Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

"Pokłosie" ganione i chwalone – recenzenci o filmie Pasikowskiego

12 listopada 2012, 13:42
"Dla Pasikowskiego najważniejszą sprawą nie jest potwierdzenie, że takie czyny w ogóle miały miejsce, bo to nie ulega dziś żadnej wątpliwości. Po wstrząsie wywołanym debatą wokół książek Grossa i innych badaczy wiemy już o tym sporo. >>Pokłosie<< mówi o kacu moralnym, palącym wstydzie i straszliwym dziedzictwie pamięci, obciążającym sumienia wszystkich" (Janusz Wróblewski, Polityka)
"Dla Pasikowskiego najważniejszą sprawą nie jest potwierdzenie, że takie czyny w ogóle miały miejsce, bo to nie ulega dziś żadnej wątpliwości. Po wstrząsie wywołanym debatą wokół książek Grossa i innych badaczy wiemy już o tym sporo. >>Pokłosie<< mówi o kacu moralnym, palącym wstydzie i straszliwym dziedzictwie pamięci, obciążającym sumienia wszystkich" (Janusz Wróblewski, Polityka) / Media
Dawno nie było filmu, który budził tak silne emocje już od początku pracy na planie. Trudno się jednak dziwić, bo twórca kultowych "Psów", Władysław Pasikowski, powrócił obrazem dotykającym jednej z najbardziej bolesnych kart naszej historii. "Pokłosie" jest już na ekranach kin, więc zebraliśmy o nim opinie. I nie ma wątpliwości – krytycy filmowi przeważnie chwalą Pasikowskiego i jego dzieło, choć wytykają autorowi także patos i uproszczenia. Oto, co piszą...

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
recenzja wladyslaw pasikowski "Pokłosie"

Powiązane

Reklama

Komentarze(109)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
  • antyhazar
    2013-06-14 10:05:56
    ???
    0
  • graven
    2012-11-17 19:54:16
    Film powinien stać się dla nas pewnego rodzaju moralitetem byśmy nie zagubili w sobie swojego człowieczeństwa.
    0
  • acha
    2012-11-14 20:55:35
    Boję się na cos takiego patrzeć
    0
  • Jan Kowalski
    2012-11-12 19:12:00
    Stur zagraj Różańskiego, Bermana...
    0
  • X
    2012-11-12 16:23:15
    bezczelni oszuści i dupowłazy.Doczekają się procesów o zniesławienia. A kto to jest Wróblewski ? Czy ma sumienie? "Wszystkie" ale łachudry dziennikarskie.
    0
  • zosia
    2012-11-12 17:54:15
    potomkowie szmalcowników trzymają się dzielnie... wystarczy poczytać komentarze.
    0
  • Prawda
    2012-11-12 19:21:35
    Komentarz do artykułu krótki. Chwalą film obrzezani a ganią przeciętni polacy
    0
  • sw
    2012-11-12 19:48:24
    Re Zosia : Ale z Ciebie kretynka, Nie przyjdzie ci do pustego czerepu, że każdy ma swój honor i denerwuje go takie plucie w twarz i pisanie historii na nowo przez takich szmaciarzy jak Gross . Może dla ciebie to wszystko jedno ale większości ludzi przeszkadza to, że się ich oczernia i nazywa mordercami
    0
  • OCTAVIAN
    2012-11-12 20:32:02
    WSADZILI KIJ W ANTYSEMICKIE MROWISKO I TYLE W TEMACIE...
    0
  • TVManiak
    2012-11-12 20:50:05
    A nie sponsorował tego filmu Amber Gold i klika?
    0
  • Moher 1
    2012-11-12 21:28:33
    Tylko świnie siedzą w kinie.
    0
  • Obywatel
    2012-11-12 21:27:23
    Takie czasy, w których najbardziej demokratyczni są komuniści, najuczciwsi są złodzieje a antysemityzmem wycierają sobie gęby dzieci byłych szmalcowników.
    0
  • zelek_akuku
    2012-11-12 21:45:04
    kolejne wypociny politrukow od gawed przy szabasowych swiecach oszczac tego knota i po sprawie
    0
  • Waldek
    2012-11-12 22:43:57
    Prezydent Lech Kaczyński będąc ministrem sprawiedliwości udowodnił, że mord na setkach Żydów w Jedwabnem miał miejsce.
    0
  • DenkO
    2012-11-12 23:44:25
    Czy naprawde trzeba to wszystko jako film obejrzec? Mi wystarczaja zdjecia,
    ubiory i aktorzy . Mimika twarz, wyposazenia i wyglad jak na wiejskim
    wystepie teatralnym w stodole. Obojetnie co za tezy tutaj maja byc omowione
    i pokazane - poprostu wstyd , ze takie cos film z Polski na swiecie prezentowac
    ma. Posmiewisko, gdyby ten film inny temat poruszyl. Poprostu wstyd...
    0
  • all
    2012-11-13 02:15:29
    RE: DenkO 23:44 - Nie widziałeś filmu i chcesz go krytykować DenkO ?
    Oceniasz film na podstawie obejrzanych z niego zdjęć DenkO ??

    Jeżeli Obejrzałeś w miarę dokładnie wszystkie zdjęcia (kadry) z tego filmu np.
    jeden kadr na minutę - To Moje Gratulacje Za Wytrwałość DenkO ;) bo to
    oglądanie musiało ci zająć 3 miesiące bez spania i pieprzenia głupot Denko !!!
    Jeżeli chcesz krytykować i oceniać to najpierw obejrzyj film trwa niecałe 2 godziny DenkO !!!

    aha - i przestań na tym forum pierniczyć kocopoły bo zaniżasz Polskie IQ DenkO
    0
  • gtf
    2012-11-13 08:25:57
    Dla kogo ten film zrobiono ? Dlaczego trzeba, jak sadza nawet aktorzy, ciagle wyjasniac o co w filmie chodzi ? To swiadczy o slabosci filmu. Nie broni sie artystycznie wiec trzeba na sile mu pomagac. Rozmowa Stuhra z Lisem to prawie kabaret. Dorosli ludzie a zachowuja sie jak gimnazjalisci. Lis bardzo chce by w Polsce utrzymac koniecznie poczucie, ze jestesmy antysemitami.Ale ten osobnik dawno stracil poczucie rzeczywistosci. Jak nie ma powodow by o tym mowic to sie kreci film i znowu mamy temacik. Stuhr zdaje sobie sprawe, ze to bzdura, a wiekszosc internetowych komentarzy to wyglupy dzieciakow, ktorzy nawet slow nie rozumieja, ale trzeba jakos film reklamowac.
    0
  • Karolina
    2012-11-13 09:14:15
    Do ~gtf Dla kogo ten film zrobiono???DLA NAS!!!Tylko niestety osoby,które krytykują "Pokłosie", nie potrafią zrozumieć, że to jest THILLER a nie film historyczny i potrzeba odrobiny dystansu i do filmu i do samych siebie...Uważam, że film jest świetny,a Pasikowski w doborze aktorów trafił w "10".Super!
    0
  • zorro
    2012-11-13 09:31:48
    zydzi daja kase na utwory gloryfikujace ich straty w polsce, testuja polakow bo chca tutaj wrocic, jesli okaze sie ze wiekszosc polakow zaakceptowalo z poczucia winy ich roszczenia to wroca do polski i zacznie sie IV RP
    0
  • pytek
    2012-11-13 09:41:33
    Niech zgadnę. Chwalone przez GW?
    0
  • emi
    2012-11-13 09:42:00
    Ja myślę,że każdy powinien ten film obejrzeć, rodzice mojej babci ukrywali żydów w podziemiach stodoły na wierzchu trzeba było roztrząsać gnojówkę żeby psy nie wyczuły ich zapachu, a na wierzch słoma i siano. trwało to 2 lata 5 osobowa rodzina ukrywała się w jamie o pow 4 m2 . Dziadki bali się i polaków i niemców wszystko mogło się wydarzyć każdego dnia. pradziadek nazywał się Ignacy Jaworski we wsi Milanów blisko Maciejowic. babcia opowiadała, że bardziej bała się polaków niż niemców.
    0
  • bera
    2012-11-13 09:19:06
    Maciej Sztuhr jak się żali w wywiadach :) A ja mam propozycje dla myślących Polaków! NIE IDŹCIE DO KINA I NIE OGLĄDAJCIE ŻYDOWSKO-ROSYJSKIEJ PROPAGANDY !!! Niech sobie sami oglądają badziew który nagrali. Polacy ginęli za żydów a dzisiaj tak nam się odpłacają. Sami powodują że świat ich nie lubi. Wystarczy popatrzeć co robią za nasza gospodarką lub Palestyńczykami.
    0
  • hanah
    2012-11-13 10:01:51
    W latach 80-tych domagaliśmy się ujawnienia białych plam w naszej historii. Historia nasza tak wszędzie i przy okazji gloryfikowana ma jak kij dwa końce-jest czym się chwalić,ale ma też drugie niechlubne oblicze.No cóż lepiej o tym nie mówić i dlatego taki raban o film"Pokłosie". Nikt nie lubi prawdy i to w tak obrazowy sposób opowiedzianej.,słowa uciekają z pamięci,ale obrazy pozostaną.Smutne to ,że semityzm w Polsce nadal się szerzy.
    0
  • Anulka
    2012-11-13 10:07:55
    Do ~emi Ja też uważam, ze każdy powinien zobaczyć ten film..tylko nie powinniśmy nastawiać się na film historyczny!!!W "Pokłosiu" tło jest wprawdzie historyczne, ale reszta to fikcja reżysera!!!Bardzo, bardzo dobry film, polecam!
    0
  • EldoRadek
    2012-11-13 10:06:26
    Niewiarygodne ile nienawiści wywołuje w wielu ten film. Zwłaszcza w tych, którzy go nie widzieli a chcieliby niechlubną część polskiej historii zamieć pod dywan. Film ma fikcyjną fabułę ale opartą na prawdziwych historiach mordowania Polaków żydowskiego pochodzenia przez polskich sąsiadów, najczęściej motywowanych nienawiścią i chęcią grabieży. Takich historii udokumentowano w Polsce wiele, nie tylko w Jedwabnem. Dlaczego tak trudno pogodzić sie z faktami? Bo prawdę trudno zaakceptować. Polacy to naprawdę ksenofobiczny naród, uważający sie za cel spisku innych narodów, nacji etc. To jakis koszmarny kompleks nie pozawalający stać sie naprawdę silnym narodem. Dlatego chcemy każda podłość jaką wyrządziliśmy innym - ukryć i wybielić się.
    Już niektórzy wiedzą, kto film sponsorował i wiadomo, że są to Żydzi.
    Tzw. Chrześcijanom "wszystkowiedzącym" na temat Żydów, którzy zapewne żadnego z nich na oczy nie widzieli (co tym bardziej potwierdza antysemityzm - jak bowiem można nienawidzieć kogoś kogo się nie zna) - przypominam, że chrześcijaństwo jest oparte wyłącznie o Żydów i ich historię, czyli historię zbawienia. NIe można byc świadomym chrześcijaninem nie utożsamiając się z historią, żydów, Barahamem, Izaakeiem, Jesusem, apostołami
    0
  • Licealista
    2012-11-12 20:42:48
