Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Wstrząsający... gniot? Pierwsze recenzje filmu Jana Komasy "Miasto 44"

31 lipca 2014, 10:51
Chciałbym, żeby ten film zmienił coś na lepsze w świecie. Ważne, by ideę walki o wolność i godność nieść dalej - tak Jan Komasa, 32-letni reżyser filmu "Miasto 44", mówił do wielotysięcznego tłumu zgromadzonego na Stadionie Narodowym. Przyznał, że film ma być podziękowaniem dla powstańców za to, co zrobili 70 lat temu.
Chciałbym, żeby ten film zmienił coś na lepsze w świecie. Ważne, by ideę walki o wolność i godność nieść dalej - tak Jan Komasa, 32-letni reżyser filmu "Miasto 44", mówił do wielotysięcznego tłumu zgromadzonego na Stadionie Narodowym. Przyznał, że film ma być podziękowaniem dla powstańców za to, co zrobili 70 lat temu. / "Miasto44", prod. Akson Studio, fot. Ola Grochowska
Według jednych mocny, przerażający, bijący po twarzy. Zdaniem innych niespójny, ze złymi dialogami i chybotliwy fabularnie. Sądząc po recenzjach i pierwszych opiniach, dominującym wrażeniem po prapremierze filmu Jana Komasy "Miasto 44" są mieszane uczucia.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
prapremiera rocznica Powstania Jan Komasa Powstanie Warszawskie film Miasto 44 pokaz

Powiązane

Reklama

Komentarze(105)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
  • xxx
    2014-07-31 14:05:12
    do klęska- sam jesteś klęska
    0
  • men
    2014-07-31 21:08:54
    KTO W KOŃCU POCIĄGNIE DO ODPOWIEDZIALNOŚCI TYCH DOWÓDCÓW POWSTANIA -- BEZ SZANS NA WYGRANĄ .. PREZYDENCIE ?? CO NAROBIŁ TWÓJ STRYJ ,, KTO ZAPŁACI ZA OGROM ZNISZCZEŃ ,,
    0
  • Warszawiacy (ci tu urodzeni) zawsze
    2014-07-31 13:06:35
    w sercach będą mieli Tych,którzy zginęli aby INNI mogli żyć.Ocena mentalna wieloznaczna ale ta etyczna jednoznaczna.Pozdrawiam na tym przednówku histerycznych wymian zdań i opinii.A szkoda bo razem możemy tak niewiarygodnie wiele zdziałać i OSIĄGNĄĆ DLA KAŻDEGO.
    0
  • Aleksandra
    2014-07-31 19:58:38
    Moim zdaniem film ważny, prawdziwy i mocny. Porządnie mną wstrząsnął, myślałam że nie mogło być naprawdę aż tak.. Do czasu aż przede mną nie pojawiła się kilkoro powstańców dyskutujących o filmie i mówiących, że czuli się dokładnie jak wtedy. To dla mnie najlepsza recenzja filmu.
    1
  • bbc
    2014-07-31 20:14:06
    szkoda kasy na takie nic nic jak cale" powstanie" zbrodnia na dzieciakach
    0
  • wit
    2014-07-31 20:57:46
    Jan Nowak-Jeziorański:

    "W pojęciu takich ludzi, jak Okulicki, Powstanie miało być wielką demonstracją, która doprowadzi do skandalu i wpłynie na zmianę pozycji rządów sprzymierzonych. Takie myślenie było oparte na kompletnych złudzeniach, na kompletnym oderwaniu się od rzeczywistości. Jeszcze przed Powstaniem powiedziałem generałowi Pełczyńskiemu: "Nie orientuję się w całości sytuacji, nie znam waszych przesłanek wojskowych, ale jeżeli sobie wyobrażacie, że Powstanie wywoła jakieś wielkie echa na Zachodzie, to muszę panu powiedzieć, że będzie to burza w szklance wody". Pełczyński mi nieustannie przypominał po wojnie to ostrzeżenie: "Jeżeli wy liczycie na reakcję Zachodu, pamiętajcie, to będzie burza w szklance wody. Wy sobie z tego nie zdajecie sprawy"."
    0
  • LESZEK
    2014-07-31 17:20:24
    TOMASZ LIS O MIEŚCIE44 - ZGADZAM SIE - PODPISUJE SIE OBIEMA REKAMI POD TYM CO MÓWI


    Nie chciałem się spieszyć z recenzowaniem filmu Miasto 44. Choć widziałem ten film już dwa razy, w tym wczoraj na Stadionie Narodowym, film ten wciąż trawię. Dlaczego więc jednak piszę? Bo zirytowała mnie szydercza recenzja napisana przez pana Wojciecha Engelkinga, który filmu nie trawi.

    Film Jana Komasy już budzi skrajne emocje i wywołuje skrajnie różne opinie. Entuzjastyczna recenzja Barbary Hollender w "Rzeczpospolitej" i bardzo krytyczna Tadeusza Sobolewskiego w "Gazecie Wyborczej". Opinie skrajnie odmienne mają też moi współpracownicy z "Newsweeka", którzy film widzieli. "Zawód", to jeden z głosów. "To film wybitny. Rymkiewicz
    a rebours", to opinia druga.

    Mnie film się podoba, choć dostrzegam w nim pewne słabości. Sam jednak, z wielką łatwością, znajduję kontrargumenty, które moje argumenty krytyczne osłabiają.

    Po pierwsze, scenariusz. Zastanawiam się, czy jest w tym filmie wystarczająco wyodrębniona historia, story. Jan Komasa uznał zapewne, że narracyjnym łańcuchem musi być sama historia Powstania, na tle której widzimy losy młodych ludzi, którzy w Powstaniu walczą. Efektem takiego założenia mógł być problem "za dużo w jednym". Bo jest i rzeź Woli, i walki na Starówce. Jest przebijanie się kanałami do Śródmieścia i batalia na Czerniakowie. Jest mordowanie cywilów w szpitalach, jest i eksplozja czołgu-pułapki na Starym Mieście. Są Berlingowcy. Jest próba ucieczki przez Wisłę na Pragę.

    Za dużo? Z drugiej strony, czy można opowiedzieć historię Powstania nie pokazując jego najważniejszych wątków? Nie idzie o dokument. Idzie o to, że trudno opowiedzieć dramat Powstania od niektórych wątków uciekając.

    Pan Engelking ułatwia sobie zadanie. "Szydera" jest dobra do opisywania powstańczych kolekcji szafiarek i pana Kupisza, ale nie do opisywania poważnego filmu. Jak już się wchodzi w narrację typu "fabułka", "scenka", to na powagę nie ma miejsca w ogóle.

    Pan Engelking uznaje, że w filmie najważniejsze są miłość, romans i seks. Przepraszam, ale trzeba mieć obsesję na punkcie seksu, by dojść do takiego wniosku. W filmie najważniejsze jest przedstawienie ogromu cierpień i wielkiego zawodu. Miłość i seks? Tak, były w tym Powstaniu. Naprawdę ta czasem straceńcza miłość i desperacki seks mogą być w sytuacji doskonale skrajnej, w sytuacji, gdy każda minuta życia wydaje się prezentem od losu, zrozumiałe.

    Wątpliwości budzi obsadzenie w głównych rolach nieznanych aktorów. Z drugiej strony jest to walor filmu. Mielibyśmy znowu oglądać te same twarze, znane z seriali i celebryckich ścianek?

    Prawdą jest, że film Komasy jest po części skrzyżowaniem "Sali samobójców" z "Szeregowcem Ryanem". Czy to źle? Mnie nie tylko nie odstręcza, ale przyciąga "młodzieżowa" estetyka filmu. Nie tylko nie odstręcza, ale budzi zrozumienie, posługiwanie się swego rodzaju filmowym naturalizmem - krew płynie, mózg się rozwala, kończyny latają. Tak było. Tak po prostu było.

    Czy czyni to film komiksem dla młodzieży? Nie sądzę. Czyni to obraz przeszłości prawdziwszym. Nie mam pojęcia jak na ten film zareagują młodzi widzowie. Pójdę z dziećmi we wrześniu do kina, to się dowiem. Ale nie mam absolutnie wrażenia, że zobaczą komiks, że odczują, iż Powstanie było atrakcyjnym seansem śmierci. Podejrzewam raczej, że zobaczą tragedię, wielką tragedię, że zobaczą jak ginęło miasto i jak ginęli ludzie. Zapytają pewnie kto, jakim prawem, wysłał wspaniałych młodych ludzi na śmierć. Zapewne. A może nie. Warto cierpliwie na ich wrażenia poczekać.

    Rymkiewicza śmierć fascynuje. Komasę śmierć, jej wymiar, według mnie, przeraża. Nie wiem, czy ma sens porównywanie "Kanału" Wajdy z filmem Komasy. "Kanał" jest filmem wielkim, ale czy dzisiejsza młodzież poszłaby na taki film do kina? Tu nie idzie o frekwencję. Idzie o to, by ten film opowiedzieć oczami młodego człowieka – Komasa ma dziś nawet więcej lat niż Wajda, gdy reżyserował "Kanał". Kanał był dla naszych rodziców, także dla mojego pokolenia. Polacy urodzeni w Polsce dzisiejszej potrzebują pewnie innej narracji.

    Ten film będzie, i bardzo dobrze, budził wielką, namiętną dyskusję. Obejrzą go setki tysięcy, pewnie miliony Polaków. Zdania, jak w wypadku recenzentów i moich znajomych, będą podzielone. Warto jednak byśmy o tym filmie w kontekście tamtej historii, mówili poważnie, nie ulegając zbyt prostej pokusie do żonglowania słówkami i chyba jednak dość prostackiej jednoznaczności.
    0
  • wit
    2014-07-31 21:01:06
    "Dwa i pół roku póżniej, Okulicki został zrzucony do Polski, formalnie jako emisariusz Naczelnego Wodza, gen. Sosnkowskiego, ale nigdy nie powoływał się na jego rozkazy czy sugestie, lecz uparcie dążył do wywołania powstania. Mówił: “potrzebny jest czyn, tylko przez walkę można wykazać dążenie narodu do wolności i niepodległości”. Członków Komendy Głównej AK, którzy wyrażali obawy, posądzał o defetyzm i tchórzostwo. Borowi-Komorowskiemu groził, że jeśli nie wyda rozkazu do powstania, to stanie się drugim Skrzyneckim. Cały czas parł do walki, namawiał członków KG, aby Borowi-Komorowskiemu przedstawiali fałszywy obraz sytuacji, aby przyśpieszyć wydanie rozkazu.(Jan Ciechanowski) Na naradach KG AK mówił: "W Warszawie mury się będą walić i krew poleje się strumieniami aż opinia publiczna wymusi na rządach zmianę decyzji z Teheranu"(zachowały się stenogramy z narad KG AK).

    31 lipca na naradzie porannej Komendy Głównej w komplecie, stwierdzono, że nie ma przesłanek, aby wydać już rozkaz do walki. Kolejna narada została wyznaczona na godzinę 18.00. W godzinach popołudniowych Okulicki w okolicznościach bliżej nieznanych narzucił wydanie rozkazu.

    Wszelkie poszlaki pozwalają postawić uzasadnioną hipotezę, że w ostatnich godzinach poprzedzających wydanie rozkazu Bór-Komorowski był szantażowany przez obu generałów, że jeśli nie wyda rozkazu – rozkaz wydadzą oni sami. Bór i wezwany chwilę później Delegat Rządu Jankowski, (który też znał ustalenia z godzin rannych i południowych) woleli wybrać rozwiązanie zalegalizowane niż oddać całkowicie stery w ręce zbuntowanej junty (J.Matłachowski, publikacja nr 5).

    Tylko tym można wytłumaczyć następujące zachowanie się Bora-Komorowskiego. Po wydaniu rozkazu (o godz.17.45) gdy przybył szef wywiadu KG, Iranek Osmecki z informacją, że sowiecki zagon pancerny pod Wołominem został rozbity i Niemcy przejęli inicjatywę. Miał jeszcze czas na odwołanie rozkazu, ale tego nie zrobił. Świadkowie zgodnie stwierdzają, że był kompletnie załamany i powtarzał tylko: ”Nic się już nie da zrobić” – wiedząc, że odwołanie rozkazu było jeszcze mozliwe.

