"Bitwa pod Wiedniem" – porażka na każdej linii

| Aktualizacja:

Odsiecz wiedeńska była jednym z największych zwycięstw polskiego oręża. W kinie mamy sromotną klęskę.

wróć do artykułu
  • ~Zig
    (2013-02-20 16:41)
    Postać mnicha i jego przesłanie - to jest najważniejsze, obrona chrześnijanśkiej, łacińskiej Europy przed islamem. Film fajnie się ogląda, nie jest arcydziełem. Ale to, co wypisują psseudokrytycy - to jakiś atak nienawiści. Głownym ich argumentem jest to, że król Sobieski nie jest główną postacią filmu. To film głównie włoski i Włosi wcale nie musieli robić filmu-peanu o polskiej Wiktorii pod Wiedniem. To raczej zadanie polskich reżyserów.
  • ~Veronika
    (2013-02-20 15:58)
    Film mi się podobał. Postać mnicha bardoz ciekawa. Naiwnością byłoby oczekiwać by Włosi zrobili film o króla Janie Sobieskim... to jest po prostu polska megalomania w wydaniu niedouczonych krytyków. Nie jesteśmy tak wazni, jak nam się wydaje. Owszem, jest dużo niedociągnięć - brak pięknych scen pejzażowych, batalistycznych. ale ogólnie, wcale nie jest to klapa totalna.
  • ~zawiedzony
    (2012-10-20 21:19)
    tragedia i tyle, szkoda czasu i kasy, przykro, bardzo przykro było to oglądać, już Krzyżacy byli lepiej nakręceni, lepiej zostać w domu, pozdr.
  • ~EuropaNasza
    (2012-10-15 20:11)
    TO BARDZO DOBRY POLSKI FILM HISTORYCZNY !!! :)

    Wyreżyserowany z dużym rozmachem przez wybitnego włoskiego reżysera i osadzony znakomitymi aktorami Polskimi i Europejskimi - akcja nie za długiego filmu jest wartka i dobrze się go ogląda - więc trudno zrozumieć skąd tyle zajadłości i bezmyślnego pirniczenia Wiesiów13* Motków* i innych Avatarów w niby krytykach na zamówienie określonych sił POlitycznych AntyPolskich i AntyEuropejskich :/

    TEN FIlm Przedstawia Wielkie Zwycięstwo po Wiedniem - Polski i Całej Europy nad uwczesnymi Poganami i Muzułmanami - Filmi nie jest długi - Akcja filmu jest wartka a fabuła interesujłca - Więc Namawiamy Wszystkich Do Obejżenia Tego Bardzo Dobrego Filmu Historycznego o Naszej Przeszłości :)
  • ~Marcin
    (2012-10-14 21:40)
    Byłem dzisiaj na tym filmie i powiem szczerze czytałem o tej bitwie zgadzają się fakty, ale sam film dla widza i laika to klapa. Brak pięknych pejzaży dolin pod Wiedniem, przy walkach bardzo słabe efekty specjalne gdzie dokładnie widać jak są nakładane i nie dokładnie się zgrywają z obrazem. zauważyłem jak kopia przy najechaniu Polskiej husarii zanim przebiła Turka już pojawiła się na jego plecach. Pod względem efektów specjalnych to amatorka. Już tak wielkie produkcje Polskie jak Krzyżacy, Potop, Pan Wołodyjowski ma lepiej pokazane efekty walki przy tak niskiej technologi porównując do dzisiejszej.
  • ~dsd
    (2012-10-14 10:00)
    Truth Bo tv faszeruje cię tekstami o terroryzmie? Tak często maglują brednie, że uznałeś je za prawdę. Jesteś głąbem i nawet nie jest mi ciebie żal.
  • ~Bizon
    (2012-10-13 21:20)
    I tak pójdę do kina na ten film
  • ~Kinopolanin
    (2012-10-13 17:21)
    Najlepiej zatrudnić np. Mela Gibsona i jeszcze jakiegoś najlepszego od lat reżysera filmowego, ale takiego od "wiekopomnych" filmowych dziel historycznych, pół-dokumentalnych z fabułą przygodową, z dużym rozmachem, z gestem, nie szczędzących grosza, na efekty specjalne, na mądry scenariusz, dziesiątki tysięcy statystów, kaskaderów, kilku-ki;lkunastu światowej klasy aktorów, oprócz paru wybitnych polskich aktorów, (może nawet samego Mela G. -jako reżysera i aktora jednocześnie), itp Po prostu powinny powstać nie takie gnioty, oszczędnościowo i zaściankowo zrealizowane, bez polotu artystów światowego kina, (jak Katyń, Bitwa Wiedeńska, Bitwa Warszawska, Krzyżacy itp.) Powinny powstać filmy o Polsce, może nawet współfinansowane przez inwestorów spoza Polski; filmy klasy światowej, choćby na poziomie wielu propagandowych filmów - opiewających wojnę secesyjną w USA i bohaterskich wojaków z USA, W Brytanii - wygrywających II wojnę światową - i to na wszystkich frontach... Chodzi o filmy, których koszty zwrócą się z nawiązką z biletów i płyt, filmów na życzenie itp na rynku światowym, a nie takiego przaśnego, kasującego polskie, narodowe, historyczne, świetne tematy filmowe, jak nasze pokomunistyczne "gwiazdy reżyserskie", z A.W. na czele,i jemu podobni -którzy zepsuli najlepsze polskie tematy hitów filmowych z naszej historii, roli i wkładu bohaterskiego Polaków w życie i historię innych narodów, jak np. USA, Rosji, W.Br. itd. -na tle prawdziwej, widzianej neutralnymi oczami, historii świata i Europy. Może na na etaty wiceministrów ds kultury, drugiego ds kinematografii i telewizji publicznej, w rządzie PO/PSL i kilku następnych, dać im pełnomocnictwa rządowe i kilka mld zł +dotacje z UE i ONZ (załatwić) - na opowiedzenie polskiej historii ostatnich 2000 lat, w postaci 10-15 światowych hitów filmowych, z głównym motywem - historii i udziału Polski, w losach Europy i świata, opowieść o przełomowych wydarzeniach i historycznych chwilach, także pięknych porażkach (w stylu Semper Fidelis), rozbiorach, prawdziwej historii i roli udziału Polski w II w. światowej, zdrady aliantów, pokazanie walki Polaków przed okupantem, w tym ZSRR, ale głównie o sukcesach polskiego oręża - wpływającego na losy świata i Europu, polskiej kultury i Polskiego Narodu, ciemiężonego przez setki lat, głownie pod butem carskim i pruskim, austriackim, potem ZSRR. Gdyby te same polskie nakłady, które ponieśliśmy na Euro 2012, przeznaczyć na upamiętnienie historii Polski - w ambitnych i kasowych dziełach filmowych, to byłaby inwestycja ze zwrotem kapitału, a może i z zyskiem, a nie z ogromną stratą na EURO 2012, teraz dodatkowo pogłębianą nikomu już niepotrzebnych stadionach-kolosach, nie do utrzymania w polskim, coraz biedniejszym i starzejącym się społeczeństwie, pod rządami PO/PSL Już nie igrzysk, tylko, pracy, godnej płacy-na poziomie chociaż greckim, chleba i lekarza - tego obecnie nam potrzeba.
  • ~ZiemiaNasza
    (2012-10-13 06:30)
    To Bardzo Dobry Widowiskowy Film - Podobał Się Nam i nie możemy zrozumieć tej Bezpodstawnej Krytyki ze strony niedowidzącego dziennikarza - który byś może jest muzułmaninem ??? - więc niby krytykowi dziennikarzowi składamy Wyrazy Współczucia i Ubolewania a - FILM Bitwa Pod Wiedniem Uważamy za BARDZO DOBRY !!!
  • ~Domi
    (2012-10-12 22:34)
    ten pseudo dziennikarz powinien zostać wyrzucony z pracy za takie kretyńskie artykuły i zmienić nazwisko bo wstyd przynosi Polakom .film nie jest arcydziełem ,ale wole już takie filmy oglądać niż te gnioty amerykańskie .wyznawcy Islamu mają do tej pory takie same zamiary chodź wtedy przegrali ,ale teraz przejęcie europy całkiem dobrze im idzie .na szczęście po za granicami Polski .Historia lubi się powtarzać .
  • ~moja opinia
    (2012-10-12 20:44)
    Czyli dajcie nam miliardy a my zrobimy to w nasz sposob?? Bardzo oryginalne a raczej dziecinada! Z reszta takie filmy w USA nie chca ( "muzulmanie" i "chrzescijanie" zabijaja sie do potegi)
  • ~anka
    (2012-10-12 20:38)
    Film wcale nie jest taki zly jak maluja go politycznie poprawni krytycy. Mysle, ze chca pograzyc film, ktorego przeslaniem jest bronienie wlasnej wiary i tradycji chrzescijanskiej. Przeslanie jak najbardziej potrzebne w swiecie zdominawanym przez sekularyzm i relatywizm moralny. Bylam na filmie z moim 8-letnim synem i nam film sie podobal. Gra polskich aktorow pozostawiala wiele do zyczenia, ale i tak oni nie byli najwazniejszymi postaciami w tym filmie. Glownymi bohaterami byli mnich wloski Marco i wielki wezyr Kara Mustafa i stracie dwoch wizji swiata, ktore najlepiej oddaje dialog miedzy nimi dotyczacywydarzenia z ich wspolnej przeszlosci, kiedy to 30 lat temu Kara Mustafa uratowal przez przypadek zycie mlodemu chlopakowi Marco. Wezyr Kara Mustafa mowi: Allah kazal mi Ciebie wtedy uratowac, zebym mogl Cie jutro zabic. Mnich Marco: Bog kazal Ci mnie uratowal, zebym mogl Cie jutro ocalic. Film nie jest arcydzielem, ale i tak w zalewie bezwartosciowych filmow akcji i glupich komedyjek po wyjsciu z kina nie ma sie poczucia totalnie straconego czasu jak po wiekszosci filmow, ktore laduja na polskich ekranach.
  • ~voiceinthedesert
    (2012-10-12 17:40)
    To dzieje się jak chce sie szybko sklecić pieniądze na historycznej chlubie Polski! Nagrac taki film nie jest łatwo. Wymaga między innymi kolosalnych pieniędzy. Tego nie można dokonać bez spółki z Amerykanami! Moim zdaniem, trzeba było taki film nakręcić z pomocą amerykańskich gigantów cinematologii. Nie koniecznie ich słuchać we wszystkim, ale przynajmniej naśladować co sie im poprzednio udało. Oczywiście, duch takiego filmu winien pozostać polski, nie amerykański.
  • ~Jaś
    (2012-10-12 16:20)
    CHAŁA
  • ~madame Koniecpolska
    (2012-10-12 13:54)
    a żeby ich wszystkich obesrało!!!
  • ~Truth
    (2012-10-12 13:46)
    AKURAT TO WSZYSTKO CO JEST POWIEDZIANE W TYM FILMIE O islamie TO CAŁKOWITA PRAWDA, A NIE PROPAGANDA JAK TO CHRZANI AUTOR TEGO ARTYKUŁU. BITWA POD WIEDNIEM TO ODPOWIEDNIK WSPÓŁCZESNEGO TERRORU, CIEMNOTY I ZABOBONU islamskiego. muzułmanie mieli wtedy większe możliwości i siłę natarcia, a więc chcieli podbić całą europe i ja zislamizować.
  • ~FOLWARK ZWIERZECY
    (2012-10-12 13:19)
    Pewnie ze MUROWANA PORAZKA, jak tam takie 'gwiazdy' wystapily!
  • ~jj1
    (2012-10-12 13:03)
    ... podpalą budkę z kebabem, no roz...liście mnie totalnie
  • ~KNAJPA PRZY POMNIKU
    (2012-10-12 12:43)
    Zygmunt Kałuzyński przewraca się w grobie!!!
    Czy można recenzować recenzję? Można, i trzeba, jeżeli czyta się takie idiotyzmy, jakie wydalił z siebie niejaki Jakub Demiańczuk.
    Szlochy Kubusia nad demonicznym utrwaleniem się w świadomości widzów (po obejrzeniu omawianego filmu) wyznawców Allacha, jako niszczących cywilizację Zachodu barbarzyńców, są dowodem na to, że Historię i Współczesność zna on nie z ukończonej (chyba?) szkoły podstawowej, a z propagandy lewaków i politycznych durniów.
    Takich samych, jak brytyjscy, francuscy, amerykańscy „geniusze” światowej polityki, którzy akceptowali to, że Adolf Hitler był w 1939 roku (!!!) jednym z kandydatów do pokojowej nagrody Nobla.
    Współczesny Islam jest o wiele bardziej okrutny, prymitywny, inwazyjny w Europie, niż 1300 lat temu – kiedy zaczął panować w tej części Świata.
    Pojedź sobie Kubusiu do Paryża, Londynu, Marsylii, Amsterdamu…. itd.
    Zwiedź niektóre z dzielnic, opanowanych przez radykalnych wyznawców Allacha. Siądź w kawiarence, no i powiedz, że jesteś chrześcijaninem, lub – po prostu – agnostykiem.
    Jeżeli wyjdziesz stamtąd nie nogami do przodu – to Twoje niesamowite szczęście!
    W 717 roku naszej Ery zaczęło się w Europie i części Afryki panowanie wyznawców Allacha. Trwało ponad 700 lat.
    Europa tkwiła wtedy, przed i po-700 rokiem, w okresie (nazewnictwo współczesne) Dark Age.
    Dzisiejsza Europa znowu ma Dark Age.
    Różnica jest olbrzymia: wtedy panował arabski Miecz, ale z niezapomnianym dziedzictwem dorobku Kultury Islamu, Architektury, Matematyki…. itd…
    TERAZ jest panowanie ROPY z arabskich krajów. I okrutne akty zemsty na Niewiernych.
    Dzisiaj, w krajach, które muzułmanów przygarnęły, normą jest „honorowe zabójstwo” członka rodziny, który(-a) ośmieliło się związać z Niewiernym.
    Tego chcesz bronić?
    … Serdecznie pozdrawiam Ciebie. Z oddali od IIIRP.
  • ~"Ciacho"- tego cenzura szkolna nie aprobuje
    (2012-10-12 12:39)
    1920. Bitwa warszawska" Jerzego Hoffmana wybrało się w 2011 roku blisko 1,5 mln widzów
    była to widownia większa niż na komediach:
    Ślubach panieńskich Filipa Bajona
    Ciachu Patryka Vegi
    Śniadaniu do łóżka" Krzysztofa Langa
    Randce w ciemno" Wojciecha Wójcika
    Wszystko, co kocham" Jacka Borcucha


    Bo na Bitwę Warszawską poszły szkoły, a w komedii "Ciacho" jednak pojawia się goła baba - nawiasem mówiąc Żmuda Trzebiatowska, a tego cenzura szkolna nie aprobuje, chociaż ze względu na ten jeden argument warto zobaczyć "Ciacho".