    Typow film na zamówienie Gazety Wyborczej. Im bardziej opluje się Polski Narod tym lepszy film. Niestety mlodzi od tylu lat nasączeni poprawną nienawiścią do wlasnej tradycji, swoich przodków bezmyśnie ulgają tej prowokacji. Czy ktoś widzial film o oprawcach Żydach, Litwinach, Ukraincach, Rosyjanach mordująych setki tysęcy Polaków reżyerowany przez przdstawiceili tych narodo. W prost przciwnie. żydowscy partyzanic co wymordowali polską więś przedstawiani są jak bohaterowie, podobnie radzieccy, bandytą z UPA stawine są, pomniki To też jest złe i podłe
    0
  • czytelnik
    2012-11-13 11:05:06
    PISF i Pani Odorowicz wie na co wydawać nasze pieniadze, to przecież oczywiste że taka produkcja zasługuje na dotacje :)
    0
  • Iga
    2012-11-13 11:18:06
    Iga
    Witam. Czytam opinie i przeraża mnie poziom języka literackiego jakim się posługujecie - szanowni komentatorzy!!! Nie wiem kim jesteś "Denk0", ale...liczba błędów ortograficznych w Twojej wypowiedzi świadczy o marnym!!! poziomie intelektualnym. Sięgnij czasami po słownik ortograficzny bo "po prosu wstyd"!!!.
    0
  • nuczeńka
    2012-11-13 11:19:04
    dla mnie to wspaniały film. Trudne oblicza czlowieka i wspaniał kino gatunkowe, thriller pierwsza klada, szkoda, ze byliśmy tak nachalnie informowani i wyjaśnieniu tajemnicy, bo oglądałoby sie duzo ciekawiej :/
    0
  • Iga
    2012-11-13 11:35:19
    ...tradycja, naród, tożsamość - to pojęcia ważne i zawsze naznaczone emocjami, ale staja się marne w zderzeniu z błędami ORTOGRAFICZNYMI!!! Drodzy komentatorzy piszecie o tak istotnych sprawach, jesteście poruszeni, wzburzeni, ...mhm - ludzkie odruchy!. Ale wypadałoby się przygotować przed udziałem w takiej dyskusji. Merytorycznie jesteście słabi i nie macie pojęcia o czym piszecie, nie wspomnę już o marnym warsztacie literackim..."krowa która dużo ryczy, mało mleka daje"!!!
    0
  • Iga
    2012-11-13 12:29:18
    ...jeju...to jest lepsze niż humor z zeszytów uczniowskich: " potrafię na film patrzeć szerzej, ze jest o tym jaki człowiek potrafi być, a nie tylko o tym konkretnym incydencie!"...MASŁO MAŚLANE!!!. Mniemam, że autor tekstu jest dogłębnie poruszony, stąd ta plątanina z pomieszaniem.
    0
  • Iga
    2012-11-13 14:41:56
    A propos butów...słoma nie wyszła!!! Uwielbiam wysokie czarne szpilki!!!
    0
  • do sw
    2012-11-13 11:41:27
    Z Ciebie większa kretynka, albo po prsotu mieskzasz w domu wymordowanych zydów i dlatego cie w oczy kole. Mnie nie bo nie mam nic takiego w historii rodzinnej i potrafię na film patrzeć szerzej, ze jest o tym jaki człowiek potrafi być, a nie tylko o tym konkretnym incydencie!
    0
  • weteran domowego przedszkola
    2012-11-13 13:09:01
    A kiedy Pasikowski nakręci o rzezi na Wołyniu o bandach żydów współpracujących
    z NKWD w wydawaniu polakóww 1939/40 po wkroczeniu sowietów.Jak to zrobi to
    złego słowa nie powiem o "Pokłosie.A tak to jest rasim i antypolonizm Krótko
    0
  • Miłosz
    2012-11-13 13:15:27
    Bardzo dobrze, że film zachęcił do dyskusji. trzeba rozmawiać na takie tematy, a nie tylko chować głowę w piasek i udawać, że nic takiego się nie wydarzyło. Film widziałem i naprawdę świetny thriller.
    0
  • babcia maryna
    2012-11-13 13:24:40
    Bardzo bardzo właściwy film koszerny
    0
  • Iga
    2012-11-13 13:29:21
    Hej tam weteranie domowego przedszkola co to jest "antypolonizm"??? Jakie to znamienne swoją drogą, że PRZECIWNICY FILMU "POKŁOSIE" SĄ TAK MAŁO LOTNI.!!! Cóż!!! Skoro edukacja weterana zakończyła się na etapie domowego przedszkola, nic dziwnego że jest TAK OGRANICZONY ...UMYSŁOWO!!!
    0
  • Iga
    2012-11-13 13:37:41
    Jurandzie szanowny nie zaczyna się zdania od: "JA". Masz "wielu znajomych Żydów" których sumienia są według Ciebie "nieczyste"...rany Julek ależ śmiała opinia!!! ...cóż łatwo jest zobaczyć drzazgę w oku bliźniego, lecz dużo trudniej belkę we własnym ślepaku"!!! Ale pocieszny jesteś!!!
    0
  • weteran domowego przedszkola
    2012-11-13 13:39:32
    re:~Iga2012-11-13 13:29 dlaczego mnie obrażasz,zanim ty przestałaś walic w pieluchę jak skończyłem Polibudę w Gdańsku,odnieś się merytorycznie,a antypolonizm istnieje i to głównie wśród koszernych i\pokolenia przywiezionego na
    sowieckich czołgach.Jaśnie właściwie oświecona.Odpowiedz dlaczego nie nakręcono filmu o tych wydarzeniach o których pisałem?
    0
  • Iga
    2012-11-13 14:01:41
    ...mhm... Politechnikę w Gdańsku!!! Wow!!! No tak, należy wspomnieć o latach wytężonej pracy umysłowej...pocieszające!!! - komórki szare bądź co bądź masz rozruszane!!! Wszak nie są kompatybilne z zawartością TWEJ istoty szarej ale cóż...nie mogę AŻ NADTO wymagać od "mózgowca"...
    0
  • iga
    2012-11-13 14:08:47
    ...och wiem, wiem NO JESTEŚ inteligent!!! . Szkoda tylko, ze horyzonty Twego światopoglądu są TAK MOCNO OGRANICZONE!!! Smutno mi, kiedy czytam o uprzedzeniach, mitach i wyczuwam zajadłość do szeroko pojętego o GATUNKU LUDZKIEGO". "Człowiek, to brzmi dumnie"...ale mało kto o tym pamięta!!!
    0
  • weteran domowego przedszkola
    2012-11-13 14:08:03
    r~Iga2012-11-13 14:01 brak przesłanek merytorycznych bym pryszczatej odpowiadaj.Żegnaj i ciesz się z własnej głupoty
    0
  • Jurand
    2012-11-13 13:20:37
    Wróblewski z Polityki, wsadź sobie te słowa w gardło. Ja, moja rodzina i wszyscy Polacy, których znam, sumienia mamy czyste (w przeciwieństwie do wielu znajomych Żydów). Szalom.
    0
  • tw TVN
    2012-11-13 13:13:59
    PO HOlland następny "właściwy film".
    0
  • cyceron
    2012-11-13 14:15:56
    re:~iga2012-11-13 14:08 strasznie zarozumiałą ******** jesteś,żal mi twoje mężczyzny,,że trafił na taki kobieton.
    0
  • iga
    2012-11-13 14:16:12
    ...cóż głupota czasami bywa nazywana naiwnością, lub idealizmem. WYBIERAM ZATEM NAIWNOŚĆ!!! Nie bije się być śmieszna, ALE NIE CHCE BYĆ NIELUDZKA!!!
    0
  • Iga
    2012-11-13 14:21:52
    A wiesz mój facet uwielbia takie potyczki słowne...ale ON jest TEŻ INTELIGENTNY!!! Pewność siebie dodaje mi uroku...blond włosy i nienaganna figura to nie wszystko!!! ...hej wyluzuj !!! Nie wyczułeś jeszcze że Cie prowokuję???. Przecież skończyłeś polibudę!!!
    0
  • cyceron
    2012-11-13 14:26:38
    re:~Iga2012-11-13 14:21 widzisz im więcej babulisz o inteligencji tym bardziej jestem przekonany o jednocyfrowym IQ.Tak się dziwnie składa,że tylko ty ją u siebie zauważasz.Widać jeszcze nie całkiem słoma z butów nie wyszła.A POglądy masz
    te właściwe te "eułopejskie"
    0
  • Iga
    2012-11-13 14:38:44
    Dlaczego mam być fałszywie skromna??? Poza tym nie czytasz między wierszami!!! Wspominam tez o swojej nieprzeciętnej urodzie!!! ...Moje poglądy są po prostu ludzkie!!! I już!!! Może jestem naiwna z ta swoją wiarą w człowieka...może i jestem ale o i ile bardziej pogodna i uśmiechnięta od tych którzy aż kipią zajadłością!!!
    0
  • cyceron
    2012-11-13 14:46:50
    re~Iga2012-11-13 14:38 przykro mi ale z tą wiarą w człowiek rozczarowanie gotowe.Życie to wyścig szczurów,i takie jednostki jak ty(wnioskuje z twoich wpisów) dopadnie cię i będzie boleć.Może się mylę ,ale już zbyt długo żyję by karmić
    się ideami.Korzystaj z młodości na całego to najpiękniejszy okres życia.U mnie już powoli słonko zachodzi
    0
  • Iga
    2012-11-13 14:48:04
    ...cóż...zostałam sama na polu potyczek słownych...szkoda..."ciesz się późny wnuku, ideał sięgnął bruku"...
    0
  • iga
    2012-11-13 14:57:04
    ...oj tam oj ta!!! Doświadczenie życiowe, rozczarowania, wyścig szczurów...ja żyję na tym samym świecie, wychowuje małe dziec, pracuje i i co??? Hej no rozejrzyj się!!! Widzisz tylko czarne barwy???
    0
  • cyceron
    2012-11-13 14:59:12
    re~Iga2012-11-13 14:48 dobrz mi sie z tobą pisze chcesz to kontynuować to możemy wymienić się adresami mailowymi ,co ty na to ?jak nie to jutro też będę na forum
    0
  • clinton end lewinsky
    2012-11-13 16:30:44
    następny wyrób przemysłu pt.Holokaust
    0
  • Viola
    2012-11-13 17:29:27
    Film jest na pewno mocny i wzbudza kontrowersje, ale przede wszystkim jest bardzo dobry technicznie - zdjęcia, muzyka, atmosfera thrillera. A czy to, że porusza temat nie dla wszystkich wygodny, ma go już na wstępie zdyskwalifikować? Pytanie retoryczne
    0
  • Roksana
    2012-11-13 17:44:59
    Patos patosem, film filmem...zresztą bywa że im więcej patosu (na zachodzie to się chyba nazywa "łopot flag") to więcej ogląda... Mnie się film bardzo podobał uważam go za bardzo sprawnie zrealizowany współczesny thriller, nie historyczny, jak wielu wciska...współczesny zdecydowanie, ani jednej migawki historycznej nie ma!!!
    0
  • Ajek
    2012-11-13 17:45:10
    Polacy nie byli inspiratorami mordu około 230 Żydów w Jedwabnem. Za to Żydzi są odpowiedzialni za setki tysięcy wymordowanych Polaków i około 1,5 mln zesłanych na Sybir. Jeszcze w czasie działań wojennych Żydzi zaatakowali Polaków w Grodnie, Lwowie, z bronią długą i krótką atakowali rodziny inteligencji polskiej, urzędników, a nawet żołnierzy w pobliskich miasteczkach: w Skidlu, Łumnie, Jeziorach, Rożyszczach, w Stepaniu, Skałacie, zamordowano lwowskich działaczy studenckich, dominikanów w Czortkowie, polskich policjantów w Kołkach i Sarnach, wymordowanie polskich więźniów w Łucku, Oszmianie, Wołożynie, Czortkowie, Tarnopolu i w okolicach Briańska, masowy mord w Berezweczu, wymordowanie w czterech wielkich więzieniach, szczególnie w Brygidkach i Zanarstynowie ok. 8 tyś. ludzi, w tym kobiet i dzieci. Zabici byli strzałem w tył głowy. Inni mieli czaszkę zmiażdżoną od uderzenia tępym narzędziem, podobnie jak w Katyniu gdzie wykonawcami byli znów Żydzi niestety, (Vidra, Izraelska gazeta Maariv z 21 lipca 1971 r. wyjawia końcowy sekret katyńskiej masakry)... Przy ul. Kazimierzowskiej więzienie wraz z więźniami spalono. Oraz zbrodnicze metody śledcze, w swej książce pt. (Rządy Zbirów) (Henryk Pająk, Stanisław Żochowski, (Rządy Zbirów 1940 – 1990)-Lublin 1996r. Mówię tu jedynie o okresie wojennym i powojennym i to w dużym skrócie.
    0
  • Neli
    2012-11-13 18:06:09
    Licytacji na ilość śmierci ciąg dalszy Jedwabne daje 15 Łuck 17 Co w do jasnej... robicie. Czy nie najważniejsze w dzisiejszym świecie jest to by sprawiedliwość zawsze była sprawiedliwością. Czy jakiś mizerny rolniczyna jest jedynym, który o taką sprawiedliwość ma odwagę wystąpić??
    0
  • Refleksyjna
    2012-11-13 18:20:59
    Pomysł na film świetny. umiejscowienie akcji w absurdalnym "świecie" małej wsi - rewelacja. To ciekawy, dyskusyjny film o ludzkim życiu częściowo uwikłanym w zawiłości historii, Reżyser chce nas zmusić do zastanowienia się nad ludzką naturą, nad człowiekiem.
    0
  • Trusia
    2012-11-13 18:26:05
    Osoby, które film widziały, w większości wypowiadają się pozytywnie. Osoby, które filmu nie widziały, skupiają się na kontrowersyjnym temacie i obrażaniu twórców i pozytywnie komentujących. Jak dla mnie jednoznaczne jest, którym opiniom bardziej ufać. A film niedługo zobaczę, to i ja się wypowiem
    0
  • marryjohn
    2012-11-13 18:16:33
    No dobrze, przytaczasz fakty na zbrodnie popełnione na Polakach. Ale przecież film nie odnosi się bez pośrednio do Jedwabnego i stara się przedstawić widzowi zachowanie tych, którzy podczas wojny tego samego dokonali na Żydach. Poza dyskusją o fabule to Pokłosie to naprawdę świetny thriller. To warto docenić najbardziej!
    0
  • Archon
    2012-11-13 20:22:59
    zastanawiam się za co ganić ten film. jedyną kotrowersją była by tematyka ale i tak na starcie jest powiedziane że to nie jest film historyczny
    0
  • Teresa
    2012-11-13 21:35:26
    Znakomity film, polecam wszystkim niezakłamanym!!!
    0
  • docent vinnetou
    2012-11-13 21:31:22
    dedykuję tym wszystkim głupką od samobiczowania:Dedykowane słowa są odpowiedzią na pytanie: Czy powinniśmy przepraszać za Jedwabne?
    „Nie. Nie odczuwam żadnej solidarności z tymi, którzy palili Żydów. Odczuwam solidarność z tymi, którzy byli paleni – jeśli oczywiście mam do tego prawo. Źli ludzie zamordowali swoje ofiary. Buntuje się we mnie wszystko przeciwko oprawcom z Jedwabnego i przeciw usytuowaniu mnie w grupie tych oprawców. Nie chcę i nie czuję się za nich odpowiedzialny tylko z tego powodu, że mówię tym samym językiem”.
    Powyższe słowa wypowiedział w lipcu 2001 r., w apogeum sporu o Jedwabne, Donald Tusk w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej”. Dziękuję, Panie Premierze, za te piękne i mądre słowa. Wszakże osoby nie odczuwające przyjemności z masochizmu też mają prawo żyć w Polsce
    0
  • Zuzka
    2012-11-13 22:24:52
    Mnie się podobało, świetny thriller, dający dużo do myślenia, o tym jacy ludzie potrafią być w sytuacjach "nienormalnych" daje dużo do myślenia. Polecam!!!
    0
  • łajdl
    2012-11-13 22:48:43
    Chcesz mieć Oscara? Trzeba komuś szturnąć czopka. Dużego takiego czopa fest. Najlepiej zrobic to gminie. Zaprzyjaźnionej jakiejś.
    0
  • koko
    2012-11-13 22:51:29
    OCTAVIAN. Zgadnij skąd wiem jakiej jesteś nacji. Trzeba byc kimś by obrażać nasz naród. Jedź do siebie..
    0
  • lek. med.
    2012-11-13 22:56:45
    do DOCENTA VINNETOU. Cytat OK. Poglądy OK. Tyle, że nie "głupką" ale "głupkom". To cię dyskwalifikuje nawet nie jako docenta, dr-a czy mgr-a. To cię stawia w szeregu z Jolą Rutowicz i Dodą.. Sorki.
    0
  • docent vinnetou
    2012-11-13 23:56:38
    re~lek. med.2012-11-13 22:56 :głupki zawsze będą głupkami czy przez ą czy om,a tym mentorskim tonem konowale to możesz salowym imponować ,zarozumiały gogusiu.
    0
  • kylie
    2012-11-14 00:52:59
    Po to nam natura dała sumienia żeby nas czasem gryzły. Ten film rozlicza nas z naszej historii, z naszego człowieczeństwa. Sztuka tak właśnie ma działać. Pokłosie jest o ludzkich słabościach, nie tylko i wyłącznie o gnębieniu Żydów
    0
  • jak
    2012-11-14 01:00:52
    Świetny film. Trzymający w napięciu.Tym co są na nie, polecam po prostu obejrzeć.
    0
  • sw
    2012-11-13 22:06:49
    reTeresa--- Oprócz bycia dobrym aktorem wypadałoby jeszcze być uczciwym Polakiem a nie szują , która za srebrniki opluwa własny naród Jeśli twój ojciec czy dziadek ewo-polonia był szmalcownikiem to taki film ci nie przeszkadza, ale ludzi uczciwych boli sytuowanie ich w tym samym szeregu co hitlerowcy
    0
  • Paprotka
    2012-11-14 08:32:10
    No właśnie "Pokłosie" jest przez jednych chwalona, przez drugich ganione...Człowiek sam nie wiem co ma myśleć???Dzisiaj po południu wybieram się do kina i wtedy będę wiedziała;)Pozdrawiam
    0
  • Pianista
    2012-11-13 18:47:11
    Pokłosie to nie jest antypolski czy pro-żydowski film, to film o ludziach i ich słabościach. Każdego człowieka i każdy czyn powinno się oceniać osobno, nikt nie lubi jak się go etykietkuje, nie lubicie jak się mówi że Polacy to złodzieje to sami nie generalizujcie i nie wrzucajcie wszystkich żydów do jednego worka.
    0
  • tomek
    2012-11-14 10:39:15
    reHalinka---dlatego jestem na nieKtoś się po fatygował dowiedzieć coś więcej na temat tego filmu,

    "Parę dni temu na ekrany kin wszedł kolejny bzdet z serii masowego samoponiżania (TUTAJ o wcześniejszym paszkwilu). Reklama na każdym miejscu podkreśla, że film Pasikowskiego oparty jest na faktach. Przyjrzyjmy się zatem tym faktom. Rzeczywiście, w pewnej miejscowości, był sobie facet, który zbierał stare zniszczone macewy pożydowskie i robił z nich coś na wzór zagajnika pamięci; tam je ustawiał. I to jest fakt. Na tym opiera się fabuła filmu. Tylko, że w dziele Pasikowskiego ten facet zostaje ukrzyżowany przez sąsiadów, którzy zostali przedstawieni, jakby ich wyjęto prosto z klasycznych filmów o Frankensteinie – przekaz jest jasny: polska współczesna wieś to tłum ciemnych chłopów z pochodniami, którzy wyciągają młodego Sthura za łeb i krzyżują go na drzwiach stodoły.

    Natomiast w rzeczywistości, człowiek, który robił ów zagajnik z macew, który zainspirował scenarzystę i reżysera, wygrał u siebie w gminie wybory samorządowe, został wybrany w demokratycznych wyborach przez ciemnych i ponurych antysemitów, na dodatek jest wiceprzewodniczącym sejmiku m. in z woli tych, którzy mieli rzekomo go krucyfikować… (tak na marginesie – wyobrażacie sobie współczesną miejscowość w Polsce gdzie dochodzi do takiego mordu? w takiej scenerii? i z takich pobudek?).

    To bardzo symboliczne, co widzom polskim prezentują tzw. nasze elity kulturalne." ZROZUMIAŁAŚ
    0
  • "fanka" Grossa
    2012-11-14 13:00:14
    Czekam na ekranizację "Zlotych żniw".
    0
  • Ada
    2012-11-14 15:31:03
    Mi się film podobał. Trochę sztampowy i przewidywalny. Trochę przesadzony. Ale na tle ostatnich "arcydziełach" kinematografii polskiej, Pasikowski wychodzi na plus.
    0
  • Wykładowca
    2012-11-12 20:58:00
    DoActaviana . Najpierw podaj definic anysemityzmu. Czy kazda nawet najmniejsza, prawdziwa krytyczna opinia niekorzystna dla Żydów to antsemityzm. ( czy nie było ani jednego złego Żyda) Pozwolenie na opluwanie wlaznego narodu to antysemityzm. Czytaj dalej GW to nieodwracalnie zmgluje i zatruje twój umysł
    0
  • karol
    2012-11-14 19:01:35
    Tomek, to podaj nazwisko czas i miejsce do tych faktów o osobie publicznej ,która jest wiceprzewodniczącym sejmiku... Wtedy będą to fakty.
    0
  • luqe
    2012-11-14 22:28:49
    "Natomiast w rzeczywistości, człowiek, który robił ów zagajnik z macew, który zainspirował scenarzystę i reżysera, wygrał u siebie w gminie wybory samorządowe, został wybrany w demokratycznych wyborach przez ciemnych i ponurych antysemitów, na dodatek jest wiceprzewodniczącym sejmiku m. in z woli tych, którzy mieli rzekomo go krucyfikować…" - pytanie kim był ten człowiek i gdzie były te wybory, poproszę źródło bo nie mogę go odnaleźć
    0
  • galinski
    2012-11-15 00:11:36
    Panie Macieju, myślę że czytając komentarze prawdziwych Polaków ja nie chcę być prawdziwym Polakiem. Chcę wzruszać się nad losem zabitych, chcę szanować wszystkich ludzi. Tylko wstydzę się za tych, którym tak ciężko pogodzić się z faktem, że tak się stało i zamiatanie spraw, których ukryć się nie ma juz sensu. Agresja jest domeną tchorzy. o ystkim
    0
  • Autor21
    2012-11-15 00:16:11
    nie wiem za co ganić wiem za co chwalić. bo szczerze niech mi ktoś powie co jest takiego złego w tym że film nawiązuje do naszej historii ? co więcej jest to tylko nawiązanie.
    0
  • Amator
    2012-11-15 01:58:49
    Milczeć? Nie było galicyjskiej rabacji, mordowania i obdzierania powstańców styczniowych, donosicieli - Polaków? Byli. Historia ma też ciemne karty, nie jesteśmy w tym ani lepsi, ani gorsi od innych narodów. Czy dla tego nie należy złem zła nazywać? udawać, ze nigdy nic złego nie miało miejsca? Bez spowiedzi trudno o rozgrzeszenie... A może jasne nazywanie spraw złych powstrzyma kogoś w przysżłości przed kolejną zbrodnią? warto próbować! Rodacy mniej hipokryzji, więcej przyzwoitości! Film jest dobry, skjoro tyle o nim się mówi.
    0
  • ww
    2012-11-15 05:12:59
    nie jestes Polakiem, bo bys nigdy nie przyjal roli szkalujacej ojczyzne, gral w filmie ktory upamietnia i dokumentuje cos co byc moze Polacy zrobili zydom
    0
  • TOMASZ
    2012-11-15 14:00:24
    PRAWDA BĘDZIE ZAWSZE PRAWDĄ CIEKAWA JESTEM CZY NA UKRAINIE ZNALAZŁ SIĘ AKTOR CO ZAGRAŁ UPOWCA MORDUJĄCEGO POLAKÓW TAM NA WOŁYNIU TEŻ SĄSIAD MORDOWAŁ SĄSIADA Z MALUTKICH DZIECI ROBIONO PRZY POMOCY DRUTU KOLCZASTEGO WIANUSZKI NA DRZEWACH
    0
  • Głupich nie sieja.
    2012-11-15 14:10:53
    re-fanka Grossa
    Jak już nakręcą to będziesz mogła w końcu szczytować.
    A może wystarczy kupić większy wibrator.
    0
  • vh
    2012-11-15 16:35:49
    ~galinski

    powiedz to rodzicom dzieci zabitych dzis w Gazie przez bomby Izraela...

    zycze powodzenia w pleceniu andronow
    0
  • zocha
    2012-11-15 19:39:02
    ten film nie powinien powstać . Pasikowski chciał za wszelką cenę nabić sobie kieszeń. Sra we własne gniazdo i już !!!
    0
  • Mysz
    2012-11-15 19:41:03
    Nie da se zobaczyć pozytywnej recenzji pokłosia w prawicowych mediach tak samo jak nie uświadczy się negatywnej w lewicowych. Jest to dobry film ale otacza go aura politycznych przynależności co niesamowicie utrudnia znalezienie na jego temat rzetelnych informacji. Mi osobiście film się podobał i nie poczułem się urażony
    0
  • Puchałkę
    2012-11-15 20:25:36
    tak z technicznego punktu widzenia jest to prawie niemożliwe aby strwożyć w pełni obiektywną recenzję, każdy recenzent będzie mieć swoje własne małe odchylenia polityczno-społeczne, jedyny sposób aby być pewnym czy film się nam spodoba jest to znalezienie takiego recenzenta co do którego jesteśmy pewni że ma podobny gust do naszego. W wypadku pokłosia widziałem chyba tylko jedną (albo aż jedną) obiektywną recenzje. wiem że moje zdanie niewiele będzie znaczyło dla większości ludzi jednak chciałem nadmienić że mi osobiście pokłosie się podobało
    0
  • Rewq
    2012-11-16 00:40:51
    Stereotyp ciemnego zapijaczonego Polaka oczywiście antysemity pójdzie na cały świat podejrzewam że o to chodziło twórcom tego filmu
    0
  • Jacol
    2012-11-15 22:48:24
    Byłem, widziałem,bardzo mi się podoba. To film o człowieczeństwie.
    0
  • Beata
    2012-11-15 23:02:29
    Właśnie wróciłam z kina i mam przed oczami Macieja Stuhra, bardzo dobra rola i zdjęcia dobre. Zostałam na napisach i delektowałam się muzyką, też dobrą i co więcej trzeba a historia znana i bolesna ja to przyjmuję do wiadomości i pochylam się nad tym.
    0
  • Adam West
    2012-11-17 15:19:51
    Trudno powiedzieć że chodziło tutaj tylko o zarobek, tak niepopularny wśród polaków temat jest raczej gwarancją tego że bardzo duża grupa ludzi nie zobaczy tego filmu z powodów ideologicznych, poza tym gdyby to był pewniak jeśli chodzi o zarobki to nie szukano by sponsorów ponad 7 lat. Tutaj ewidentnie chodziło o wywołanie debaty o problemach poruszonych w filmie, żadne inne medium nie wywołało by w Polsce aż tak wielkiego poruszenia społecznego.
    0
  • Passer
    2012-11-16 10:28:00
    Ja myślę,że twórcom filmu chodzło o zarobienie pieniędzy na tym filmie,a im większy rozgłos,tym większa reklama,im więcej kontrowersji i szumu wokół filmu,tym więcej chętnych do obejżenia filmu.Opluwanie pana M.Stuhra równa się z pobiciem listonosza,który przyniósł złą wiadomość,...a może opluwają Go Ci,którym odezwało się ich własne sumienie?
    0
  • POLAK
    2012-11-16 11:39:33
    Ludzie!!! Prawda was boli .CÓŻ tak było i czas by wszyscy to przyjęli do wiadomosci. a nie obrażać tych co o tym mówia.. Wielu ludzi na świecie myśli ze obozy koncentracyjne były polskie.Też o tym mówmy a nie obrażajmy sie .
    Co dobre to MY ale jak coś złe to juz nie my tylko ONI
    0
  • Ymka
    2012-11-16 14:15:55
    Kilkakrotnie w ostatnim czasie zdarzyło mi się żałować wydanych na bilet pieniędzy. Może to lekka ksenofobia ale na to co Polskie, staram się zawsze pójść choćby i po to, by swoją przysłowiową złotówką wesprzeć swoich. Pokłosie to nie były stracone pieniądze, film warty jest pełnej widowni a przekaz jaki sobą niesie to wartość dodana. Zachęcam.
    0
  • Hania
    2012-11-16 23:06:55
    Dobry aktorsko, świetne zdjęcia i muzyka, klimatyczny i trzymający w napięciu, a do tego przedstawiający poruszającą historię i zmuszający do myślenia. Jak dla mnie, temu filmowi niczego nie brakuje i na pewno warto go obejrzeć
    0
  • dauta
    2012-11-23 21:23:30
    Film poruszający temat udziału Polaków w gehennie i mordowaniu Żydów powinien powstać już dawno. To bardzo trudny, bolesny temat. Dlatego do pokazania tego problemu potrzeba artysty nie rzeźnika, który nie potraf inaczej pokazać przerażenia wśród polskiej społeczności jak tylko poprzez krew i prymitywną agresję. U Pasikowskiego każdy ( ksiądz, policjant, strażak, pielęgniarka) w jakiś sposób jest odczłowieczony. Widły są narzędziem zbrodni i symbolem prostactwa Polaków. Tak to widzi Pasikowski. W mojej ocenie Pasikowski, w pogoni za sławą, zupełnie oszalał.
    0
  • jozue.
    2012-11-19 19:59:41
    żydostwo ,śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową..
    0
  • Equilibrium
    2012-11-20 22:01:05
    ganiony za co ?! za nawiązanie do prawdziwych wydarzeń ? to teraz już się gani za nawiązywanie ?
    0
  • Ron
    2012-11-21 17:28:19
    co się dziwić że ludzie narzekają. po pierwsze nie jest to film dla każdego. a po drugie temat jest na tyle kontrowersyjny że ludzie się uprzedzają przed obejrzeniem. moim zdaniem niesłusznie
    0
  • Dziki Bekon
    2012-11-22 17:39:31
    komentarze mówią same za siebie - jeden z tych filmów który wywołuje niesamowite skrajności.
    0
  • Dziwię się z boku
    2012-11-22 21:49:39
    Piękny prezent dla syjonistów zrobiono w przeddzień Święta Niepodległości 11 listopada. Czy nie jest to kolejny argument dla Narodowców i teorii o "Firmie Holokaust" ? Hasbara w działaniu? Niemców nie ruszono, bo się wykupili, a Polacy jeszcze nie. Gdzie tu szukać gestów pojednawczych?
    Oj, Panie Sthur! Dała się Pan złapać na lep sławy, forsy? Nie rozumiem. Filmu nie obejrzę, bo mogliście chociaż nie łączyć premiery z 11 listopada - to granie na nucie nacjonalistów polskich może tylko się źle skończyć.
    0
  • smutna
    2012-11-26 00:18:42
    Byłam, widziałam. Nie jestem obrażona. Taka jest po prostu prawda o ludzkiej kondycji. ez wzgledu na narodowość. Rzecz mogła dziać się wszędzie. Wspólczesna historai zna takie przypadki gdzie ludzka głupota, zawiść, podłość, najbardziej prymitywne i barbarzyńskie zachowania górują nad dobrem. Dlaczego tego nie pokazać? Dlaczego wreszcie nie uświadomić sobie że nie jestesmy narodem tylko bohaterów! Wsród nas są nadal tacy właśnie jak ci przedstawieni w Pokłosiu. I to martwi. :(
    0
  • ANTYKALI
    2012-12-14 22:40:40
    A kiedy powstanie film o gehennie PALESTYŃCZYKÓW ?
    0
  • DARODM
    2012-12-15 08:51:38
    Ci co nie rozumieją często nienawidzą, a im bardziej nie rozumieją tym bardziej nienawidzą.Wydaje m się ,że kochają a tak naprawde kochają nienawidzić,
    0
  • elekt.
    2012-12-14 17:30:13
    A gdyby nie daj Boże władzę w Polsce zdobyła partia JAROSŁAWA, to scenariusz wydarzeń bylby inny , uwzgledniajac oczywiście pogróżki , nawet grożby przydupasów prezesa!?
    0
  • Helena
    2012-11-14 08:37:42
    Czy nie można w sposób kulturalny wyrazić swojej opinii??? To jakie komentarze piszemy świadczy o nas samych!!!Rozumiem, że każdy ma prawo do to własnej opinii, ale to co można przeczytać na forach to obelgi, wulgaryzmy i nienawiść do...no właśnie do kogo???Do aktorów, którzy pięknie wykonali swoją pracę...do reżysera, który zrobił świetny film...do ludzi, którym "Pokłosie" bardzo się podoba???Nie rozumiem tego i nawet nie chcę rozumieć!!!Ja osobiście uważam, że ten film to bardzo dobry, mocny thiller, a pisząc to chyba nikogo nie obraziłam???Pozdrawiam:)
    1
Reklama

Zobacz więcej

Reklama