"Bitwa pod Wiedniem" – porażka na każdej linii

| Aktualizacja:

Odsiecz wiedeńska była jednym z największych zwycięstw polskiego oręża. W kinie mamy sromotną klęskę.

wróć do artykułu
  • ~Typowe włoskie badziewie
    (2012-10-12 07:16)
    Odsiecz wiedeńska była jednym z największych zwycięstw polskiego oręża. W kinie mamy sromotną klęskę.


    Te włoskie filmy historyczne zawsze były kiepskie, nigdy nie dorównywały angielskim, a nawet francuskim . Polskie filmy mimo ograniczeń budżetowych wzorowały się na najlepszych. Dlatego nie widzę powodu aby wiele wymagać od włoskiego kina historycznego.
  • ~ana
    (2012-10-12 08:38)
    tylko świnie siedzą w kinie
  • ~~ Sylwia
    (2012-10-12 09:40)
    Podobno na filmie charakteryzacja bardzo wesoła i KOMEDIOWA !!! Na filmie wojsko Sobieskiego trzyma sztandary i CHORĄGIEW Z krzyżem ŚWIĘTEGO PIOTRA !!! przed atakiem zwycięzkiej i USKRZYDLONEJ husarji .
  • ~alosza
    (2012-10-12 09:59)
    Trzeba skrytykować bo film o zwycięstwie. Tak samo pojechano po "Bitwie Warszawskiej". Smutne, sprzedajni recenzenci
  • ~Jarząbek
    (2012-10-12 10:03)
    To że jest anty islamski to zaleta, wadą jest jakość. Trzeba zrobić dobry film anty islamski!
  • ~koki
    (2012-10-12 10:05)
    to jest recenzja?, że anty islamski gniot?, że Polacy zatrudnieni w filmie nie nie mówią tekstu i to jeszcze po angielsku? reżyser powinien każdego polaka całować w rękę przed rozpoczęciem zdania, łeb pochylając niżej od zada. za sam fakt zwycięstwa Sobieskiego pod Wiedniem, nie wolno gmerać w historii i broń boże nie trzymać się faktów! film powinien był być przygotowany z historykami, najlepiej polskimi, strony biorące udział w konflikcie rozmawiają w swoich językach narodowych, napisy w dole ekranu. komisja składająca się z polskich reprezentantów recenzentów dopuszcza film do odbioru i wydaje jedną jedynie słuszną recenzję. a jeśli reżyser nakręciłby film autorski w którym pod Wiedniem zwyciężyliby Turcy, natychmiast należałoby go ściąć i obedrzeć ze skóry.
  • ~tak tak
    (2012-10-12 10:08)
    Jakub Demiańczuk - krytyk - porażka na każdej linii
  • ~kasienka
    (2012-10-12 10:09)
    Po takiej recenzji na pewno pojde do kina.. az smierdzi nierzetelnoscia. Widocznie za dobrze wypadla Polska i katolicyzm.
  • ~Polon
    (2012-10-12 10:31)
    Zgadzam sie z Jarzabkiem.

    Antyislamski film jest zdecydowanie mile widziany.

    Tylko warto by go dobrze nakrecic!
  • ~gość
    (2012-10-12 10:36)
    I na dodatek same 'gwiazdy' w obsadzie. GNIOT!
  • ~autor
    (2012-10-12 10:46)
    Brawo 'gosc'

    Trafny wpis - NIC DODAC, NIC UJAC!

    te 'polon' - CIEBIE NIKT O GLOS NIE PROSIL! PAS KANGURY!
  • ~hihihaha
    (2012-10-12 10:53)
    ~kasienka Po takiej recenzji na pewno pojde do kina.. az smierdzi nierzetelnoscia. Widocznie za dobrze wypadla Polska i katolicyzm.
    Nie żartuj. Kiedy Polska i katolicyzm dobrze wypadli?
  • ~parapremier
    (2012-10-12 10:57)
    Uważam, że bardzo dobrze się stało, teraz Panowie Bracia kupą i nakręćmy na bazie prototypu i błędów nowy polskojęzyczny film i dosyć biadolenia, brać się do roboty nad porządnym dziełem. Jest tylko jednoi zasadnicze pytanie, czy Panowie jest ktoś jeszcze w Rzeczypospolitej komu się jeszcze chce chcieć cokolwiek mądrego robić? Tak, tak to jest zasadnicze pytanie do wszystkich spośród tzw. elit, posekretarzy, ministrów i prezesów siedzących na kilku stołkach w spółkach córkach albo jeden drugiemu opiniuje nawzajem zasiadając w radach nadzorczych - bo wystarczy zasiadać a od roboty są podludzie po studiach dobrze jeszcze jak z prowincji z Lublina lub Łomży i taka to jest ta nasza kochana ojczyzna razem z Polską Nauką, Instytutami od dobrego wrażenia i agencjami od dojenia Skarbu Państwa.
  • ~OMEN
    (2012-10-12 10:59)
    Taa... Włosi juz przecież spartaczyli "OGNIEM I MIECZEM" W LATACH '70- tych . To dzięki włoskiej "produkcji" z listopada '39r. utrwalił sie zakłamany obraz szarży polskiej kawalerii na niemieckie czołgi , co przecież NIE MIAŁO MIEJSCA w czasie kampanii wrześniowej. Konie służyły do szybkiego przemieszczania się strzelców. No, chyba że nadażyła się okazja szarży na szwabską piechotę...
  • ~aksamitka
    (2012-10-12 11:04)
    Jakaś klęska z tymi filmami historycznymi. Bitwa Warszawska to też niewypał jako film , a temat na produkcję przecież dobry.
  • ~polska martyrologia finansowa
    (2012-10-12 11:07)
    Dzieci ze szkół będą płacić no to kolejne "wyjście do kina". Klient masowy i pewny.
  • ~Mnieteck
    (2012-10-12 11:31)
    Mój ranking najgorszych polskich filmów ever.
    1. Janosik prawdziwa historia (wydojona kasa z ministerstw kultury kilku krajów)
    2. Wiedźmin (wydojona przez Lwa R. kasa z "publicznej" TV)
    3. Kac Vegas (liczenie na to, że Polacy są już całkowicie zdebilizowani)
    A Wy drodzy rodacy, jakie macie typy?
    Pozdrawiam
  • ~Calder
    (2012-10-12 11:42)
    To SKANDAL. Ten antyislamski Sobieski pokonał wyznawców "religii pokoju"? I nikt ich jeszcze za to nie przeprosił? Jak on mógł? Dzisiaj miłujący multi - kulti nie pozwolili by mu na to.
  • ~dozorca w domu Grasia
    (2012-10-12 11:58)
    a dlaczego nie wymieniają nieoglądalnego Katynia według mistrza
  • ~android
    (2012-10-12 12:03)
    1920. Bitwa warszawska" Jerzego Hoffmana wybrało się w 2011 roku blisko 1,5 mln widzów
    była to widownia większa niż na komediach:
    Ślubach panieńskich Filipa Bajona
    Ciachu Patryka Vegi
    Śniadaniu do łóżka" Krzysztofa Langa
    Randce w ciemno" Wojciecha Wójcika
    Wszystko, co kocham" Jacka Borcucha