Potrawy serwowane podczas oskarowej kolacji mają odzwierciedlać panujące w świecie kulinarnym trendy, ale też gusta zaproszonych sław oraz ich wymagania dietetyczne. Pod uwagę bierze się wszystko: że Sylvester Stallone uwielbia makaron zapiekany z serem i czarnymi truflami, że Gwyneth Paltrow jest weganką i że Lady Gaga stosuje dietę bezglutenową.

Nad całością – po raz dwudziesty pierwszy – czuwa Wolfgang Puck, jeden z największych celebrytów świata kulinarnego. – W tym roku będą to trzydzieści dwie potrawy, żeby ludzie po oskarowym show mogli wybrać sobie coś ze stołu z owocami morza lub sushi – mówi.

W rozmowie z organizatorami 87-ego rozdania nagród Akademii Filmowej, Puck zdradza jeszcze kilka pozycji z niedzielnego menu: pieczone ziemniaki z kawiorem, sałatka z homarów z karczochami i burakami a także kawowe lizaki w kształcie Oskarów.

Przygotowane potrawy dla półtora tysiąca gości będzie podawać sześciuset kelnerów. W oskarowej kuchni uwijać się będzie dwustu pięćdziesięciu kucharzy.

Ceremonia przyznania nagród Amerykańskiej Akademii Filmowej już w nocy z niedzieli na poniedziałek (z 22 na 23 lutego). Początek o godz. 2 czasu polskiego.