Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

"Syberiada polska" – wielka premiera i fatalne pierwsze recenzje

19 lutego 2013, 06:50
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski / AKPA / fotomichalbaranowski.pl
"Realizacja tego filmu była moim marzeniem, również z pobudek osobistych" – mówi twórca "Syberiady polskiej" Janusz Zaorski. Historia rodziny wywiezionej na Syberię trafi na ekrany kin 22 lutego, ale już w poniedziałek odbyła się w Warszawie jej uroczysta premiera. Pierwsze recenzje nie są jednak zbyt pochlebne: "Szkoda szkolnej młodzieży, która będzie zapewne straszona tym koszmarem w ramach lekcji historii" – pisze Michał Zygmunt w Stopklatce.
Reklama
Reklama
Tematy:
Adam Woronowicz Syberiada polska Urszula Grabowska Janusz Zaorski
Reklama

Komentarze (92)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • bush60
    2013-04-06 21:58
    piękny, przejmujący film- świetnie zagrany.Pokazuje, jaka to była próba charakteru. Straszne warunki, klimat, dramat dzieci, które ginęły albo patrzyły na śmierć. Dokument prawdy, na szczęście żyją jeszcze świadkowie, są też wspomnienia naszych babć , dziadków w naszych sercach. Mówienie w tym momencie o nieuzasadnionych zbiegach okoliczności, a tym bardziej o tradycyjnym już"szerzeniu nienawiści" jest śmieszne i takie małe.
    0
    zgłoś
  • ŚWIADEK HISTORII PRAWDZIWEJ
    2013-03-23 00:23
    1O LUTY 1940 ROKU-BĘDZIEM PAMIĘTALI! !-PRZYSZLI SOWIECI-GDYŚMY JESZCZE SPALI -I NASZE DZIECI TO NAS-JA MIAŁAM 5 LAT -BRAT -7 -ZE SNU POBUDZILI -WSZYSTKICH POLAKÓW NA SYBIR GONILI! -O STRASZNA CHWILA-GDY NAS W CIEMNY WAGON JAK W TRUMNĘ WŁOŻYLI! !---DZIECI ZMARZNIĘTE Z SANI WYPADAJĄ-A NA NOCLEGACH UMARLI ZOSTAJĄ!--TYFUS OKRUTNY WŚRÓD LUDU SIĘ SZERZY -CO DZIEŃ TO WIĘCEJ POD SOSNAMI LEŻY!
    0
    zgłoś
  • Lejba
    2013-03-01 16:09
    Wszyscy wiedzoomm, że polski to w filmie może być antysemityzm, złodziejstwo, pijaństwo, chamstwo pszenne i buraczane, itp. ale jakaś tam syberiada.
    No jak to! Nie pasuje do linii partii i wiodącego partią narodu.
    0
    zgłoś
  • Weronika
    2013-03-01 10:42
    Zgadzam się z koko-spoko! Film jest świetny. Gra aktorów, zwłaszcza p. Peszka jest rewelacyjna. Film nie szarpie, nie histeryzuje, nie epatuje seksem. Jest prawdziwy, przez to przejmujący. Moja mama i babcia z jeszcze jednym dzieckiem i swoją matką przeżyły 7 lat tej katorgi. Moją mamę, gdy jako 4 letnie dziecko zachorowała na żółtaczkę, babcia leczyła od mongołów przepisem: 3 żywe wszy w kulce chleba i rosół ze zdechłej kury... Po ten ,,lek" szła przez tajgę do szamana w wiosce ryzykując życiem. Moja mama ma dziś ...76 lat. Ale władza sowiecka przecież się troszczyła o więźniów...
    0
    zgłoś
  • Weronika
    2013-03-01 10:33
    Film jest doskonały! Jest tak wierny historycznie, że ci którym się nudziło, nie podejrzewają nawet ile ,,rozrywki" dostarczyłby jeden dzień spędzony przy wyrębie lasu w - 40 stopniach mrozu. I dlaczego, za co?
    Panie Zaorski - gratuluję świetnego filmu. Dla mnie osobiście to OSKAR przed każdym płytkim mordobiciem. Do tego jest to WAŻNY film. Dlaczego społeczeństwo wie o komorach gazowych w Oświęcimiu, a o tym nie wie nic. ...?
    0
    zgłoś
  • dopir
    2013-02-25 21:47
    Film z wątkiem bohaterska ży.dówka zesłana z obozu pracy do karnego łagru i sprzedajna Polka która za picie i dawanie ciała ży.dow.skiemu oficerowi NKWD dostaje pracę w kuchni i lepsze jedzenie.
    Reżyser zapomniał że ż.ydzi współpracowali z NKWD i wydawali Polaków a w zamian omijały ich wywózki.
    0
    zgłoś
  • FRF
    2013-02-25 16:01
    obejrzyjcie jeszcze dokument PAMIĘĆ OBOZÓW.
    0
    zgłoś
  • Jan Józef
    2013-02-25 12:35
    Ten film był potrzebny! Czas na film o ludobójstwie ludności polskiej zwłaszcza
    dzieci i kobiet na Podolu,Wołyniu,Ziemi Lwowskiej ,itd. przez ukraińskie bandy upa!!
    0
    zgłoś
  • hemio
    2013-02-25 11:33
    O jakich lekcjach historii pisze ten zygmunt biedaczysko, tych skasowanych?
    0
    zgłoś
  • vipis
    2013-02-25 00:18
    Wajda nakrecil "KATYN" / ...bo Ojciec/, Zaorski "SYBERIADE POLSKA" /...bo losy rodziny Matki/ a kiedy w r e s z c i e znajdzie sie o d w a z n y i uczciwy rezyser i zrobi film o rzezi POLAKOW na WOLYNIU i PODOLU, o zbrodniach popelnionych na ludnosci polskiej przez banderowcow!!! O tym co robily bandy UPA juz przeciez wolno mowic, ale w tej sprawie panuje, trudna do zrozumienia, zmowa milczenia!! !Zarowno kolejne ekipy wladz panstwowych jaki i swiat kultury wpisuja sie w tzw. poprawnosc polityczna, a to oznacza falszowanie historii NARODU, bezwstydne zaklamywanie rzecywistosci. Czy ludobojstwo dokonane przez Ukraincow ma mniejsze znaczenie niz zbrodnia katynska, na temat, ktorej geby sie "prawdziwym patritom" nie zamykaja. Oni ciagle czegos jeszcze nie wiedza, ciagle sie czegos domagaja a w sprawie zbrodni wolynskiej nie domagaja sie niczego, nic patriotow nie interesuje, nie chca poznac prawdy!!!Tu nie ma zastosowania zasada, ze " prawda nas wyzwoli"!! Tu wystarczy hipokryzja: panstwa i Kosciola.
    0
    zgłoś
  • messi
    2013-02-24 12:50
    to nie są negatywne recenzje tylko recenzje polityczne agentów wpływu, bo jeszcze młodzież priwislańska matuszku Rossiju nie polubit.
    0
    zgłoś
  • Chlinaolkusz
    2013-02-23 22:09
    Pochwalam film Syberiada
    0
    zgłoś
  • ALA
    2013-02-23 15:29
    babka mojej koleżanki została zesłana na Syberię z 7-giem dzieci,bez męża bo wsześniej został areztowany przez NKWD.Przetrwali tę Syberię ale dlatego ,że ta matka Polka szła po jedzenie 3 dni w jedną stronę i 3 dni w drugą stronę.Kiedy wrócili do Polski jako repatrianci miała do kolan odmrożone nogi. To co słyszałam i czytałam o zesłaniach Sybiraków to strraszne i niewyobrażalne jakie życie musieli spędzać tam na Syberi ci polscy wygnańcy.
    0
    zgłoś
  • Martin93
    2013-02-22 15:21
    dziś byłem z klasą na tym w kinie, i muszę przyznać że jak każdy inny film pseudohistoryczno-edukacyjny na który obowiązkowo trzeba iść w ramach zajęć był tak nudny że chyba większość wolała wcinać popcorn i grać w lola w telefonach. Następnym razem zastanówcie się dobrze zanim zmusicie niewinnych uczniów do takiej psychicznej katorgi.
    0
    zgłoś
  • Gusiek460
    2013-02-22 10:51
    Tajemnica Westerplatte też miała mierne pierwsze recenzje. To świadczy, że jednak większa część mieszkańców Polski ma już zlasowane mózgi. Szczególnie jest to widoczne po wynikach różnych WYBORÓW.
    0
    zgłoś
  • Marysia
    2013-02-22 01:06
    Najgorszy Film, tak dalej.. ciągajcie uczniów na takie filmy i uczcie nienawiści do Rosjan, oceniajcie przez pryzmat przeszłości a na pewno wam wyjdzie na dobre. Anglicy, Niemcy .. nabijają się z nas za własnie takie idiotyzmy, więc może zamiast uczyc młodzież o tym jakich mamy złych sąsiadów to lepiej się wziąć do roboty, bo bezrobocie sięga 30%. PS: a patriotyzm w dzisiejszych czasach = PiS i spółka, wyzywanie, obrażanie ludzi o odmiennych przekonaniach ( w ramach umiłowania narodu) Pozdrawiam.
    0
    zgłoś
  • miga
    2013-02-21 15:22
    Widziałam film , ktory oddaje rzeczywisty obraz tragedii tamtych czasów. Dobrze nakrecony , dialogi nie naciagane , poprostu dobre kino historyczne , ktorego brakowało na rodzinym rynku filmowym
    0
    zgłoś
  • fan
    2013-02-21 12:04
    widziałem ten film. Jerst dobry i waro go zobaczyć nie to co te denne połosie.
    0
    zgłoś
  • rob
    2013-02-21 11:23
    Czy Sonia Bohosiewicz wystepuje tam nago?
    0
    zgłoś
  • GTPRESS
    2013-02-21 08:50
    sadze, ze film oddaje kilmat Syberii, obejrze zima...
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama