Reklama
Warszawa
Reklama

"Syberiada polska" – wielka premiera i fatalne pierwsze recenzje

19 lutego 2013, 06:50
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski / AKPA / fotomichalbaranowski.pl
"Realizacja tego filmu była moim marzeniem, również z pobudek osobistych" – mówi twórca "Syberiady polskiej" Janusz Zaorski. Historia rodziny wywiezionej na Syberię trafi na ekrany kin 22 lutego, ale już w poniedziałek odbyła się w Warszawie jej uroczysta premiera. Pierwsze recenzje nie są jednak zbyt pochlebne: "Szkoda szkolnej młodzieży, która będzie zapewne straszona tym koszmarem w ramach lekcji historii" – pisze Michał Zygmunt w Stopklatce.
Reklama
Reklama
Tematy:
Adam Woronowicz Syberiada polska Urszula Grabowska Janusz Zaorski

Powiązane

Reklama
Reklama

Komentarze(92)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
  • Koszmar to przeżyli
    2013-02-19 14:12:56
    zesłańcy. Niech recenzent leming liczy się ze słowami.
    0
  • rypioze
    2013-02-19 10:05:47
    Nie ma w nim Żydów,odpada.
    0
  • koko-spoko
    2013-02-19 00:58:02
    Wiadomo, że ten film będzie schlastany przez krytykę, bo traktuje o martyrologii Polaków. Co innego holocaust. Najgorszy filmowy gniot o holocauście jest wart Oskara.
    0
  • Gugi
    2013-02-19 02:57:54
    Na razie na podstawie jednej i tylko jednej zacytowanej recenzji , wszystkie inne recenzje sa...fatalne ,cudowna manilulacja dziennikarza , ktory przygotowal te informacje , gdzie kolegium redakcyjne , ktore rzeczywiscie jest fatalne.
    0
  • gość
    2013-02-19 07:05:34
    a ja pytam które folmy pana zaorskiego są dobre oraz pytam czy po powstaniu Instytutu Sztuki filmowej zwiększyła się liczba nagród dla polskich filmów, ba czy polski film dostał jakąkolwiek nagrodę?
    0
  • Które są dobre?
    2013-02-19 07:19:49
    ~gość2013-02-19 07:05
    a ja pytam które folmy pana zaorskiego są dobre oraz pytam czy po powstaniu Instytutu Sztuki filmowej zwiększyła się liczba nagród dla polskich filmów, ba czy polski film dostał jakąkolwiek nagrodę?


    Które są dobre? - Awans, Baryton, Matka Królów, Piłkarski poker, Szczęśliwego Nowego Jorku wszystkie są dobre. Ma ciekawy styl - jest zadziorny , zaczepny -lubię go. Jego filmy oprócz rozrywki dają refleksję, bawiąc uczą.
    0
  • W większości krytycy filmowi w Polsce
    2013-02-19 07:22:19
    W większości krytycy filmowi w Polsce, to agenturalna paczka, a na takich nie warto splunąć.
    0
  • wojskowy z LWP ksiazka byla pldstawa
    2013-02-19 07:54:10
    Smiechu warte zdrajca z LWP opisal swoje oklane karirre jako kolaborant rosyjskiej okupacji,,,a rezyser robi natej podstawie film
    0
  • obs
    2013-02-19 07:46:55
    Całkiem fajny film .Piękne zdjęcia .
    0
  • mamoniowa303
    2013-02-19 07:43:52
    "Pokłosie" i "W ciemności" to mistrzostwo świata, bo tam są biedni Żydzi, w dodatku tyrani przez złych Polaków. Tam, gdzie film traktuje o męczeństwie naszego narodu, nie ma mowy o pochlebnych recenzjach !
    0
  • Henio
    2013-02-19 08:22:21
    DZIENNIK, jak zwykle manipuluje. Jakiś Michał Zygmunt się podobno wypowiedział, a już, że fatalne recenzje. Temat sie po prostu nie podoba. Według dziennika młodzieży trzeba pokazywać kłamliwe pokłosie i mówić o Polakach, jako zbrodniarzach, a nie ofiarach niemieckiego i radzieckiego systemu.
    0
  • mycha7
    2013-02-19 09:34:37
    Film bardzo wzruszający, piękne zdjęcia i ciekawa fabuła. Naprawdę jak a film historyczny warto zobaczyć!!!
    0
  • wstyd, dzienniku!
    2013-02-19 08:43:59
    To tragedia Polaków. Więc wszystko z definicji MUSI BYĆ ZŁE. I film zły w przeciwieństwie do POkłosia. To był film SŁUSZNY, zrobiony na SŁUSZNY temat i z definicji ZNAKOMITY. Syberiada opowiada o tragedii Polaków, która zgotowali Rosjanie. NIESŁUSZNIE. Film jest zły wg jakiegoś stopklatkowicza (entuzjasty POkłosia?)

    Poczekam na recenzję Pospieszalskiego W SIECI.
    0
  • fergie
    2013-02-19 08:49:08
    brzydka sonia położy każdy film
    0
  • tak to widzę
    2013-02-19 08:48:24
    Cieszę się z tego filmu, mało tego chcę ,żeby każdy debilizm z naszej długiej historii był sfilmowany, może na tej podstawie lemingi się czegość nauczą.
    0
  • Bogdan
    2013-02-19 08:48:32
    A gdzie jakieś inne recenzje? Gdzie cytaty z 5-6 recenzji i analiza porównawcza? Krytycy, zwani przez Sekułowskiego (no, panie dziennikarz: kto zacz?) "krytynami" najczęściej czkają, plują i już. Krytyka w Polsce spadła na psy (tak, spadła! w 80-tych latach była o niebo lepsza), bo piszą tacy właśnie pisarze, jak autor tego artykuliska.
    0
  • ela
    2013-02-19 09:03:21
    O męczeństwie Polaków na wschodzie powinno powstać wiele filmów. Dziwny jest tylko tytuł. Sugeruje jakby chodziło o świętowanie. Syberiada > olimpiada > spartakiada ???
    0
  • lol
    2013-02-19 09:05:40
    Twórcą scenariusza jest były stalinowski prokurator Zbigniew Domino
    0
  • fran
    2013-02-19 09:09:19
    w filmie brakuje geja i transwestyty

    byłyby lepsze recenzje
    0
  • Al Paga
    2013-02-19 09:35:52
    " "~fran2013-02-19 09:09

    w filmie brakuje geja i transwestyty

    byłyby lepsze recenzje " "
    ---
    Zapomniałeś dodać : holokaustu

    i nie ważne , że to gdzie indziej i inny temat ...
    0
  • vh
    2013-02-19 09:36:22
    popatrzylem na zajawki i uderzyla mnie jedna rzecz - sztuczne aktorstwo, naciagane sceny - z drugiej strony Poklosie - tam nie oszczedzano - pelen profesjonalizm i zero amatorszczyzny - podobnie zreszta jest z Westerplatte - tez amotorszczyzna pelna geba - jak to jest ze profesjonalnie robie sie takie produkcje jak Poklosie i tak spieprz**** filmy takie jak Westerplatte czy Syberiada... - niech mi to ktos wytlumaczy bo ja nie wiem - sie domyslam ale nie chce mowic bo mnie zaraz w tiurmu wsadza...
    0
  • sorry
    2013-02-19 10:09:16
    czy to ten sam Zygmunt ktory pisuje (za Wiki[pedia) do "gejowskiego pisma"?
    0
  • OKu
    2013-02-19 09:51:40
    Czym dzisiejsza Polska różni sie od PRL-u ? W latach 2000-2012 opuściło Kraj więcej osób, niż w dekadzie 1980-1990. Uciekają i nie wracają, nie ma do czego. Tylko tym ze WSI żyje sie lepiej. (nie mylić z wsią).
    0
  • A.Wajda
    2013-02-19 09:55:08
    spoko, szkoły pójdą !
    0
  • są pewne różnice
    2013-02-19 09:58:58
    ~OKu2013-02-19 09:51
    Czym dzisiejsza Polska różni sie od PRL-u ? W latach 2000-2012 opuściło Kraj więcej osób, niż w dekadzie 1980-1990. Uciekają i nie wracają, nie ma do czego. Tylko tym ze WSI żyje sie lepiej. (nie mylić z wsią).


    Jak się wyjeżdżało z PRL , to bez prawa powrotu, a teraz zawsze można na stare śmieci wrócić i nie zamkną w kryminale za szpiegostwo jak wtedy .
    0
  • Bulba
    2013-02-19 10:03:12
    Ta niby wykształcona młodzież z dużych miast będzie znudzona każdym filmem opartym na faktach historycznych. No chyba, że Wybiórcza film pochwali. Ale tu zapewne nie ma opluwania Polaków i wybielania Ruskich i holocaustu. Wtedy film jest denny (zdaniem Michnika et consortes)
    0
  • A tfu tfu
    2013-02-19 10:36:46
    Najlepsza uczelnia w Polsce jako "SKRÓCONe KURSy WIECZOROWe". Pogratulować wiedzy, to cały ty. A sadyzm i głupota łatwe do zdiagnozowania.
    0
  • t.runo
    2013-02-19 10:40:16
    Wszyscy trzej na pierwszym zdjęciu mają niemodne garniturki .No może pierwszy z lewej jeszcze obleci tylko po co ta kamizelka ,ale reszta fatalnie .O filmie się nie wypowiadam bo nie widziałem
    0
  • Polak
    2013-02-19 10:41:12
    jakie fakty historyczne.wszyscy polscy naukowcy ktorzy zgineli w czasie II wojny zabicie zostali przez Niemców.to samo dotyczy polskich sportowców olimpijczyków polityków.Bolszewicynie mylić z rosjanami wysłali na syberie ponad 150 tys ludzi większośc z nich wróciła z armią andersa lub berlinga.Niemcy wymordowali wraz z ukraicami wspomniane 3 miliony Polaków w tym dzieci starców.Spalili około tysiąca wsi.Zniszczyli aszą stolice,zniszczyli i rozkradli dzieła sztuki 100 kilometrów akt dawnych spalili miotaczami płomieni,ale o ty obecnie w ramach stosunków polsko niemieckich się już nie mówi bo to nie modne.Modne jest więc dmuchanie faktów które były złe ale nie były w takiej skali i w takim stopniu okrucieństwa jak robili to Niemcy i Ukraińcy.Ten film to żaden dokument to brednie i każdy szanujący się historyk nie podpisałby się pod takim scenariuszem jako bedacym faktem historycznym.Mój dziadek był wywieziony pod Irkuck ale przeżył właśnie dzięki normalnym i zwykłym rosjanom.Jego sąsiedzi nie przeżyli bo nie zostali wywiezieni a po wkroczeniu Niemców zostali zabicie przez sąsiadów ukraińców. O tym się nie mówi.jakoś nie widzę filmów o 360 tysiacach zamordowanych POLAKÓW I POLEK wtym dzieci w sposób bestialski.Bestialski do tego stopnia że nawet Niemcy dozbrajali tzw samoobronę Polska.Tak bestialską że wojska węgierskie stacjonujący na kresach polskich ratowało Polaków i zarazem rozstrzeliwało upowców.To drodzy patrioci jest nie popularne dla naszych "oficjeli".Bo to szkaluje ukrainę z którą ktoś sobie wymyślił iż będziemy mięc sojusz przeciwko Rosji.Może ktoś nakręci film drodzy polscy patriotyczni reżyserzy o tych biednych Polakach zamordowanych prze bestialskich ukraińców.
    0
  • POpapraniec
    2013-02-19 10:47:15
    Holokals nie straszy dzieci w szkole, bo to jedywa wlasciwa historia.
    0
  • 1963
    2013-02-19 10:59:42
    Co to za Zygmunt. Czy aby nie z Gazetki bez Napletka. Nauka historii w Izraelu w postaci ciaglej pamięci o Holocauscie mu jednak jak rozumiem nie przeszkadza. POs...ny lewak od Michnika.
    0
  • Socjoopata von optyk
    2013-02-19 11:09:15
    Przestańcie pieprz.ć o tych Żydach .Piszcie coś merytorycznego cos do rzeczy. Jedyny normalny głosna forum zabrał kolega Polak.Coś jest narzeczy.Mówi sie z uporem o zesłaniach z których jakoś większość wrócila a nie mówi się o milionach Polaków zamordowanych przez Niemców i tfu ukraińcow. Ktos za tym stoi aby Rosja była przedstawiana jako nasz wróg.Komus na tym zależy i tu właśnie jest odniesienie do Żydów.Im też wszyscy politycy wmawiają że Polacy Niemcy katolicy chrześcijanie rosjanieitd nie nawidzą i że ich chcą wymordować,po to aby ludzie czuli się zagrożeni i słuchali rządzących .
    0
  • iwona
    2013-02-19 11:53:11
    cieszę się że powstał film o lasach Polaków wywiezionych na Syberię, takie filmy rzetelnie przedstawiające historię Polski są bardzo potrzebne, na pewno pójdę do kina a jeśli film będzie ciekawy kupę na DVD, czytałam dużo książek o życiu Polaków w stalinowskiej Rosji, to naprawdę horror. Cześć ich pamięci
    0
  • jasia
    2013-02-19 12:00:35
    jesli pokazuje prawde to jest to bardzo potrzebny obraz .Nie przejmujcie sie opiniami komuchowskiego nawet gdyby byl prezydentem
    0
  • kresowiec
    2013-02-19 11:49:02
    Taki są skutki fałszowania historii umęczonej Polski, od 1945r przez Rosjan, Niemców, Ukraińców, i Żydów na usługach Rosjan. Wszelkie próby odfałszowania tej zbrodni ,zaraz jest negowane przez ludzi wyszkolonych i szkolonych dotychczas, przez ,, KOMITET GOSUDARSTVENNOJ BEZOPASNOSTI" zwanych ,,Polakami,, Ta trojka ,,przyjaciół" wymordowała więcej Polskich Obywateli niż Niemiaszki zwani teraz NAZISTAMI!!!
    0
  • emerytka
    2013-02-19 12:08:42
    Świetnie że powstał taki film o prawdzie historycznej jednak wrażliwość moja i słabe serce nie pozwalają mi oglądać takich nieszczęść ludzkich.
    0
  • HISTORYK
    2013-02-19 11:59:00
    POLACY BĘDĄ ZNAĆ SWOJĄ HISTORIĘ, CZY TO SIĘ KOMU PODOBA , CZY NIE.
    0
  • krytyk
    2013-02-19 12:09:15
    na dobrze zrobiony filma kazdy chetnie pojdzie
    nie mozna niestety widza zmusic do ogladania chaly
    0
  • jan
    2013-02-19 12:14:50
    Swietnie Panie Zaorski, ze Pan taki film zrobil- niech to bedzie Film Polaka. Nie przejmowac sie Zygmuntem, on by chcial by Pan pokazal, ze ci POLACY jezdzili tam na kapiele termiczne.- BRAWO
    0
  • krystyna
    2013-02-19 12:20:52
    szkoda,ze moja mama nie dozyla aby obejrzec ten film w wieku 13 lat była wywieziona z rodzia na syberie przezyła piekło
    0
  • rono
    2013-02-19 12:46:50
    A mozeby tak opisac dorobek ZYCIOWY Pana Zygmunta !
    0
  • Rusek
    2013-02-19 12:59:33
    Armia czerwona NIE WKROCZYŁA!!! Tylko NAPADŁA Polskę tak samo jak 1 września nasi odwieczni przyjaciele z Niemiec. To była agresja, napaść, złamanie umów.. i tylko tyle sprostowania
    0
  • inko
    2013-02-19 13:18:46
    a kto to jest Michał Zygmunt ?! przejmować się recenzją jakiegoś cieniasa, film jest potrzebny, jak pokazują walki potworów to jest ok? Historii trzeba uczyć! Niestety autor artykuliku od razu sugeruje negatywnie o filmie, więcej obiektywizmu
    0
  • wojna
    2013-02-19 13:20:30
    Syberiada polska - "jak żyć, jak pozostać godnym i powrocić do ojczyzny. To film o zwyciestwie" - mówił reżyser filmu, a ja, widziałem obrazy wzajemnie się przenikające z filmu Lotna i Pokłosie.
    0
  • bubu67
    2013-02-19 13:28:01
    "fatalne pierwsze recenzje" - no bo i po co młodzież ma zobaczyć prawdę, jak zwykle wszystko co antypolskie to zaraz publikacja. Tak na marginesie a kto to w ogóle Michał Zygmunt ? jakiś burak ?
    0
  • hengaj
    2013-02-19 12:31:23
    PANIE ZAORSKI!
    Z WIEKIEM STAJE SIĘ PAN CORAZ BARDZIEJ GŁUPIM RADYKAŁEM.
    SZALOOOOOOM!
    0
  • ajax
    2013-02-19 13:32:50
    Nie podoba się, bo pokazuje prawdę o ruskich???!!!Jakie to typowe i przewidywalne.Widac ruskich agentów wpływu i pożytecznych idiotów w Polsce nadal dostatek.
    0
  • hanka
    2013-02-19 13:54:18
    Co to za dziennikarstwo??? Tytul artykulu od razu skazuje film na niewidocznosc.
    A cytat pochodzi z jakiegos tam artykuliku w nieznanym miejscu przez nieznanego autora. Mozna tylko podjerzawac celowa operacje, ktora ma zniszczyc ten film.
    A temat jest szalenie wazny i wreszcie mozna o tym porozmawiac.
    Wstyd, ze prasa jest az na takim niskim poziomie.
    0
  • iksigrek
    2013-02-19 14:33:51
    Film jest sztuczny, mało realistyczny, sceny nie oddają tego co powinny . Rekwizyty są fatalne. Film jest do bani i nie nadaje się do oglądania.
    Dosyć tych ambitnych filmów.
    0
  • Oazowicz
    2013-02-19 14:52:06
    Koszmarny to jest ten komentarz nieznanego gościa. Co do młdzieży, to lepiej niech się wystraszy w kinie, żeby nigdy nie musiała się bać w realu.
    0
  • Bill
    2013-02-19 14:59:17
    A kto to jest ten Michał Zygmunt? I co kogo obchodzi zdanie tego gościa?
    0
  • wojna
    2013-02-19 14:53:24
    Syberiada polska, to jest Lotna i Pokłosie
    Którą tworzy od dziesiątków lat
    Nasz grazdanin, który w Polsce żyje,
    Z niej chce zrobić bezprizornyj land.
    Taki miły, ale śliski i namolnie radzi
    "Nie odbiorą ci ojczyzny, jeśli w sercu
    Nosisz ją." A ja, dumny zniej i ojców i
    Pradziadów, na głos wolać o niej chcę.
    Jeszczo Polsza nie pagibła, Noch ist Polen
    Nicht verloren!, a w hebrajskim nie wiem
    Jak to jest, ale może jeszcze się nauczę
    Bo dla sprawy może być to ważny test.
    0
  • Wnuk sybiraka
    2013-02-19 14:54:28
    Tego co ludzie tam przeszli nie da się wymyślić. Do całej sterty wspomnień polecam klejną książkę pt. Moja droga do Polski , Kazimierza Sobolewskiego.
    0
  • gojec syberyjski
    2013-02-19 15:01:18
    Dlaczego mam dziwne przeczucie, że aby film był kreowany na dzieło, to musi ukazywać tylko głupich, wyłącznie złych, skrajnych Polaków, zaś inne narody jako wyłącznie ciekawe, dobre, pozytywne.
    Dlaczego mam dziwne przeczucie, że jadącym GWnianą po Zaorskim i Syberiadzie podobało się Pokłosie na podstawie Pogrossia?
    Zapewne też ci sami polecaliby knota o bandzie bielskiego Opór, i podobne poprawne genitalia.
    0
  • geniusz
    2013-02-19 15:54:56
    'ajax' MA RACJE!!!
    0
  • polak
    2013-02-19 16:39:47
    kto zna tego idiote zygmunta - opublikujcie jego zyciorys
    0
  • ~
    2013-02-19 14:28:00
    Z oceną filmu wstrzymam się do jego obejrzenia, ale nie potępiałbym w czambuł krytyka za to, że oczekuje lepszego kina od tego, które mu pokazali. Na szczęście nie żyjemy jeszcze w kraju gdzie ze względu na temat (jeśli tzw. bogoojczyźniany) albo osobę producenta (kapitał) nie wolno krytykować, ale należy chwalić pod niebiosa, że reżyser, artyści w ogóle zechcieli cokolwiek zrobić - nieważne jak wyszło. Temat nie broni żadnego dzieła. Wiele za nami zmarnowanych historii, bo nie jesteśmy USA, gdzie mają kasę, żeby na przestrzeni 30 lat, nakręcić np. kilka biografii tej samej osoby, w tym przynajmniej jedną dobrą. U nas robi się jeden film o Katyniu, Powstaniu Warszawskim, losach ważnych postaci historycznych, bo nikt nie zainwestuje w produkcję filmu na temat już wcześniej "nakręcony". Dlatego tym bardziej żal jak z ciekawych tematów robi się słabe kino (np. Popiełuszko). Nie wystarczy stanąć za kamerą, bezwiednie skorzystać z umiejętności znakomitych polskich operatorów czy pogadać o sentymentalnym stosunku do historii (to ciekawostka nie wnosząca nic do dzieła, ale prasa to podchwytuje i czyni główną osią opowieści o filmie) - będąc reżyserem, trzeba mieć wizję i warsztat. Niewielu w Polsce to ma... Wielu ma za to fioła na punkcie "zdrajców anty-Polaków" i ze zwykłej recenzji filmu robią już element "szkalowania polskości" a z Zygmunta czarownicę do spalenia. Ciekawe co by tacy "sprawiedliwi" pisali, gdyby recenzja w taki sam sposób odnosiła się np. do filmu Pokłosie? ;) A bezsprzecznie - pierwszą, szkoda że tak często jedyną, korzyścią z tworzenia takich filmów jest przypominanie czy uwiecznianie w masowej pamięci Polaków faktu istnienia określonych wydarzeń historycznych. Tego Zygmunt nie kwestionuje :)
    0
  • kamerdyner
    2013-02-19 18:00:28
    Michał Zygmunt, ur. 23 lipca 1977 we Wrocławiu, w wieku dziewięciu lat przeprowadził pierwszy w życiu wywiad - z rzecznikiem komunistycznego rządu Jerzym Urbanem, członek wielu młodzieżowych organizacji politycznych, od Młodzieży Wszechpolskiej po Zielonych, w 2002 założył komitet wyborczy "Gwiazdy we Włosach", z ramienia którego ubiegał się – o wybór na urząd prezydenta Wrocławia, zajął przedostatnie miejsce, otrzymując 713 głosów,
    redaktor działu literackiego gejowskiego magazynu "DikFagazine"
    0
  • PRAWDA ZABOLALA
    2013-02-19 18:31:57
    PODSTAWIONYMI KRYTYKAMI NE NALEZY PRZEJMOWAC SIE.KRECIC NASTEPNE FILMY O TEJ TEMATYCE. TO NALEZY SIE WSZYSTKIM OFIARO ,KTORE ZNALAZLY SIE NA NIELUDZKIEJ ZIEMI. TYLKO TAK MOZNA POKAZYWAC SWIATU ANTYPOLONIZM I MARTYROLOGIE NASZEGO NARODU. 70 LAT STRACHU PRZED UKAZYWANIEM PRAWDY TAMTYCH CZASOW WYSTARCZY.
    0
  • dvas
    2013-02-19 20:43:12
    lepiej niech pokatują pokłosiem i wierszykiem o obozach "polskich", to jest teraz na czasie, o trzeba wciskać w eurołepetynki
    0
  • -
    2013-02-19 22:28:48
    Nie widziałem filmu ,ale temat jest istotny i taki śmieć zygmunt, bez kolumny tego nie zmieni.
    0
  • Kama Gackowska
    2013-02-19 22:30:01
    Do "Kamerdynera" (czyżby kamerdynera producenta filmu "Syberiada Polska"?) : Kawał naprawdę ciężkiej historii "Syberiady Polskiej" to w dalszym ciągu brak zapłaty przez producenta członkom ekipy filmowej. Ten stan trwa już ponad 730 dni. Parafrazując oświadczenie producenta filmu, złożone na konferencji prasowej 18. lutego 2013 roku w Polskim Instytucie Sztuki Filmowej: "Ten, który to wytrzyma, będzie miał szczęście." Trzeba przyznać, ze producent "Syberiady Polskiej" ma wyczucie stylu.
    0
  • Kielczanin
    2013-02-19 23:44:22
    Dwadzieścia książek zahaczających o o zesłańców na Syberię. Można sobie wyobrazić, jakie to książki o tej tematyce miał Wajda: "Czterej pancerni i pies", biografie działaczy ruchu robotniczego zesłanych na Syberię przez wraży carat itd.
    0
  • Legwan
    2013-02-20 02:30:11
    Byłem. Film jest świetny, ale niezrozumiały dla antypolaków i - w tym samym stopniu - dla oszołomów ze skrajnej prawicy.
    0
  • Andrzej235
    2013-02-20 03:23:22
    Zakazać uczniom chodzenia na ten film. Szkołom wydać rozporządzenie, szanowna pani minister Sz. Za bardzo patriotyczny i w ogóle za dobry jest. Niech oglądają "Pokłosie" albo cuś takie, to się o Polsce i Polakach dowiedzą.
    A jak ktoś widział tylko zajawki, to niech zapomni. W ogóle to nie to, trzeba zobaczyć cały obraz, a nie takie tam kawałeczki. A Sonia Bohosiewicz... ależ ona ma ciało, jaka świetna aktorka! Miodzio.
    0
  • Valetto
    2013-02-20 04:01:02
    W piątek będzie w kinach pójdę na pewno bo jak niejaki Zygmunt Michał z gazety "DIK Fagazine" pisze że film do d*** to na sto procent dobry. A poza tym polski i wreszcie o Polakach. Z tego co czytam to nie to co Westerplatte tylko porządny kawał kina.
    0
  • OBSERWATOR
    2013-02-20 02:57:56
    KIEDY SOWIECKO-PUTINOWSKO-BRUNATNA ROSJA ZAPŁACI POLSCE ODSZKODOWANIA ZA STRATY LUDZKIE I GOSPODARCZE, ZA AGRESJĘ RAZEM Z HITLEROWCAMI NIEMIECKIMI NA POLSKICH OBYWATELI, ZA RABUNKI , GWAŁTY I MORDERSTWA ?
    0
  • Valdi
    2013-02-20 09:46:18
    Dotychczas Zaorski nie zrobił złego filmu.Więc nie wierzę aby ten film był zły.A kto to jest ten "recenzent" pan Zygmunt ?Bo jakoś nie kojarzę...
    0
  • Fredo
    2013-02-20 09:48:10
    Brawo koko-spoko ! Zgadzam się w 100%.Pozdrawiam !
    0
  • dfgh
    2013-02-20 09:53:28
    Zydzi chca miec monopol na cierpienie dlatego falszuja historie. Zydobolszewickie bydlo jak Zygmunt juz krytykuje.
    0
  • Jarek
    2013-02-20 16:03:09
    Moja żona jako 3-letnie dziecko została wywieziona na Syberie z 10-letnim bratem i rodzicami - przeżyli - jako nieliczni, dzięki niesamowitej zaradności Matki. Temat ten stale mnie interesuje, To były straszne ich przeżycia!
    0
  • GTPRESS
    2013-02-21 08:50:44
    sadze, ze film oddaje kilmat Syberii, obejrze zima...
    0
  • cypis
    2013-02-20 03:41:00
    No cóż, żyd i bolszewik nie zrozumieją POLSKIEJ DUSZY.
    0
  • rob
    2013-02-21 11:23:51
    Czy Sonia Bohosiewicz wystepuje tam nago?
    0
  • fan
    2013-02-21 12:04:32
    widziałem ten film. Jerst dobry i waro go zobaczyć nie to co te denne połosie.
    0
  • miga
    2013-02-21 15:22:20
    Widziałam film , ktory oddaje rzeczywisty obraz tragedii tamtych czasów. Dobrze nakrecony , dialogi nie naciagane , poprostu dobre kino historyczne , ktorego brakowało na rodzinym rynku filmowym
    0
  • Chlinaolkusz
    2013-02-23 22:09:50
    Pochwalam film Syberiada
    0
  • Marysia
    2013-02-22 01:06:08
    Najgorszy Film, tak dalej.. ciągajcie uczniów na takie filmy i uczcie nienawiści do Rosjan, oceniajcie przez pryzmat przeszłości a na pewno wam wyjdzie na dobre. Anglicy, Niemcy .. nabijają się z nas za własnie takie idiotyzmy, więc może zamiast uczyc młodzież o tym jakich mamy złych sąsiadów to lepiej się wziąć do roboty, bo bezrobocie sięga 30%. PS: a patriotyzm w dzisiejszych czasach = PiS i spółka, wyzywanie, obrażanie ludzi o odmiennych przekonaniach ( w ramach umiłowania narodu) Pozdrawiam.
    0
  • Gusiek460
    2013-02-22 10:51:12
    Tajemnica Westerplatte też miała mierne pierwsze recenzje. To świadczy, że jednak większa część mieszkańców Polski ma już zlasowane mózgi. Szczególnie jest to widoczne po wynikach różnych WYBORÓW.
    0
  • Martin93
    2013-02-22 15:21:03
    dziś byłem z klasą na tym w kinie, i muszę przyznać że jak każdy inny film pseudohistoryczno-edukacyjny na który obowiązkowo trzeba iść w ramach zajęć był tak nudny że chyba większość wolała wcinać popcorn i grać w lola w telefonach. Następnym razem zastanówcie się dobrze zanim zmusicie niewinnych uczniów do takiej psychicznej katorgi.
    0
  • ALA
    2013-02-23 15:29:58
    babka mojej koleżanki została zesłana na Syberię z 7-giem dzieci,bez męża bo wsześniej został areztowany przez NKWD.Przetrwali tę Syberię ale dlatego ,że ta matka Polka szła po jedzenie 3 dni w jedną stronę i 3 dni w drugą stronę.Kiedy wrócili do Polski jako repatrianci miała do kolan odmrożone nogi. To co słyszałam i czytałam o zesłaniach Sybiraków to strraszne i niewyobrażalne jakie życie musieli spędzać tam na Syberi ci polscy wygnańcy.
    0
  • messi
    2013-02-24 12:50:39
    to nie są negatywne recenzje tylko recenzje polityczne agentów wpływu, bo jeszcze młodzież priwislańska matuszku Rossiju nie polubit.
    0
  • hemio
    2013-02-25 11:33:51
    O jakich lekcjach historii pisze ten zygmunt biedaczysko, tych skasowanych?
    0
  • vipis
    2013-02-25 00:18:20
    Wajda nakrecil "KATYN" / ...bo Ojciec/, Zaorski "SYBERIADE POLSKA" /...bo losy rodziny Matki/ a kiedy w r e s z c i e znajdzie sie o d w a z n y i uczciwy rezyser i zrobi film o rzezi POLAKOW na WOLYNIU i PODOLU, o zbrodniach popelnionych na ludnosci polskiej przez banderowcow!!! O tym co robily bandy UPA juz przeciez wolno mowic, ale w tej sprawie panuje, trudna do zrozumienia, zmowa milczenia!! !Zarowno kolejne ekipy wladz panstwowych jaki i swiat kultury wpisuja sie w tzw. poprawnosc polityczna, a to oznacza falszowanie historii NARODU, bezwstydne zaklamywanie rzecywistosci. Czy ludobojstwo dokonane przez Ukraincow ma mniejsze znaczenie niz zbrodnia katynska, na temat, ktorej geby sie "prawdziwym patritom" nie zamykaja. Oni ciagle czegos jeszcze nie wiedza, ciagle sie czegos domagaja a w sprawie zbrodni wolynskiej nie domagaja sie niczego, nic patriotow nie interesuje, nie chca poznac prawdy!!!Tu nie ma zastosowania zasada, ze " prawda nas wyzwoli"!! Tu wystarczy hipokryzja: panstwa i Kosciola.
    0
  • Jan Józef
    2013-02-25 12:35:40
    Ten film był potrzebny! Czas na film o ludobójstwie ludności polskiej zwłaszcza
    dzieci i kobiet na Podolu,Wołyniu,Ziemi Lwowskiej ,itd. przez ukraińskie bandy upa!!
    0
  • FRF
    2013-02-25 16:01:57
    obejrzyjcie jeszcze dokument PAMIĘĆ OBOZÓW.
    0
  • dopir
    2013-02-25 21:47:20
    Film z wątkiem bohaterska ży.dówka zesłana z obozu pracy do karnego łagru i sprzedajna Polka która za picie i dawanie ciała ży.dow.skiemu oficerowi NKWD dostaje pracę w kuchni i lepsze jedzenie.
    Reżyser zapomniał że ż.ydzi współpracowali z NKWD i wydawali Polaków a w zamian omijały ich wywózki.
    0
  • Weronika
    2013-03-01 10:33:24
    Film jest doskonały! Jest tak wierny historycznie, że ci którym się nudziło, nie podejrzewają nawet ile ,,rozrywki" dostarczyłby jeden dzień spędzony przy wyrębie lasu w - 40 stopniach mrozu. I dlaczego, za co?
    Panie Zaorski - gratuluję świetnego filmu. Dla mnie osobiście to OSKAR przed każdym płytkim mordobiciem. Do tego jest to WAŻNY film. Dlaczego społeczeństwo wie o komorach gazowych w Oświęcimiu, a o tym nie wie nic. ...?
    0
  • Weronika
    2013-03-01 10:42:52
    Zgadzam się z koko-spoko! Film jest świetny. Gra aktorów, zwłaszcza p. Peszka jest rewelacyjna. Film nie szarpie, nie histeryzuje, nie epatuje seksem. Jest prawdziwy, przez to przejmujący. Moja mama i babcia z jeszcze jednym dzieckiem i swoją matką przeżyły 7 lat tej katorgi. Moją mamę, gdy jako 4 letnie dziecko zachorowała na żółtaczkę, babcia leczyła od mongołów przepisem: 3 żywe wszy w kulce chleba i rosół ze zdechłej kury... Po ten ,,lek" szła przez tajgę do szamana w wiosce ryzykując życiem. Moja mama ma dziś ...76 lat. Ale władza sowiecka przecież się troszczyła o więźniów...
    0
  • Lejba
    2013-03-01 16:09:49
    Wszyscy wiedzoomm, że polski to w filmie może być antysemityzm, złodziejstwo, pijaństwo, chamstwo pszenne i buraczane, itp. ale jakaś tam syberiada.
    No jak to! Nie pasuje do linii partii i wiodącego partią narodu.
    0
  • ŚWIADEK HISTORII PRAWDZIWEJ
    2013-03-23 00:23:41
    1O LUTY 1940 ROKU-BĘDZIEM PAMIĘTALI! !-PRZYSZLI SOWIECI-GDYŚMY JESZCZE SPALI -I NASZE DZIECI TO NAS-JA MIAŁAM 5 LAT -BRAT -7 -ZE SNU POBUDZILI -WSZYSTKICH POLAKÓW NA SYBIR GONILI! -O STRASZNA CHWILA-GDY NAS W CIEMNY WAGON JAK W TRUMNĘ WŁOŻYLI! !---DZIECI ZMARZNIĘTE Z SANI WYPADAJĄ-A NA NOCLEGACH UMARLI ZOSTAJĄ!--TYFUS OKRUTNY WŚRÓD LUDU SIĘ SZERZY -CO DZIEŃ TO WIĘCEJ POD SOSNAMI LEŻY!
    0
  • bush60
    2013-04-06 21:58:45
    piękny, przejmujący film- świetnie zagrany.Pokazuje, jaka to była próba charakteru. Straszne warunki, klimat, dramat dzieci, które ginęły albo patrzyły na śmierć. Dokument prawdy, na szczęście żyją jeszcze świadkowie, są też wspomnienia naszych babć , dziadków w naszych sercach. Mówienie w tym momencie o nieuzasadnionych zbiegach okoliczności, a tym bardziej o tradycyjnym już"szerzeniu nienawiści" jest śmieszne i takie małe.
    0
Reklama

Zobacz więcej

Reklama