    Po Powstaniu Okulicki, mianowany Komendantem AK, wysłał depeszę do Prezydenta RP Raczkiewicza, że Powstanie spełniło swoje zadanie, co świadczy, że wynik tej tragedii był zgodny z jego planem."
    0
  • św.NH
    2014-07-31 11:16:49
    PUTIN WAM W WÓDSKOCK!! JAZDA Z ŁOWISAKIEM NA KREML.
    Ma facio majtki z czosnku z krwią na szwach i robi laskę małolatom!
    0
  • Emeryt
    2014-07-31 20:59:50
    ~wit-jednym słowem wielka ściema familii Kaczyńskich -jak ich tam zwał
    0
  • wit
    2014-07-31 21:02:49
    "Z opublikowanych dokumentów wynika (patrz okladka), że Okulicki, przed pokazowym procesem, składał zeznania jak agent, który wykonał zadanie (rozpętanie powstania w Warszawie), ale chce być nadal sowietom przydatny, oczekując nagrody, w postaci zaoferowania mu ważnej funkcji w komunistycznych władzach. Tu się przeliczył, bo sowieci stosowali inny system nagradzania wykorzystanych już agentów – poprostu likwidowali ich.

    Podobnie jak w roku 1941, aby zlikwidować resztki Podziemia Niepodgłościowego, Okulicki ujawnia wszystko, co mogło jeszcze interesować bolszewików. Podaje liczebność istniejących jeszcze oddziałów, dziesiątki nazwisk i pseudonimów, informuje o radiostacjach i lokalach konspiracyjnych. Ujawnił też, że na czele nowej organizacji „NIE” stoi gen.Emil Fieldorf. Zdradził też gdzie organizowane są kursy dla żolnierzy II Korpusu Andersa, wysyłanych potem z misją do Polski. Obciążał w zeznaniach współoskarżonych.

    Pisał listy kolejno do szefa Bezpieki Mierkułowa, potem do ministra Berii, po raz kolejny oferując współpracę. Pisze m.in.: „Poważna część broni (AK) rozeszła się razem z ludzmi po terenie. Broń tą dla spacyfikowania kraju należałoby możliwie szybko odebrać. Z początku należałoby stworzyć dobrze działający aparat administracyjny, a potem go oczyscić z elementów nieodpowiednich i wprowadzić na ich miejsce ludzi pewnych. Konieczne jest zlikwidowanie wszystkich organizacji tajnych i jawnych, które nie są w dyspozycji tymczasowego rządu polskiego (t.zn. PKWN) i przez to mogłyby przejawiać działalność zakłócającą spokój i bezpieczeństwo publiczne”. To wszystko znajdziemy w 12 protokółach ze śledztwa. Jego zeznania złożone w Moskwie kosztowały tysiące ludzi utratę wolności lub życia.

    Na pokazowym procesie grał rolę polskiego patrioty, który jakoby zrozumiał, że tylko przyjażń ze Związkiem Radzieckim i td... Skąd my znamy tą retorykę?

    We wrześniu z wieziennej celi pisze jeszcze list do samego Stalina, oczwiście bez echa, bo był już zbędnym świadkiem wielkiej prowokacji.

    Wystarczy? Sceptycy powiedza: ale brak dokumentu nakazujacego Okulickiemu rozpętania w Warszawie powstania. Tylko, że takie polecenia, wydaje agentowi oficer prowadzacy - ustnie, który być może przebywał w Warszawie. Niemniej jednak wszystkie dokumenty i poszlaki składają się w logiczną całość jak puzzle."
    0
  • heliot
    2014-07-31 21:31:30
    Bardzo wzruszający film, dziękuję!!!
    0
  • 40latek
    2014-07-31 17:09:58
    Film jest mistrzowski!
    Lepszego polskiego kina nie widziałem od 30 lat.
    0
  • obywatel AAM
    2014-07-31 19:24:17
    Martwym - należy dodać. za takie straty każdy dowódca dostałby kulę w łeb.
    0
  • Partyzant
    2014-07-31 22:33:21
    Tee... wit a ty z jakiej formacji?
    0
  • Elf
    2014-07-31 11:02:40
    Jeszcze jedno świadectwo polskiej głupotykolejne mieliśmy 10.04.2010
    0
  • Fruzia
    2014-07-31 10:58:04
    A jaki ma być? Chore powstanie...chory film...
    0
  • wdzięcznynaród
    2014-07-31 10:59:48
    Jak się GWnianym nie podoba, no to muszę koniecznie obejrzeć.
    0
  • warszawiak
    2014-07-31 11:15:37
    Cześć i Chwała Bohaterom .
    0
  • karol
    2014-07-31 11:02:46
    Ten film powinien być zrealizowany jako apogeum polskiej głupoty. Biorąc za punkt wyjścia nie czasy współczesne ale zaczynając od pierwszego nieudanego powstania, także zrobionego przez grupkę idiotów bez broni, bez pomysłu i bez przygotowania. Kolejne przegrane powstania i idiotyczna legenda jaką tworzyły wokół tego nasze durne elity doprowadziły do tej największej rzezi w historii. I to był taki wstrząs, że może w końcu ten naród poszedł trochę po rozum do głowy i jak przyszedł rok 1981 i stan wojenny to wszyscy pozostali w domu. I słusznie. Nie dali się znów zwieść grupce idiotów, którzy znów chcieli poprowadzić ich na barykady. Jak zwykle, bez broni, bez planu itd. I dzięki temu potem można było usiąść do stołu i załatwić to w pokojowy sposób. Lepiej czy gorzej, ale pójść do przodu. Taki film bym obejrzał. Bo to mógłby być jedyny pozytywny sens pokazania tej największej klęski. Tylko my musimy się silić na bezmózgie amerykańskie superprodukcje dla dzieci za furmankę kasy. Niepotrzebna gigantomania. Szkoda
    0
  • skoblar
    2014-07-31 11:04:58
    Wy małe pismaki z der dziennik. I po co to obrzydzanie filmu. Bo resortowe dzieci PRL-u wytyczyły kierunek?
    0
  • Żyd z Izraela
    2014-07-31 11:13:14
    Tjaj, GoownoWyborcze jak zwykle na niee. Czyli warto zobaczyć.
    0
  • Żyd z Izraela
    2014-07-31 11:25:25
    re karol,
    zapewne wnuczek Swierczewskiego
    0
  • taki sobie
    2014-07-31 11:17:12
    zwolennicy dawnej ZSRR na pierwszy plan tak jak dotyczas- bo byla to proba przejecia wladzy przed sowietami co zaczynalo sie kiedy czerwona armia zaczela instalowac marionetki czlonkow NKWD patrz Bierut.Zreszta radio Moskwa wzywalo do powstania. Prosze sie doksztalcic a nie pisac idiotyzmow
    0
  • Naparstek
    2014-07-31 11:18:06
    NIE MA AKTUALNEGO ART. O UKRAINIE - dlatego tutaj...
    30 minut temu Reuters podał:
    "Russian experts intend to meet the head of the investigative commission ... and handover all the materials that the chairman of the commission had previously asked for," Interfax quoted a statement from the Federal Air Transport Agency

    -Tłumaczenie: Rosyjscy eksperci zamierzają spotkać się z szefem komisji śledczej... i przekazać mu wszystkie materiały, o które prezes tej komisji wcześniej prosił" . Interfax cytuje oświadczenie FATA (Federalna Agencja
    Transportu Lotniczego).

    Kilka dni temu FATA poprosiła o ekspertów rosyjskich.

    Dzisiaj mają być wstrzymane walki wokół wraku. Tak obiecali Ukraińcy.
    0
  • taki sobie
    2014-07-31 11:24:07
    de gustibus non es disputantur: tylko tyle az tyle
    0
  • 1ppm
    2014-07-31 11:37:20
    Jeżeli w GWnie krytykują ten film, to znaczy, że to film dobry, patriotyczny i niepoprawny politycznie.
    0
  • Mr.Citizen
    2014-07-31 12:54:13
    Żydkom i dzidziusiom z UB/SB się nie będzie podobało, bo po tym filmie nie będzie podstaw do wydębiania kasy od polskich podatników...
    0
  • REALISTA
    2014-07-31 11:44:28
    TE POdle i zlosliwe komentarze zamieszczane niewatpliwie przez POzytecznych idiotow, i a gentow wplywu inspirowanych przez GW I DER DZIENNIK maja na celu zohydzic POLAKOM ICH HISTORIE. TE TCHORZLIWE I ZWASALIzOWANE KANALIE WOLALYBY BYC ZNIEWOLONE PRZEZ RUSKICH I NIEMCOW. GDYBY NIE WSZYSTKIE POLSKIE POWSTANIA TO POLSKA BYLABY JUZ DAWNO ZRUSYFIKOWANA I ZNIEMCZONA. .
    0
  • baca
    2014-07-31 11:50:44
    bo to panie Sobolewski "stacje grozy",

    okrucieństwo Niemców było i jest nie do opisania ani wyobrażenia pzrzez normalnych ludzi.
    0
  • Fruzia
    2014-07-31 11:49:42
    ~taki sobie2014-07-31 11:24
    ...disputantur...

    ...disputandum...disputandum...jeżeli czegoś się nie wie to należy sprawdzić...
    0
  • OMEN
    2014-07-31 11:51:50
    Taa... "Miasto 44" Gniot o narodowej tragedii z pornografią w tle. Powstańcy nie szli do powstania by walczyć z o dupę Maryni , tylko o Warszawę i Polskę.
    0
  • hehe
    2014-07-31 12:00:03
    ~Fruzia2014-07-31 10:58
    A jaki ma być? Chore powstanie...chory film...

    Chora Fruzia...
    0
  • miotełka
    2014-07-31 17:07:51
    Cześć i Chwała Bohaterom!!!
    0
  • kisiek
    2014-07-31 12:03:34
    Dla dziennikarzy gazet wybiórczej najlepszymi filmami sa te mówiące o polskim antysemityżmie...te pokazujące Polskę walczącą i heroiczną jest gniotem...na szczęście od 6 lat już nie kupuje i innym polecam to samo...pozdro
    0
  • gleon
    2014-07-31 12:18:53
    Biedna Fruzia - nikt cię nie wyskrobał i takie "ZERO" musi się teraz bez żadnej wiedzy, nawet o sobie tułać i necie! Powstanie to była ostatnia szansa ocalenia od zagłady tego pokolenia! Wyszło tak jak pozwalały na to warunki. Poczytajcie prof. Kieżuna! Nie mam nic do dodania. To były "historyczne kleszcze". Jak nie Faszyści to potem Bolszewia wybiłaby to młode pokolenie Polaków!!! Jak piszecie coś, to sięgajcie do źródeł historii, a nie antypolskiej propagandy
    0
  • tommy
    2014-07-31 12:20:38
    Pewnie , ze gniot !!! Dla GW wszystko co zwiazane jest z Polskoscia to gniot.
    0
  • Fedor
    2014-07-31 12:26:06
    Do Elfa: Świadectwo POlskiej głupoty, jeśli nie zdrady (jedno i drugie kompromituje i dyskwalifikuje - niestety nie w III RP - polityka) mieliśmy 7.04.2010. To, co stało się trzy dni później było jedynie tragiczną konsekwencją. Za tę POlską głupotę zapłaciła Ukraina i pasażerowie boeinga, przed czym ostrzegał Lech Kaczyński. Nie miał racji?
    0
  • glews
    2014-07-31 12:28:20
    Karol twoja gow...wersja zdarzeń nijak się ma do prawdy tamtych czasów! Nie mając wiedzy, zabierasz głos jak ślepe szczenie osierocone przez ojca i matkę, i ślepo wierzysz, że tylko ty masz rację klucząc na kolanach po tym tunelu...
    A było tak. Kiedy w lipcu 1944 ogłoszono Warszawę "Twierdzą Warschau" Hans Frank na żądanie OKW Wehrmacht wezwał wszystkich mężczyzn między 17 a 65 rokiem życia: jakieś 200 tys. do kopania umocnień. W międzyczasie Niemcy ewakuowali cywilnych pracowników wiedzą, że Polacy nie wypełnią rozkazu. Planowali dzielnicę, po dzielnicy wymordować ich wszystkich! To pomyśl, czy warto iść na rzeź jak baran. czy walczyć o przetrwanie? A gdyby nie Niemcy, to potem bolszewia zrobiłaby to samo zsyłając ich na Sołowiowki! Karol czytaj i myśl ze zrozumieniem!
    0
  • ładne halo .
    2014-07-31 12:34:51
    Może należy zadać pytanie kto finansuje to antypolskie GW-no .Bo reklamy wykupuje rząd polski z naszych podatków .Czyli my sami siebie niszczymy .
    0
  • glews
    2014-07-31 12:36:30
    tak sobie -to nie była próba "przejecia wladzy przed sowietami" jak to się popularnie kolportuje, to była próba uratowania od zagłady dwustu tysięcy młodych mężczyzn i kobiet, którzy mieli na rozkaz Hansa Franka i Fischera gauleitera dystryktu "Festung Warschau" kopać umocnienia. W razie niewykonania rozkazu groziła śmierć. Wszyscy o tym wiedzieli i Niemcy i POlacy, że nikt się nie zgłosi, Powstanie, to próba uratowania tych ludzi od pewnej rzezi. Tak pisze prof. Kieżun świadek, uczestnik Powstania, a ja mu wierzę! Potem dopiero "dorobiono" do tego poliityczną otoczkę!
    0
  • polot
    2014-07-31 12:55:38
    Niestety film jest słaby, beznadziejna reżyseria, katastrofalna gra aktorów. W moim ranking gdzieś w okolicach kolejnych Transformerów czy Batmana. Albo inaczej - film ********* dla ********** Dla mnie dno dna.
    0
  • ultra
    2014-07-31 12:59:20
    glews
    napisanie , ze twoje komentarze są debilne, byłoby obrazą dla wszystkich debili.
    wypisujesz jakieś brednie wyciągnięte z dupy słonia i nic więcej. Ucz się historii idioto zamiast produkować takie ******
    0
  • Fruzia
    2014-07-31 13:13:11
    ~Polak2014-07-31 12:39
    Można powiedzieć jak Mickiewicz : "Nasz naród jak lawa, z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa, lecz wewnętrznego ognia i sto lat nie wyziębi. Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi"

    Matka chwalą nas, wy mnie a ja was...
    0
  • Janek
    2014-07-31 13:15:27
    glews, w czasie powstania zgineło tyle ludzi ile wykończyłyby 4 bomby atomowe takie same jak zrzucone na Hiroszime. Nie oszukujmy się, nic nie usprawiedliwi rozkazu akcji Burza w Warszawie. Nawet rząd w Londynie był przeciwny tej akcji. Niestety wysłali do kraju Okulickiego - który okazał się radzieckim agentem...
    0
  • gdyby nie walczyki zginelui by w ubeckich
    2014-07-31 13:28:03
    katowniach wiec o co bieganie mieli innego wyjscia
    0
  • wit
    2014-07-31 13:30:31
    morderca Okulicki
    "W Warszawie mury się będą walić i krew poleje się strumieniami aż opinia publiczna wymusi na rządach zmianę decyzji z Teheranu"(zachowały się stenogramy z narad KG AK).:"


    gen Anders:
    "Byłem całkowicie zaskoczony wybuchem powstania w Warszawie. Uważam to za największe nieszczęście w naszej obecnej sytuacji. Nie miało ono najmniejszych szans powodzenia, a naraziło nie tylko naszą stolicę, ale i tę część Kraju, będącą pod okupacją niemiecką, na nowe straszliwe represje. (…) Chyba nikt uczciwy i nieślepy nie miał jednak złudzeń, że stanie się to, co się stało, to jest, że Sowiety nie tylko nie pomogą naszej ukochanej, bohaterskiej Warszawie, ale z największym zadowoleniem i radością będą czekać, aż się wyleje do dna najlepsza krew Narodu Polskiego.
    Byłem zawsze, a także wszyscy moi koledzy w Korpusie zdania, że w chwili, kiedy Niemcy wyraźnie się walą, kiedy bolszewicy tak samo wrogo weszli do Polski i niszczą tak jak w roku 1939 naszych najlepszych ludzi – powstanie w ogóle nie tylko nie miało żadnego sensu, ale było nawet zbrodnią. (…) "
    0
  • wit
    2014-07-31 13:45:52
    Dlaczego w naszym kraju nie świętuje się i nie propaguje powstań, które były przemyślane i naprawdę dały coś temu krajowi?

    Dlaczego nie bierzemy za wzór Powstania Wielkopolskiego?

    Zawsze to romantyczne cierpienie za miliony i przegrane sprawy.
    Naprawdę nie jest to wzór do naśladowania, chyba tylko lekcja czego unikać
    0
  • klęska, klęska, klęska
    2014-07-31 13:48:57
    Jak można wspominać klęskę? Jeszcze kręcić o niej filmy? Powstanie to klęska a nie żaden wyczyn. Polacy nie byli w stanie dać radę nawet Niemcom wtedy, gdy ci wycofywali się przed Armią Czerwoną. tysiące ofiar na marne i zniszczone miasto.
    0
  • gk
    2014-07-31 14:16:40
    Jeżeli negatywne wpisy są robione za kasę to jeszcze zrozumiem ale jeżeli piszą to ludzie z przekonaniem tzn. że komuna wygrała ostatnie 7 lat i propaganda wygrała.
    0
  • Gość
    2014-07-31 14:03:26
    ruskie trole na forum !!!
    0
  • Gość
    2014-07-31 14:11:47
    30 lat temu jeszcze w głębokiej komunie za opluwanie Powstania Warszawskiego dostawało się w ryj. PO wielu latach wszelkiego rodzaju gady usiłują skompromitować ten wspaniały zryw narodowy przedstawiając go jako coś złego. To właśnie jest miarą obecnej tzw. władzy POdporzadkowanej merkel i putinowi.
    0
  • Łowca PO-lskojęzycznej ż y d oKomuny
    2014-07-31 15:11:06
    .
    o d e b r a ć ż y d oKOMUNIE Polskie Obywatelstwa
    .
    0
  • 11
    2014-07-31 17:45:59
    Zupełnie jak Smoleńsk totalna glpłupota nieznana wśród innych Narodów !!!
    0
  • emer
    2014-07-31 16:08:59
    Najbardziej krytycznie nastawieni są jak zwykle ci co sami niewiele lub nic nie zrobili i żyją ze "słusznej zawsze" krytyki.
    0
  • miotełka
    2014-07-31 17:10:55
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    0
  • Bard
    2014-07-31 17:11:42
    gniot ?! w którym miejscu niby jest ten gniot ? fenomenalny film! jak na polski film to dawno tak dobrego nie widziałem.
    0
  • janusz
    2014-07-31 16:52:22
    A dlaczego w tytule dominuje "gniot"?Kto wyrazil taka opinię? Pewnie jak twórca uwidoczniłby wyzwalanie Warszawy przez armie radziecką to nie byłby gniot prawda?
    0
  • Przelotem
    2014-07-31 16:53:51
    Gazeta Wyborcza to krytykuje, znaczy się ... musi być dobre. Bo przecież, ludzie tam pracujący nie kochają naszej ojczyzny. Niektórzy z nich, zdradzili nawet swoich najbliższych.
    0
  • Fruzia
    2014-07-31 17:15:14
    ~miotełka2014-07-31 17:07
    Cześć i Chwała Bohaterom!!!

    beee...beeee...beee...
    0
  • makaruk
    2014-07-31 17:06:40
    Dziennikarzynki i pulbicystysie z tłytera krecą noskiem - czyli jest czad! :D

    Taka prawdłowość!
    0
  • miotełka
    2014-07-31 17:08:45
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    0
  • 11
    2014-07-31 17:20:06
    ~`Re miotełka ; bardziej wariaci niz bohaterzy !!!
    0
  • LESZEK
    2014-07-31 17:18:07
    ~Przelotem2014-07-31 16:53
    Gazeta Wyborcza to krytykuje, znaczy się ... musi być dobre. Bo przecież, ludzie tam pracujący nie kochają naszej ojczyzny. Niektórzy z nich, zdradzili nawet swoich najbliższych.

    PRAWDA???
    0
  • h-ania
    2014-07-31 17:22:59
    ~Bard2014-07-31 17:11
    gniot ?! w którym miejscu niby jest ten gniot ? fenomenalny film! jak na polski film to dawno tak dobrego nie widziałem.

    Hmmm - ja tez nie zauważyłam... ariatów niestety nie brakuje - wystarczy spojrzeć na to forum i facjaty tych "publicystów" z internetów... ;)
    0
  • miotełka
    2014-07-31 17:24:16
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    0
  • miotełka
    2014-07-31 17:24:44
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    0
  • WARSZAWIAK
    2014-07-31 17:27:41
    TAK JEST!!!

    ~miotełka2014-07-31 17:24
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!
    Cześć i Chwała Bohaterom!
    !!!Cześć i Chwała Bohaterom!
    0
  • Falszywe zasługi
    2014-07-31 17:32:21
    Kaczyński nie byl żadnym tworcą muzeum,on tylko łaskawie wyraził zgode na działanie grupy mlodych pozytywnie zakręconych i tworczych ludzi ,takich jak Oldakowski i s-łka.Kaczyński przy otwarciu muzeum klamał,że jego matka była powstancem.To nie zasługa Kaczynskiegoże muzeum powstało.,
    0
  • Alina
    2014-07-31 17:32:40
    Miałam przyjemność oglądać wczoraj na stadionie wspaniały, piękny pokaz, godne uczczenie pamięci tych którzy w nim uczestniczyli, zarówno tych żyjących jak i tych których już dawno z nami nie ma. Pamiętamy a to najważniejsze. Do kina wybiorę się jeszcze raz z dziećmi.
    0
  • SLOWIANIN GOSC VIKINGOW
    2014-07-31 17:48:09
    JA mialbym z Powstaniem Warszawskim problem...bo z jednej strony bezprzykladne bohaterstwo tych dzieciakow a z drugiej tysiace poleglych i zero rezultatu...A jak ja widze kto bierze sie za edukowanie NAS Polakow w tym temacie...np.syn niejakiego Ozjasza Szechtera co to chcial tworzyc tu sowiecka republike..brat zbrodniarza stalinowskiego co uciekl przed kara za mordowanie sadowe patriotow do Szwecji itp. kanalie to ja niestety NIE WIERZE W ICH DOBRA WOLE I INTENCJE...i od razu zapala sie mi czerwone swiatelko !!
    0
  • pytanko
    2014-07-31 18:59:14
    Pan Engelking uznaje, że w filmie najważniejsze są miłość, romans i seks.
    a kto to jest ten " engelking", co to za stwór?
    0
  • tusk łże
    2014-07-31 18:45:52
    Wyborcza zawsze łże, nienawidzi Polski i Polaków
    0
  • Drzymała
    2014-07-31 18:58:42
    A czegóż można by się spodziewać po gw . Przecież klo a ki choćby nie wiem czy i jak , nie wyperfumujesz ...
    0
  • obywatel AAM
    2014-07-31 19:19:14
    chwała bohaterom i owszem. ale też duże współczucie dla wielkiej rzeszy inteligentów dowodzonych przez ambitnych matołów.przeczytajcie opinię francuskiego generała z ASG o Okulickim. "Głupi, ambitny i pracowity"... Napoleon takich wysyłał w siną dal...
    0
  • WAM
    2014-07-31 19:59:03
    "Wstrzasajacy ... gniot"? Jakiego innego tytulu mozna sie bylo spodziewac w 'Der Dzienniku". Recenzje pewnie juz byly gotowe przed premiera.
    0
  • wit
    2014-07-31 21:04:35
    "Zdrada Okulickiego pozostawia tez odium hańby na pozostałych osobnikach procesu decyzyjnego, prowadzacego do wybuchu powstania. Rząd premiera Mikołajczyka odsunął Naczelnego Wodza PSZ, gen. Sosnowskiego, od prawa decydowania, podejmując uchwałę, że jest to decyzja polityczna, należąca do Rządu. Nastepnie Mikołajczyk scedował prawo podjęcia ostatecznej decyzji na wicepremiera Jankowskiego i Komendanta A.K. gen.Bora-Komorowskiego. Gen.Pelczynski i płk Chruściel dali się zmanipulować przez Okulickiego i w dniu 21 lipca podjęto decyzję o wywołaniu powstania w Warszawie, co nie było przewidywane w planach operacji „Burza”i Warszawa nie była przygotowana na taki scenariusz. Chruściel („Monter”) będący pod wplywem Okulickiego, dopuścił się wydania 27 lipca rozkazu mobilizacji odziałów AK na pozycjach wyjściowych do ataków, bez uzgodnienia z Borem-Komorowskim. ( J.Kurdwanowski, poz nr 2). 28 lipca tysiące młodych ludzi albo nie zgłosiło się do pracy, albo wyszło z niej przedwcześnie, aby stawić się na punkty zborne. Po południu 28 lipca, gen Bór, odwołał rozkaz mobilizacji, a żołnierze AK rozeszli się do domów następnego dnia. Była to masowa dekonspiracja żołnierzy AK i tajnych lokali, grozilo to falą masowych aresztowań. Wywarło to też deprymujący efekt na morale żołnierzy, bo zapoznali się z żałosnym stanem uzbrojenia i wielu nie stawiło się już na drugą mobilizcję. Za samowolne wydanie tego rozkazu, płk Chruściel powinien stanąć przed sądem polowym jeszcze przed wybuchem powstania."
    0
  • GWnianej się nie podoba - znaczy jest ŚWIETNY!
    2014-07-31 21:50:22
    Michnikarze kręcą nosem na ten film. Im się w ogóle tematyka nie podoba, POkłosie, to jest to!
    Ten film trzeba zobaczyć!
    0
  • wit
    2014-07-31 22:42:28
    Jeszcze parę takich powstań jak PW a nie było by komu tu mieszkać i gdzie.

    Węgrzy i Rumuni byli sojusznikami Niemców i napadli z nimi na ZSRR, a mimo ich ludności cywilnej nie wybijano, miast nie zniszczono (tak jak W-wę) no i kraje te nie stały się republikami.

    Dziwne nie?

    A nam się wmawia dobroczynny wpływ klęski PW na dzieje naszego kraju.
    0
  • hugo
    2014-07-31 22:45:20
    STOP Dziennikarskiej filoniemieckiej BANDZIE
    0
  • zegarekNowaka
    2014-07-31 23:34:26
    Jak mnie to cieszy że na Czerskiej się ******** na ten przepiękny film;)
    0
  • jagen
    2014-07-31 23:45:33
    czyli dobry film ale lamy krytykanckie kwiczą bo tylko to je nauczono
    0
  • red must dead
    2014-08-01 01:11:05
    Skoro lewactwo krytykuje to musi być dobry, zatem do kina !!!
    0
  • Sralikot
    2014-08-01 00:42:39
    Filmu nie widziałem, ale skoro Gadzinówce się nie podoba, to powinien być dobry.
    0
  • CCCP
    2014-08-01 00:51:47
    TAK JAK W WOJENNYCH CZASACH NIKOGO NIE OBCHODZIŁA ANI POLSKA, ANI WARSZAWA TAK I TERAZ ! CZEGO MOŻNA SIĘ SPODZIEWAĆ PO ZACHODNIEJ KAPITALISTYCZNEJ HOŁOCIE OD SETEK LAT WYRZYNAJĄCEJ W PIEŃ, GRABIĄCEJ KOGO SIĘ TYLKO DA ! TO BYDŁO NIE MA ŻADNYCH ZASAD OPRÓCZ MAMONY !
    I WYSTARCZYŁ JEDEN ARYJSKI FILM A CAŁY ŚWIAT JUŻ WIE O BOHATERSKIEJ SZLACHETNEJ NIEMIECKIEJ ARMII I POLAKACH BANDZIORACH !
    0
  • koleś
    2014-08-01 22:27:50
    A kiedy wreszcie zrobimy normalny film wojenny bez martyrologii?
    0
  • adr
    2014-08-01 16:26:22
    Nie każdy musi być koneserem jeśli to nie jest drugi Kanał to znaczy że da się oglądać
    0
  • Pamiętna
    2014-08-01 17:27:40
    Kanał też "dało" się oglądać. To zresztą jeden z moich ulubionych polskich filmów. A Miasto 44 jest nowoczesne, ma trafić do współczesnego widza oddając równocześnie realia tamtych czasów, przekazując ten ból i cierpienie takie, jakie faktycznie było. Ten pokaz na stadionie był dla mnie niesamowitym przeżyciem i ciesze się, że mogłam być jego częścią. Wielkie wyrazy szacunku dla powstańców!
    0
  • histryk
    2014-08-01 16:53:58
    Owczesny Wodz Naczelny Polskich sil Zbrojnych z jedynego prawowitego polskiego rzadu, ktorym byl rzad emigracyjny w Londyie, wydal rozkaz zakazujacy powstania w Warszawie. Nie chodzilo mu o zachowanie zabytkow, tylko o zachowanie wyksztalconych Polek i Polakow, ktorzy byli potrzebni do kontynuowania polskiej panstwowosci. Nazisci nie wymordowaliby tych Polek i Polakow nie majac pretekstu, ktorym bylo Powstanie Warszawskie. Nazisci nie mordowali ludnosci cywilnej bez pretekstu i nawet Zydzi posiadajacy wyksztalcenie i umiejetnosci potrzebne Niemcom do prowadzenia wojny bardzo czesto przezyli getta i obozy. Polacy byli w lepszej sytuacji niz Zydzi, bo byli katolikami, a Niemcy nie mogli sobie pozwolic na otwarty konflikt z papiezem, gdyz wowczas panstwa Ameryki Lacinskiej wstrzymalyby eksport potrzebnych Niemcom surowcow, ktore byly dostarczane do III Rzeszy lamaczami blokady i lodziami podwodnymi. Powstanie Warszawskie zostalo wywolane przez awanturnikow pod przewodnictwem pulkownika Tatara (pseudonim "Tabor" ) i ta prawda, o ktorej napisa Norman Davies powinna byc powszechnie znana.
    0
  • Maria
    2014-08-01 19:49:19
    Nieudolny reżyserek (tylko dlatego, że jest synkiem wielkiego aktora) robi za gigantyczne publiczne pieniądze beznadziejny film. Oto prawda o Mieście 44.
    0
  • Powstaniec
    2014-08-02 01:04:39
    Ten paszkwil to kolejna wypocina wrogow Polski!
    0
  • Arek
    2014-08-02 07:13:16
    Film pokazuje prawdziwy obraz walczących Polaków. Przecież sami Powstańcy wypowiadali się, że bardzo wczuli się w ten film i potwierdzili, że to jest historia o nich. Dlatego nie rozumiem tych negatywnych komentarzy.
    0
  • mgrfilologii
    2014-08-02 16:07:16
    Ten film jest najzwyczajniej w świecie nudny. Już dawno oglądając film tak często nie spoglądałam na zegarek. Zmarnowana szansa.
    0
  • ZHP
    2014-08-02 13:34:14
    historyk! Pie-r-dolisz głupoty! Polska i Polacy walczyli z dowma okupantami i obydwaj chcieli tego samego! setki polskich miast została zrownana z ziemia wraz z wychodzeniem Niemcow. Powstan tam nie było. Nawet gdyby nie bylo Powstania i tak nie wyszliby z polski bez zniszczenia jej najpierw.
    0
  • @ZHP2014-08-02 13:34
    2014-08-02 14:21:14
    A które miasta były zniszczone jak Warszawa?
    Gdzie wymordowano przed wycofaniem się mieszkańców?
    0
  • Maria
    2014-08-02 15:26:10
    Nieudolny reżyserek (tylko dlatego, że jest synkiem wielkiego aktora) robi za gigantyczne publiczne pieniądze beznadziejny film. Oto prawda o Mieście 44.
    0
  • Ksawery2
    2014-08-03 10:14:08
    Szanowny Panie -historyku ! Zastanawiam się czy naprawdę jest Pan historykiem czy też uchodzi Pan za historyka . Znamy takich historyków wielu ,którzy uzyskali fakultet z TAŚMY i to jest zaskakujące bo oni teraz mają najwięcej do powiedzenia tak jak Pa panie SZanowny . Jeżeli ma pan dyplom historyka to wstyd mi za Pana gdyż nie powinien Pan wogóle przyznawać się bo świadczy to o Pana zupełnej degrengoladzie .
    0
  • MM
    2014-08-04 18:22:46
    Cebulactwo upaja sie wojna jeszcze 70 lat po fakcie.
    Tylko chyba polactwo tak kocha swoje kleski i porazki.
    Niedobrze sie robi.
    0
  • Normalny.
    2014-08-05 09:37:22
    Ktos powiedzial kiedys, ze najgrozniejszym zwierzeciem bywa czlowiek (np.II wojna swiatowa), bo zwierze atakuje gdy jest glodne, a niektore istoty czlekopodobne atakuja niemal cala dobe i to tylko dlatego, ze ktos ma inne zdanie w waznych tematach.Chyba jadnak jedna z najwiekszychdziennikare ostatnich czasow (O.Fallaci0 miala racje piszac o zmierzchu cywilizacji!!!
    0
  • marcelek
    2014-08-05 12:17:49
    re. ZHP.
    Pokaz mi tak zniszczone, jak Warszawa, drugie miasto w Polsce. Nie gadaj głupot, bo nie wiesz o czym mówisz. Wiele pięknych miast ( np. Karków, Sandomierz) zostało uratowane TYLKO dzięki działaniom wojsk idących ze wschodu, Armii Czerwonej i Armii LWP! I żadne szczekanie tego nie zmieni.
    0
  • qwert2
    2014-08-07 15:54:56
    Nie ma tam tego co jest sednem problemu/sensu PW! Zwykli powstancy,mlodziez,mieszkancy nie wiedzieli NIC o powstaniu ktore NIGDY nie wygra! Nadzieja byla populizmem a nie realia.Trzeba bylo pokazac raz na zawsze komentarze ludzi na ulicy a w Londynie albo w dowodztwie Powstancow! Nadzieje na ulicy i w okopach a zimna polityczny kalkulacje i celow jak "Warszawa beda plynac potoki krwi i to zmieni OPINIE Zachodu...".To hara-kiri/sepuko inaczej,samobojstwo "bohaterow".
    0
  • Grek
    2014-08-21 16:09:30
    Dobrze powiedział Twardoch że Polacy lubią zbitą dupę obnosić na drzewcu ,a o tym świadczą te ustawiczne filmy gloryfikujące to nieszczęsne powstanie.
    0
  • ludna
    2016-05-21 13:09:29
    taa Te tępe słoiki, które w Wawce naklejają sobie znak Polski Walczącej na kufer swoich tojotek z kredytu To jest film dla nich
    0
  • wit
    2014-07-31 21:10:03
    Niektórzy piszą że PW musiało wybuchnąć bo ZSRR pozabijałoby AK-owców, a Niemcy Warszawiaków.

    Rozumiem, że dzięki temu ze tylu ich zginęło Niemcy I Rosjanie oszczędzili tych co przeżyli i stąd aż do dzisiaj możemy ich widywać.

    Czyli gdyby nie PW to zginęłoby więcej warszawiaków, AK-owców no i miasto było by bardziej zburzone...dziwne to rozumowanie.
    1
  • bac
    2014-07-31 11:07:21
    To musi być dobry film, bo w GWnie Sobolewski go skrytykował.
    1
Reklama

Zobacz więcej

Reklama