"Botoks". Film słaby i tak bardzo mijający się z prawdą, że głównie wkurza [RECENZJA]

| Aktualizacja:

Niemal każdy dziś uważa, że na ochronie… pardon - jak mówi się teraz - służbie zdrowia zna się świetnie. I prawie każdy jest w stanie sypać jak z rękawa barwnymi historiami, bardziej lub mniej prawdziwymi, na temat niedomagań publicznego systemu. "Botoks", nowy film Patryka Vegi, poza tym że słaby zarówno jeśli chodzi o reżyserię jak i aktorstwo, w wielu sprawach totalnie mija się z rzeczywistością. Żeruje na naszych lękach, podkręca plotki, ale i prawdziwe historie sprzed dwóch-trzech dekad dotyczące opieki medycznej i relacji lekarze-firmy farmaceutyczne, sugerując, że mają miejsce obecnie.

wróć do artykułu
  • ~weare young
    (2017-10-04 10:11)
    Na moim seansie ludzie wychodzili w połowie filmu i to nie jedna czy dwie, przynajmniej z 7 osób wyszło A Emil Stępień pewnie zadowolony i zrelaksowany z Pasikowskim film kręcą, dopracowany scenariusz, Dorociński klasa aktor i wszystko pięknie. Pozdrawiam
  • ~macho
    (2017-10-04 10:33)
    Byłem na Botoksie wczoraj, na sali trochę ludzi, ale to chyba z ciekawości, film kaszana totalna, Vega braki w scenariuszu nadrabia brutalnością i wszechobecnymi k*urwami. To jego pierwszy film bez producenta który uczestniczył przy ostatnich filmach, więc pytanie jakie się pojawia to JAKBY WYGLĄDAŁ BOTOKS GDYBY EMIL STĘPIEŃ BYŁ PRODUCENTEM i CZY W OGÓLE BY POWSTAŁ ??? Pokażcie mi jedną pozytywną lub nawet neutralna opinie na temat filmu Botoks – jeśli jest poproszę link :)
  • ~Ktos
    (2017-09-30 13:25)
    Jestem lekarzem i moge powiedziec ze dzis w szpitalu mozna zalawic wszystko za odpowiednia sume. A jezeli chodzi o koncerny farmaceutyczne to bylo to podkoloryzowane ale fakt jest taki ze faktycznie lekarze dostaja prezenty od koncernow farmaceutycznych.
  • ~Nata
    (2017-09-30 17:12)
    Odniosę się do tego: "Jeszcze inna nieprawda: nie ma możliwości przyjmowania porodu bez wykonania badania USG. W ostatniej chwili sprawdza się m.in. ułożenie dziecka, łożyska, więc nie ma możliwości, by dopiero w czasie porodu zauważono drugie dziecko. I to nawet jeśli kobieta wcześniej się nie badała." Rodziłam dwa razy i ani za pierwszym, ani za drugim razem nie miałam robionego USG w szpitalu przed porodem. Jedyne badanie jakie przeprowadzono to KTG i sprawdzenie rozwarcia. I to by było na tyle. Nie wiem skąd autorka zaczerpnęła informację, jakoby przed samym porodem absolutnie każda kobieta miała USG, bo jest to kompletną bzdurą.
  • ~Smiech
    (2017-09-30 18:22)
    Nawet nie doczytałam recenzji do końca... radzę najpierw sprawdzić dokładnie, a nie pisać o aptekarzach, że muszã być po akademii medycznej... mam trzy znajome z wioch zabitych dechami, które skończyły tylko 2letnie studium... pracują jako farmaceutki I dostają prezenty od firm farmaceytycznych... dalej nie czytam, bo szkoda mojego czasu
  • ~Byłam,widziałam
    (2017-09-30 09:42)
    Krzemieniecki od serialu pitbull kręci same gnioty. Kolejne jego filmy to raczej czerstwe komedie i bajki dla fanów teorii spiskowych. Dużo gada, że obala, obnaża i demaskuje, ale w sumi robi słabiutkie kino. A ten Botoks to już faktycznie upadek.
  • ~sd
    (2017-09-30 14:13)
    "Leki" homeopatyczne przepisywane przez lekarzy specjalistów to właśnie jest cukier puder. W szpitalu wojewódzkim profesor lekarz alergolog przepisuje te substancje i przekonuje o ich skuteczności.
  • ~Edek
    (2017-09-30 21:43)
    Nie szkoda czasu na takie recenzje ? Przecież ten gość się zaczął i skończył na Pitbullu a reszta to nabijanie kabzy popłuczynami dla motłochu, wg standardu dużo k... chu...trupy i gołe baby
  • ~AdiCherryson
    (2017-09-30 18:02)
    PAni Aleksandro, nie bronię filmu ale zdanie "Jest też w filmie czytelne nawiązanie do nagłośnionej nie tak dawno historii płodu jakoby płaczącego po przeprowadzeniu aborcji." skłania mnie do pewnej myśli, że z Pani musi być straszny buc, żeby tak tępym i prymitywnym językiem określić być może nieprawdziwą, a jeśli prawdziwą to o zgrozo tym bardziej sytuację, że oto miało być zabite ludzkie życie, tymczasem dziecko zobaczyło ten świat i zapłakało tak jak dzieci po urodzeniu płaczą... Sytuacja ta jest opisem dramatu ludzkiego cierpienia i braku człowieczeństwa. Pani należy przypisać to drugie...
  • ~wysokie standardy kapitalizmu
    (2017-09-30 20:19)
    dołki pod filmem bo panie nie takie kryształowo czyste jak konwencjami obowiązuje ? a jak kto jest gosciem szpitali to może sobie zadać pytanie, dlaczego niemal w każdym obowiązuje inny zestaw leków (zamienników)?
  • ~bronka bez ogonka
    (2017-09-30 15:34)
    "Tymczasem tak naprawdę do zakwalifikowania substancji jako lek nie wystarczy opinia jednego lekarza czy po protu widzimisię koncernu farmaceutycznego, ale trwające z reguły kilka lat badania kliniczne, analizy składu itp. " buahahahaha, kto w to jeszcze wierzy? niech sobie pani pogada z kazdym kto chociaz liznal farmaceutycznego swiatka to pani bedzie wiedziec jak wygladaja "badania"
  • ~awdawd
    (2017-09-30 20:38)
    moze osoba pisząca ten krytyczny artykul poda dowody na swoje tezy ktore obalaja tematy poruszone w filmie???ja moge podac z zycia wziete ktore potwierdza ze to sa realia , czlowiek naiwny bo mysli ze tak pieknie jest prosze pochodzic po szpitalach jak ja od 20 lat odwiedzic rozne oddzialy i dopiero pogadamy
  • ~Aga
    (2017-10-01 15:44)
    najbardziej minął się z prawdą autor tekstu, obys nie zaznał na własnej skórze, że wiele z tych sytuacji przedstawionych w filmie jest prawdą....pracuje w szpitalu, większość z tych sytuacji w moim szpitalu miała miejsce na przestrzeni 5-ciu lat. O tym się nie mówi, ale nie oznacza to, że sie nie zdarzają. Jak możesz pisać teksty nie znając tej rzeczywistości
  • ~korpo ludek
    (2017-10-01 22:51)
    Autorka recenzji zarabia kasę od farma-koncernów, więc ich będzie bronić. Żeby wpuścić na rynek lek OTC nie potrzeba żadnych badań, a tylko takie leki można reklamować w telewizji o i o takich jest mowa w filmie. Homeopatia to woda z cukrem, a lekarze piszą na nią recepty. Sprawdzanie ile recept napisał konkretny lekarz - niby prawem zabronione - jest w każdej farma-firmie na porządku dziennym. Firmy płaciły i płacą dalej za ustawienie pacjenta na jakimś leku, to się nazywa badanie czwartej fazy. Badanie! buahahaha. W aptece można pracować po technikum. I tak dalej, i tak dalej. Większość "argumentów" z tej recenzji łatwo obalić. Co do tego czy korupcja jest w szpitalach - jest, chociaż w mniejszym stopniu niż 20 lat temu, bo po prostu teraz lekarze więcej zarabiają i nie chcą ryzykować. Ale dalej jest. Błędów lekarskich zdarza się mnóstwo, ale nigdy nikogo jeszcze za to nie ukarali, bo zawsze jakiś kolega - tzw. biegły sądowy - napisze opinię, że nie było błędu tylko pacjent nie współpracował. I jeszcze jedno - ten film to nie jest dokument. Tylko film fabularny zmuszający do myślenia. Ciekawe czy autorka recenzji po obejrzeniu Avatara albo Gwiezdnych Wojen napisała, że filmy do **** bo to nieprawda że ludzie latają w kosmos? Zmusza do myślenia. Mam wrażenie, że cała jazda na Vegę i oceny krytyków bierze się dlatego, że pokazuje w tym filmie piekło aborcji. Politycznie nie-poprawny. Więc trzeba go uwalić i zadbać, żeby jak najmniej ludzi, zwłaszcza młodych to obejrzało i zastanowiło się nad problemem. Film widziałem, polecam. Dla ludzi myślących, a nie lemingów łykających co im korpo podsuwa.
  • ~sd
    (2017-09-30 14:12)
    "Leki" homeopatyczne przepisywane przez lekarzy specjalistów to właśnie jest cukier puder. W szpitalu wojewódzkim profesor lekarz alergolog przepisuje te substancje i przekonuje o ich skuteczności.
  • ~Wisia
    (2017-10-03 22:02)
    To nie ma nic wspólnego z sztuką filmową-jedno wielkie plugastwo!!!!!!!!!
  • ~Czesiek
    (2017-10-02 18:22)
    Gdyby droga recenzentka miała dzieci i kilka razy była zmuszona udać się do nocnej pomocy szpitalnej czy "poleżeć" w szpitalu jak ja kiedyś to byłaby Mniej Naiwna
  • ~PodWrażeniem
    (2017-10-02 13:08)
    Recenzentka na pewno mija się z prawdą w kwestii wprowadzania leku do aptek. W filmie jest mowa ewidentnie o suplemencie diety, nie leku!! A to, jak sama pani napisała, o wiele łatwiejsze. Na pewno w filmie jest sporo przerysowań i na pewno też wiele kwestii (jak pieniądze od firm dla lekarzy czy ilość legalnych aborcji) należy do przeszłości. No i przysłużył się ten film obecnemu ruchom antyaborcyjnym. Nie znoszę wszystkich Pitbuli Vegi, uważam je za totalne gnioty. Ale Botoks uważam za film wart obejrzenia.
  • ~ZW
    (2017-10-01 16:21)
    na podstawie tego i znając pozostałe twory Vegi to wiele, bardzo wiele mozna im zarzucić. przede wszystkim słabość scenariusza jako historii filmowej. Ale nie tak drastyczne mijanie sie z prawda. moze i koloryzuje, wrzuca wiele historii z wielu szpitali z wielu lat w jedno miejsce i czas. film jest oparty na faktach, nie dokumentalny. sama rodzilam bez usg, nie bylo po porostu czasu na to badanie. więc to nie jest takie nie możliwe. historia napompowana-dla mnie bardzo, opowiada o patologii-pomijając fakt że jest to wyjątek od zasady-tak,żeby szokować. Ale nie mija się z prawdą tak bardzo jakbyśmy chcieli. z kilkoma ciazami i chorobami dzieci nazwiedzalam sie SORow. mam znajomych w branży farmaceutycznej, lekarzy i jednego ratownika medycznego. i rzeczywistość bardziej przypomina wciąż ten szpital Vegi niz szpital z leśnej góry. niestety
  • ~~`Polak
    (2017-10-02 10:36)
    Ten film to smutna konstatacja życia Polaków w Polsce, bezwartościowego, płytkiego, bez żadnych głębszych idei i priorytetów, obrzydliwy przekaz dla masowej publiczności, film bez klasy, a najlepszy warsztat aktorski obronił się u takich aktorów, jak: Żukowska i Warnke, brawo! Może w przyszłości należałoby się zastanowić nad filmem bardziej ambitnym i wartościowym in meriti..?

Może zainteresować Cię też: