Reklama
Reklama
Reklama

"Jack Strong" - szpieg w Warszawie [ZDJĘCIA, RECENZJA]

Marcin Dorociński jako pułkownik Ryszard Kukliński
Marcin Dorociński jako pułkownik Ryszard Kukliński / Materiały Prasowe
"Jack Strong" nie jest filmem ani biograficznym, ani historycznym, ani tym bardziej politycznym. Władysław Pasikowski stworzył klasyczne kino gatunkowe, które rozpoczyna mocna, brutalna scena spalenia żywcem jednego z rosyjskich współpracowników Amerykanów, a wieńczy trzymająca za gardło ucieczka Kuklińskiego z Polski. Niby finał tej historii wszyscy znamy, a i tak obgryzamy paznokcie, drżąc o losy bohatera – pisze w recenzji dla "Dziennika" Artur Zaborski (Stopklatka.pl).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
recenzja Marcin Dorociński wladyslaw pasikowski Jack Strong Ryszard Kukliński
Reklama

Komentarze (28)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • 17mw
    2014-02-24 09:32
    Kapralu WP Kuklinowski był na usługach u Szwedów.No ale mu boczków przypiekli i słusznie.
    0
    zgłoś
  • St@n
    2014-02-12 15:08
    Zdrajca -- to -- Zdrajca.
    Nie ma prawa,które mówi co innego.
    1
    zgłoś
  • patriota
    2014-02-09 19:02
    "Jack Strong" – bardzo zaszkodził Rosji.

    Warto przypomnieć, że w czasach zniewalającego nas Układu Warszawskiego wiele głowic konwencjonalnych i co gorsze nuklearnych, obu stron przyszłego konfliktu, były wymierzone w Polskę!
    Pełniąc funkcję zastępcy szefa Zarządu Operacyjnego Sztabu Generalnego L. W. P., płk Ryszard Kukliński przekazał NATO, w ciągu dziesięciu lat współpracy, ponad 40 000 stron tajnych dokumentów. Między innymi plany użycia sowieckiej broni nuklearnej, rozmieszczenie na terenie Polski i NRD sowieckiej obrony przeciwlotniczej, lokalizację bunkrów dowódców Układu Warszawskiego, czy dane techniczne najnowocześniejszego wówczas radzieckiego uzbrojenia: czołgu T – 72 i rakiety "Strzała 2".
    W ten sposób – ten polski bohater – bardzo osłabił zniewalający nas Układ Warszawski. Dlatego ci którym popsuł plany, nie mogą mu tego nijak wybaczyć.

    Ci którzy twierdzą, że informacje przekazywane Amerykanom dotyczyły Wojska Polskiego, tym samym osłabiały naszą obronność, nie widzą, lub nie chcą widzieć, że w tamtych czasach nasze wojsko, w sensie decyzyjnym... było polskie tylko z nazwy. Polski dowódca, dowolnego szczebla dowodzenia, nie mógł bez wiedzy sowieckich "doradców" wydać żadnego strategicznego rozkazu.

    Heroiczna, bohaterska postawa płk. Kuklińskiego prawdopodobnie uratowała nasz kraj przed atomową zagładą.
    Dyskusja o tym czy to bohater czy zdrajca, jest bezprzedmiotowa. Pułkownik Ryszard Kukliński nie wziął za przekazywane informacje ani dolara, działając z pobudek czysto ideologicznych. Zaszkodził zdrajcom i kolaborantom tak bardzo, że nawet po jego śmierci nie mogą mu tego darować.
    "Jack Strong" zapłacił za odwagę, swoje poświęcenie dla Ojczyzny, śmiercią jednego syna i zaginięciem drugiego potomka.

    Zdaniem Władimira Bukowskiego płk. Kukliński "działał dla dobra Polski. Ci, którzy twierdzą inaczej, mają nieczyste sumienia; cała ta dyskusja o zdradzie jest pozbawiona treści". Jego zdaniem, w dyskusji, propaganda byłych funkcjonariuszy służb PRL, zastępuje pojęcie reżimu pojęciem kraju. "To, że zdradziłeś, w tym wypadku zbrodniczy, reżim, nie oznacza, że zdradziłeś kraj. Wręcz odwrotnie. Działałeś dla dobra kraju, sprzeciwiając się reżimowi, który mu szkodzi. Ryszard Kukliński więc działał dla dobra Polski. Ci, którzy twierdzą inaczej, mają nieczyste sumienia".

    Jak powiedział jeden z szefów CIA: "Nikt w ciągu ostatnich czterdziestu latach nie zaszkodził komunizmowi bardziej niż ten Polak". I właśnie dlatego jest do dzisiaj przedmiotem nienawiści ludzi o sowieckiej mentalności, którzy oczerniając go usiłują za wszelką cenę bronić swoich haniebnych życiorysów.
    0
    zgłoś
  • kapral WP
    2014-02-09 18:11
    OJ GAZDO GAZDO!
    ZAPOMNIALEŚ O TYM,ŻE CI OFICEROWIE OBCYCH ARMII,KTÓRZY CZULI SIĘ POLAKAMI WALCZYLI O WYZWOLENIE POLSKI I ZRZUCENIE JARZMA NIEWOLI .DZIAŁALI NA RZECZ DOBRA POLSKI WIĘC BYLI BOHATERAMI
    DLA WSZYSTKICH,KTÓRZY CZULI SIĘ POLAKAMI.NATOMIAST DLA ZABORCÓW BYLI ZWYKŁYMI ZDRAJCAMI! GAZDO ZROZUM,ŻE W CZASACH KIEDY,, KUKLINOWSKI" BYŁ W SG WP TO ŻADNEGO PUŁKOWNIKA NIE BYŁO STAĆ NA DOBRA MATERIALNE JAKIE ZDĄŻYŁ
    PODCZAS SWOJEJ SŁUŻBY NAGROMADZIĆ.DZIWIĆ SIĘ TYLKO MOŻNA,
    ŻE NIE NAMIERZYŁO GO WSI.GOŚĆ,KTÓRY ZDRADZA TAJEMNICE WOJSKOWE OBCYM ZA PIENIĄDZE JEST ZWYKŁYM NĘDZNIKIEM I SZKODNIKIEM POLSKI. GAZDO!-POWTARZAM ZA PIENIĄDZE A NIE Z PRZEKONANIA JAK CHCE TO POKAZAĆ PASIKOWSKI W SWOIM GNIOCIE.
    0
    zgłoś
  • WON Z UBECJĄ !
    2014-02-08 14:04
    BARDZO DOBRZE, ŻE NAKRĘCONO FILM O PRAWDZIWYM BOHATERZE I PATRIOCIE POLSKIM. NIECH UBECKIE GNIDY WYJĄ TERAZ !
    0
    zgłoś
  • faktycznie !
    2014-02-08 13:30
    Taki "fonorowy" głupek - jak AK w Powstaniu Warszawskim !
    0
    zgłoś
  • krzysiek 1964
    2014-02-08 13:18
    Jeszcze raz pragnę przypomnieć wszystkim , którzy twierdza: Kukliński złamał przysięgę złożoną obcemu mocarstwu. Tylko ,że Kukliński był żołnierzem zawodowym i nikt nie trzymał pistoletu przy jego skroni w momencie składania przysięgi. Zrobił to świadomie i bez żadnego przymusu.
    I niech nikt nie próbuje mi wmówić , że to co zrobił , to zrobił z pobudek patriotycznych. Został zwerbowany przez CIA i brał za to kasę. Po ucieczce do USA został zatrudniony w Pentagonie jako specjalista do spraw Układu Warszawskiego za co brał normalny szmal. Co to ma wspólnego z patriotyzmem? Z reszta gdyby Kukliński wywinął taki numer w Stanach Zjednoczonych to dostałby 400 lat więzienia.
    0
    zgłoś
  • Ryszard
    2014-02-08 12:28
    Wszystkim dyskutantom polecam lekturę Przeglądu Wojskowo Historycznego nr4/2014 r.
    0
    zgłoś
  • kapral WP
    2014-02-08 11:11
    do Gazdy!
    OJ ZDRADZIŁ,ZDRADZIŁ TYLKO TY GAZDO O TYM JESZCZE NIE WIESZ!
    0
    zgłoś
  • kapral WP
    2014-02-08 11:01
    POLACY W SWOJEJ MNIEJSZOŚCI ZAWSZE LUBILI OGLĄDAĆ AMERYKAŃSKIE EKRANOWE DURNOTY!
    0
    zgłoś
  • mecenas
    2014-02-08 11:00
    Kogo zdradził Kukliński?
    Zdradził okupacyjną armię sowiecką.
    0
    zgłoś
  • kapral WP
    2014-02-08 10:58
    MOGĄ MU NADAĆ POŚMIERTNIE STOPIEŃ MARSZAŁKA POLSKI A DLA
    WIĘKSZOŚCI POLAKÓW I TAK BĘDZIE ZDEKLAROWANYM SZPICLEM
    SZKODNIKIEM POLSKI JAKA ONA W TYM CZASIE BY NIE BYŁA.ZWYKŁY
    DOROBKIEWICZ,KTÓREMU PENSJA PUŁKOWNIKA WP BYŁA ZA MAŁA.
    1
    zgłoś
  • ryszard
    2014-02-08 09:43
    zdrajca to zdrajca,niezaleznie od systemu.jezeli zostaje sie nim przez(dolary,kobiety)chciwosc,tym gorzej dla niego.brzydze sie takimi bochaterami!.
    0
    zgłoś
  • konr1947
    2014-02-08 08:58
    Ten film to typowe wciskanie ciemnoty glupim polskim masom kroczacym w zamroczeniu w kierunku przepasci, w ktorej znajdzie sie wkrotce IIIRP. Narod, ktory daje sobie wmowic, ze megalomaski karierowicz bez moralnosci i zdrajca byl narodowym bohaterem nie zasluguje na wlasne panstwo.
    1
    zgłoś
  • żyrandol
    2014-02-08 06:18
    http://www.zycie.ca/2014/02/pisane-z-pamieci-228/
    0
    zgłoś
  • Towarzysz
    2014-02-08 03:15
    Polacy macie racje zdradzil Towarzyszy z Kraju Rad.
    Takich rzeczy sie nie wybacza.
    Przez niego komunizm Radziecki nie zapanowal w calej Europie.
    A bylo by tak pieknie :(
    0
    zgłoś
  • bazsenik
    2014-02-08 02:45
    Film przeciętny. Kino akcji, bajeczka dla dzieci.
    0
    zgłoś
  • KAT
    2014-02-08 00:56
    Film o amerykańskim sługusie !
    0
    zgłoś
  • Felix
    2014-02-08 00:50
    I Solidarność była polskim Majdanem za dodrukowane dolary.
    0
    zgłoś
  • Feniks
    2014-02-07 23:01
    Dukaczewski agent sowiecki w zgniłym WSI wypełnia jedno z ostatnich polecen: zminimalizować fascynacje Kuklińskim poprzez zdyskredytowanie Kuklińskiego także jako męża, który również zdradzał w życiu prywatnym swoją żonę. Tak działają sowieckie ch...uje z WSI które w Budapeszcie w 1956 wisiały by na latarni.
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama