"Bitwa pod Wiedniem" – porażka na każdej linii

| Aktualizacja:

Odsiecz wiedeńska była jednym z największych zwycięstw polskiego oręża. W kinie mamy sromotną klęskę.

wróć do artykułu
  • ~KNAJPA PRZY POMNIKU
    (2012-10-12 12:43)
    Zygmunt Kałuzyński przewraca się w grobie!!!
    Czy można recenzować recenzję? Można, i trzeba, jeżeli czyta się takie idiotyzmy, jakie wydalił z siebie niejaki Jakub Demiańczuk.
    Szlochy Kubusia nad demonicznym utrwaleniem się w świadomości widzów (po obejrzeniu omawianego filmu) wyznawców Allacha, jako niszczących cywilizację Zachodu barbarzyńców, są dowodem na to, że Historię i Współczesność zna on nie z ukończonej (chyba?) szkoły podstawowej, a z propagandy lewaków i politycznych durniów.
    Takich samych, jak brytyjscy, francuscy, amerykańscy „geniusze” światowej polityki, którzy akceptowali to, że Adolf Hitler był w 1939 roku (!!!) jednym z kandydatów do pokojowej nagrody Nobla.
    Współczesny Islam jest o wiele bardziej okrutny, prymitywny, inwazyjny w Europie, niż 1300 lat temu – kiedy zaczął panować w tej części Świata.
    Pojedź sobie Kubusiu do Paryża, Londynu, Marsylii, Amsterdamu…. itd.
    Zwiedź niektóre z dzielnic, opanowanych przez radykalnych wyznawców Allacha. Siądź w kawiarence, no i powiedz, że jesteś chrześcijaninem, lub – po prostu – agnostykiem.
    Jeżeli wyjdziesz stamtąd nie nogami do przodu – to Twoje niesamowite szczęście!
    W 717 roku naszej Ery zaczęło się w Europie i części Afryki panowanie wyznawców Allacha. Trwało ponad 700 lat.
    Europa tkwiła wtedy, przed i po-700 rokiem, w okresie (nazewnictwo współczesne) Dark Age.
    Dzisiejsza Europa znowu ma Dark Age.
    Różnica jest olbrzymia: wtedy panował arabski Miecz, ale z niezapomnianym dziedzictwem dorobku Kultury Islamu, Architektury, Matematyki…. itd…
    TERAZ jest panowanie ROPY z arabskich krajów. I okrutne akty zemsty na Niewiernych.
    Dzisiaj, w krajach, które muzułmanów przygarnęły, normą jest „honorowe zabójstwo” członka rodziny, który(-a) ośmieliło się związać z Niewiernym.
    Tego chcesz bronić?
    … Serdecznie pozdrawiam Ciebie. Z oddali od IIIRP.
  • ~Jaś
    (2012-10-12 16:20)
    CHAŁA
  • ~Jarząbek
    (2012-10-12 10:03)
    To że jest anty islamski to zaleta, wadą jest jakość. Trzeba zrobić dobry film anty islamski!
  • ~ZiemiaNasza
    (2012-10-13 06:30)
    To Bardzo Dobry Widowiskowy Film - Podobał Się Nam i nie możemy zrozumieć tej Bezpodstawnej Krytyki ze strony niedowidzącego dziennikarza - który byś może jest muzułmaninem ??? - więc niby krytykowi dziennikarzowi składamy Wyrazy Współczucia i Ubolewania a - FILM Bitwa Pod Wiedniem Uważamy za BARDZO DOBRY !!!
  • ~ana
    (2012-10-12 08:38)
    tylko świnie siedzą w kinie
  • ~dsd
    (2012-10-14 10:00)
    Truth Bo tv faszeruje cię tekstami o terroryzmie? Tak często maglują brednie, że uznałeś je za prawdę. Jesteś głąbem i nawet nie jest mi ciebie żal.
  • ~Kinopolanin
    (2012-10-13 17:21)
    Najlepiej zatrudnić np. Mela Gibsona i jeszcze jakiegoś najlepszego od lat reżysera filmowego, ale takiego od "wiekopomnych" filmowych dziel historycznych, pół-dokumentalnych z fabułą przygodową, z dużym rozmachem, z gestem, nie szczędzących grosza, na efekty specjalne, na mądry scenariusz, dziesiątki tysięcy statystów, kaskaderów, kilku-ki;lkunastu światowej klasy aktorów, oprócz paru wybitnych polskich aktorów, (może nawet samego Mela G. -jako reżysera i aktora jednocześnie), itp Po prostu powinny powstać nie takie gnioty, oszczędnościowo i zaściankowo zrealizowane, bez polotu artystów światowego kina, (jak Katyń, Bitwa Wiedeńska, Bitwa Warszawska, Krzyżacy itp.) Powinny powstać filmy o Polsce, może nawet współfinansowane przez inwestorów spoza Polski; filmy klasy światowej, choćby na poziomie wielu propagandowych filmów - opiewających wojnę secesyjną w USA i bohaterskich wojaków z USA, W Brytanii - wygrywających II wojnę światową - i to na wszystkich frontach... Chodzi o filmy, których koszty zwrócą się z nawiązką z biletów i płyt, filmów na życzenie itp na rynku światowym, a nie takiego przaśnego, kasującego polskie, narodowe, historyczne, świetne tematy filmowe, jak nasze pokomunistyczne "gwiazdy reżyserskie", z A.W. na czele,i jemu podobni -którzy zepsuli najlepsze polskie tematy hitów filmowych z naszej historii, roli i wkładu bohaterskiego Polaków w życie i historię innych narodów, jak np. USA, Rosji, W.Br. itd. -na tle prawdziwej, widzianej neutralnymi oczami, historii świata i Europy. Może na na etaty wiceministrów ds kultury, drugiego ds kinematografii i telewizji publicznej, w rządzie PO/PSL i kilku następnych, dać im pełnomocnictwa rządowe i kilka mld zł +dotacje z UE i ONZ (załatwić) - na opowiedzenie polskiej historii ostatnich 2000 lat, w postaci 10-15 światowych hitów filmowych, z głównym motywem - historii i udziału Polski, w losach Europy i świata, opowieść o przełomowych wydarzeniach i historycznych chwilach, także pięknych porażkach (w stylu Semper Fidelis), rozbiorach, prawdziwej historii i roli udziału Polski w II w. światowej, zdrady aliantów, pokazanie walki Polaków przed okupantem, w tym ZSRR, ale głównie o sukcesach polskiego oręża - wpływającego na losy świata i Europu, polskiej kultury i Polskiego Narodu, ciemiężonego przez setki lat, głownie pod butem carskim i pruskim, austriackim, potem ZSRR. Gdyby te same polskie nakłady, które ponieśliśmy na Euro 2012, przeznaczyć na upamiętnienie historii Polski - w ambitnych i kasowych dziełach filmowych, to byłaby inwestycja ze zwrotem kapitału, a może i z zyskiem, a nie z ogromną stratą na EURO 2012, teraz dodatkowo pogłębianą nikomu już niepotrzebnych stadionach-kolosach, nie do utrzymania w polskim, coraz biedniejszym i starzejącym się społeczeństwie, pod rządami PO/PSL Już nie igrzysk, tylko, pracy, godnej płacy-na poziomie chociaż greckim, chleba i lekarza - tego obecnie nam potrzeba.
  • ~Typowe włoskie badziewie
    (2012-10-12 07:16)
    Odsiecz wiedeńska była jednym z największych zwycięstw polskiego oręża. W kinie mamy sromotną klęskę.


    Te włoskie filmy historyczne zawsze były kiepskie, nigdy nie dorównywały angielskim, a nawet francuskim . Polskie filmy mimo ograniczeń budżetowych wzorowały się na najlepszych. Dlatego nie widzę powodu aby wiele wymagać od włoskiego kina historycznego.
  • ~~ Sylwia
    (2012-10-12 09:40)
    Podobno na filmie charakteryzacja bardzo wesoła i KOMEDIOWA !!! Na filmie wojsko Sobieskiego trzyma sztandary i CHORĄGIEW Z krzyżem ŚWIĘTEGO PIOTRA !!! przed atakiem zwycięzkiej i USKRZYDLONEJ husarji .
  • ~alosza
    (2012-10-12 09:59)
    Trzeba skrytykować bo film o zwycięstwie. Tak samo pojechano po "Bitwie Warszawskiej". Smutne, sprzedajni recenzenci
  • ~koki
    (2012-10-12 10:05)
    to jest recenzja?, że anty islamski gniot?, że Polacy zatrudnieni w filmie nie nie mówią tekstu i to jeszcze po angielsku? reżyser powinien każdego polaka całować w rękę przed rozpoczęciem zdania, łeb pochylając niżej od zada. za sam fakt zwycięstwa Sobieskiego pod Wiedniem, nie wolno gmerać w historii i broń boże nie trzymać się faktów! film powinien był być przygotowany z historykami, najlepiej polskimi, strony biorące udział w konflikcie rozmawiają w swoich językach narodowych, napisy w dole ekranu. komisja składająca się z polskich reprezentantów recenzentów dopuszcza film do odbioru i wydaje jedną jedynie słuszną recenzję. a jeśli reżyser nakręciłby film autorski w którym pod Wiedniem zwyciężyliby Turcy, natychmiast należałoby go ściąć i obedrzeć ze skóry.
  • ~aksamitka
    (2012-10-12 11:04)
    Jakaś klęska z tymi filmami historycznymi. Bitwa Warszawska to też niewypał jako film , a temat na produkcję przecież dobry.
  • ~tak tak
    (2012-10-12 10:08)
    Jakub Demiańczuk - krytyk - porażka na każdej linii
  • ~kasienka
    (2012-10-12 10:09)
    Po takiej recenzji na pewno pojde do kina.. az smierdzi nierzetelnoscia. Widocznie za dobrze wypadla Polska i katolicyzm.
  • ~autor
    (2012-10-12 10:46)
    Brawo 'gosc'

    Trafny wpis - NIC DODAC, NIC UJAC!

    te 'polon' - CIEBIE NIKT O GLOS NIE PROSIL! PAS KANGURY!
  • ~Polon
    (2012-10-12 10:31)
    Zgadzam sie z Jarzabkiem.

    Antyislamski film jest zdecydowanie mile widziany.

    Tylko warto by go dobrze nakrecic!
  • ~gość
    (2012-10-12 10:36)
    I na dodatek same 'gwiazdy' w obsadzie. GNIOT!
  • ~hihihaha
    (2012-10-12 10:53)
    ~kasienka Po takiej recenzji na pewno pojde do kina.. az smierdzi nierzetelnoscia. Widocznie za dobrze wypadla Polska i katolicyzm.
    Nie żartuj. Kiedy Polska i katolicyzm dobrze wypadli?
  • ~parapremier
    (2012-10-12 10:57)
    Uważam, że bardzo dobrze się stało, teraz Panowie Bracia kupą i nakręćmy na bazie prototypu i błędów nowy polskojęzyczny film i dosyć biadolenia, brać się do roboty nad porządnym dziełem. Jest tylko jednoi zasadnicze pytanie, czy Panowie jest ktoś jeszcze w Rzeczypospolitej komu się jeszcze chce chcieć cokolwiek mądrego robić? Tak, tak to jest zasadnicze pytanie do wszystkich spośród tzw. elit, posekretarzy, ministrów i prezesów siedzących na kilku stołkach w spółkach córkach albo jeden drugiemu opiniuje nawzajem zasiadając w radach nadzorczych - bo wystarczy zasiadać a od roboty są podludzie po studiach dobrze jeszcze jak z prowincji z Lublina lub Łomży i taka to jest ta nasza kochana ojczyzna razem z Polską Nauką, Instytutami od dobrego wrażenia i agencjami od dojenia Skarbu Państwa.
  • ~OMEN
    (2012-10-12 10:59)
    Taa... Włosi juz przecież spartaczyli "OGNIEM I MIECZEM" W LATACH '70- tych . To dzięki włoskiej "produkcji" z listopada '39r. utrwalił sie zakłamany obraz szarży polskiej kawalerii na niemieckie czołgi , co przecież NIE MIAŁO MIEJSCA w czasie kampanii wrześniowej. Konie służyły do szybkiego przemieszczania się strzelców. No, chyba że nadażyła się okazja szarży na szwabską piechotę...