Reklama
Reklama
Reklama

"Pokłosie" ganione i chwalone – recenzenci o filmie Pasikowskiego

Dawno nie było filmu, który budził tak silne emocje już od początku pracy na planie. Trudno się jednak dziwić, bo twórca kultowych "Psów", Władysław Pasikowski, powrócił obrazem dotykającym jednej z najbardziej bolesnych kart naszej historii. "Pokłosie" jest już na ekranach kin, więc zebraliśmy o nim opinie. I nie ma wątpliwości – krytycy filmowi przeważnie chwalą Pasikowskiego i jego dzieło, choć wytykają autorowi także patos i uproszczenia. Oto, co piszą...

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
recenzja wladyslaw pasikowski "Pokłosie"
Reklama

Komentarze (109)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • antyhazar
    2013-06-14 10:05
    ???
    0
    zgłoś
  • DARODM
    2012-12-15 08:51
    Ci co nie rozumieją często nienawidzą, a im bardziej nie rozumieją tym bardziej nienawidzą.Wydaje m się ,że kochają a tak naprawde kochają nienawidzić,
    0
    zgłoś
  • ANTYKALI
    2012-12-14 22:40
    A kiedy powstanie film o gehennie PALESTYŃCZYKÓW ?
    0
    zgłoś
  • elekt.
    2012-12-14 17:30
    A gdyby nie daj Boże władzę w Polsce zdobyła partia JAROSŁAWA, to scenariusz wydarzeń bylby inny , uwzgledniajac oczywiście pogróżki , nawet grożby przydupasów prezesa!?
    0
    zgłoś
  • smutna
    2012-11-26 00:18
    Byłam, widziałam. Nie jestem obrażona. Taka jest po prostu prawda o ludzkiej kondycji. ez wzgledu na narodowość. Rzecz mogła dziać się wszędzie. Wspólczesna historai zna takie przypadki gdzie ludzka głupota, zawiść, podłość, najbardziej prymitywne i barbarzyńskie zachowania górują nad dobrem. Dlaczego tego nie pokazać? Dlaczego wreszcie nie uświadomić sobie że nie jestesmy narodem tylko bohaterów! Wsród nas są nadal tacy właśnie jak ci przedstawieni w Pokłosiu. I to martwi. :(
    0
    zgłoś
  • dauta
    2012-11-23 21:23
    Film poruszający temat udziału Polaków w gehennie i mordowaniu Żydów powinien powstać już dawno. To bardzo trudny, bolesny temat. Dlatego do pokazania tego problemu potrzeba artysty nie rzeźnika, który nie potraf inaczej pokazać przerażenia wśród polskiej społeczności jak tylko poprzez krew i prymitywną agresję. U Pasikowskiego każdy ( ksiądz, policjant, strażak, pielęgniarka) w jakiś sposób jest odczłowieczony. Widły są narzędziem zbrodni i symbolem prostactwa Polaków. Tak to widzi Pasikowski. W mojej ocenie Pasikowski, w pogoni za sławą, zupełnie oszalał.
    0
    zgłoś
  • Dziwię się z boku
    2012-11-22 21:49
    Piękny prezent dla syjonistów zrobiono w przeddzień Święta Niepodległości 11 listopada. Czy nie jest to kolejny argument dla Narodowców i teorii o "Firmie Holokaust" ? Hasbara w działaniu? Niemców nie ruszono, bo się wykupili, a Polacy jeszcze nie. Gdzie tu szukać gestów pojednawczych?
    Oj, Panie Sthur! Dała się Pan złapać na lep sławy, forsy? Nie rozumiem. Filmu nie obejrzę, bo mogliście chociaż nie łączyć premiery z 11 listopada - to granie na nucie nacjonalistów polskich może tylko się źle skończyć.
    0
    zgłoś
  • Dziki Bekon
    2012-11-22 17:39
    komentarze mówią same za siebie - jeden z tych filmów który wywołuje niesamowite skrajności.
    0
    zgłoś
  • Ron
    2012-11-21 17:28
    co się dziwić że ludzie narzekają. po pierwsze nie jest to film dla każdego. a po drugie temat jest na tyle kontrowersyjny że ludzie się uprzedzają przed obejrzeniem. moim zdaniem niesłusznie
    0
    zgłoś
  • Equilibrium
    2012-11-20 22:01
    ganiony za co ?! za nawiązanie do prawdziwych wydarzeń ? to teraz już się gani za nawiązywanie ?
    0
    zgłoś
  • jozue.
    2012-11-19 19:59
    żydostwo ,śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową..
    0
    zgłoś
  • graven
    2012-11-17 19:54
    Film powinien stać się dla nas pewnego rodzaju moralitetem byśmy nie zagubili w sobie swojego człowieczeństwa.
    0
    zgłoś
  • Adam West
    2012-11-17 15:19
    Trudno powiedzieć że chodziło tutaj tylko o zarobek, tak niepopularny wśród polaków temat jest raczej gwarancją tego że bardzo duża grupa ludzi nie zobaczy tego filmu z powodów ideologicznych, poza tym gdyby to był pewniak jeśli chodzi o zarobki to nie szukano by sponsorów ponad 7 lat. Tutaj ewidentnie chodziło o wywołanie debaty o problemach poruszonych w filmie, żadne inne medium nie wywołało by w Polsce aż tak wielkiego poruszenia społecznego.
    0
    zgłoś
  • Hania
    2012-11-16 23:06
    Dobry aktorsko, świetne zdjęcia i muzyka, klimatyczny i trzymający w napięciu, a do tego przedstawiający poruszającą historię i zmuszający do myślenia. Jak dla mnie, temu filmowi niczego nie brakuje i na pewno warto go obejrzeć
    0
    zgłoś
  • Ymka
    2012-11-16 14:15
    Kilkakrotnie w ostatnim czasie zdarzyło mi się żałować wydanych na bilet pieniędzy. Może to lekka ksenofobia ale na to co Polskie, staram się zawsze pójść choćby i po to, by swoją przysłowiową złotówką wesprzeć swoich. Pokłosie to nie były stracone pieniądze, film warty jest pełnej widowni a przekaz jaki sobą niesie to wartość dodana. Zachęcam.
    0
    zgłoś
  • POLAK
    2012-11-16 11:39
    Ludzie!!! Prawda was boli .CÓŻ tak było i czas by wszyscy to przyjęli do wiadomosci. a nie obrażać tych co o tym mówia.. Wielu ludzi na świecie myśli ze obozy koncentracyjne były polskie.Też o tym mówmy a nie obrażajmy sie .
    Co dobre to MY ale jak coś złe to juz nie my tylko ONI
    0
    zgłoś
  • Passer
    2012-11-16 10:28
    Ja myślę,że twórcom filmu chodzło o zarobienie pieniędzy na tym filmie,a im większy rozgłos,tym większa reklama,im więcej kontrowersji i szumu wokół filmu,tym więcej chętnych do obejżenia filmu.Opluwanie pana M.Stuhra równa się z pobiciem listonosza,który przyniósł złą wiadomość,...a może opluwają Go Ci,którym odezwało się ich własne sumienie?
    0
    zgłoś
  • Rewq
    2012-11-16 00:40
    Stereotyp ciemnego zapijaczonego Polaka oczywiście antysemity pójdzie na cały świat podejrzewam że o to chodziło twórcom tego filmu
    0
    zgłoś
  • Beata
    2012-11-15 23:02
    Właśnie wróciłam z kina i mam przed oczami Macieja Stuhra, bardzo dobra rola i zdjęcia dobre. Zostałam na napisach i delektowałam się muzyką, też dobrą i co więcej trzeba a historia znana i bolesna ja to przyjmuję do wiadomości i pochylam się nad tym.
    0
    zgłoś
  • Jacol
    2012-11-15 22:48
    Byłem, widziałem,bardzo mi się podoba. To film o człowieczeństwie.
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama