Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

"Syberiada polska" – wielka premiera i fatalne pierwsze recenzje

19 lutego 2013, 06:50
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski
– Część moich kuzynów spotkała taka gehenna. Przez wiele lat był to temat tabu, jednak w rodzinie syberyjskie historie pozostawały żywe. Ten temat interesował mnie od dawna, gromadziłem literaturę przedmiotu, spotykałem wielu ocalałych z wywózki lub ich rodziny. Gdy powstał scenariusz filmu, dostałem w prezencie od Andrzeja Wajdy dwadzieścia książek o tematyce zahaczającej o zesłańców na Syberię. Świadomie i nieświadomie wykonałem pracę dokumentacyjną, upewniając się, że chcę się na ten temat wypowiedzieć – mówi reżyser filmu Janusz Zaorski / AKPA / fotomichalbaranowski.pl
"Realizacja tego filmu była moim marzeniem, również z pobudek osobistych" – mówi twórca "Syberiady polskiej" Janusz Zaorski. Historia rodziny wywiezionej na Syberię trafi na ekrany kin 22 lutego, ale już w poniedziałek odbyła się w Warszawie jej uroczysta premiera. Pierwsze recenzje nie są jednak zbyt pochlebne: "Szkoda szkolnej młodzieży, która będzie zapewne straszona tym koszmarem w ramach lekcji historii" – pisze Michał Zygmunt w Stopklatce.
Reklama
Reklama
Tematy:
Adam Woronowicz Syberiada polska Urszula Grabowska Janusz Zaorski
Reklama

Komentarze (92)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • koko-spoko
    2013-02-19 00:58
    Wiadomo, że ten film będzie schlastany przez krytykę, bo traktuje o martyrologii Polaków. Co innego holocaust. Najgorszy filmowy gniot o holocauście jest wart Oskara.
    0
    zgłoś
  • Gugi
    2013-02-19 02:57
    Na razie na podstawie jednej i tylko jednej zacytowanej recenzji , wszystkie inne recenzje sa...fatalne ,cudowna manilulacja dziennikarza , ktory przygotowal te informacje , gdzie kolegium redakcyjne , ktore rzeczywiscie jest fatalne.
    0
    zgłoś
  • gość
    2013-02-19 07:05
    a ja pytam które folmy pana zaorskiego są dobre oraz pytam czy po powstaniu Instytutu Sztuki filmowej zwiększyła się liczba nagród dla polskich filmów, ba czy polski film dostał jakąkolwiek nagrodę?
    0
    zgłoś
  • Które są dobre?
    2013-02-19 07:19
    ~gość2013-02-19 07:05
    a ja pytam które folmy pana zaorskiego są dobre oraz pytam czy po powstaniu Instytutu Sztuki filmowej zwiększyła się liczba nagród dla polskich filmów, ba czy polski film dostał jakąkolwiek nagrodę?


    Które są dobre? - Awans, Baryton, Matka Królów, Piłkarski poker, Szczęśliwego Nowego Jorku wszystkie są dobre. Ma ciekawy styl - jest zadziorny , zaczepny -lubię go. Jego filmy oprócz rozrywki dają refleksję, bawiąc uczą.
    0
    zgłoś
  • W większości krytycy filmowi w Polsce
    2013-02-19 07:22
    W większości krytycy filmowi w Polsce, to agenturalna paczka, a na takich nie warto splunąć.
    0
    zgłoś
  • mamoniowa303
    2013-02-19 07:43
    "Pokłosie" i "W ciemności" to mistrzostwo świata, bo tam są biedni Żydzi, w dodatku tyrani przez złych Polaków. Tam, gdzie film traktuje o męczeństwie naszego narodu, nie ma mowy o pochlebnych recenzjach !
    0
    zgłoś
  • obs
    2013-02-19 07:46
    Całkiem fajny film .Piękne zdjęcia .
    0
    zgłoś
  • wojskowy z LWP ksiazka byla pldstawa
    2013-02-19 07:54
    Smiechu warte zdrajca z LWP opisal swoje oklane karirre jako kolaborant rosyjskiej okupacji,,,a rezyser robi natej podstawie film
    0
    zgłoś
  • Henio
    2013-02-19 08:22
    DZIENNIK, jak zwykle manipuluje. Jakiś Michał Zygmunt się podobno wypowiedział, a już, że fatalne recenzje. Temat sie po prostu nie podoba. Według dziennika młodzieży trzeba pokazywać kłamliwe pokłosie i mówić o Polakach, jako zbrodniarzach, a nie ofiarach niemieckiego i radzieckiego systemu.
    0
    zgłoś
  • wstyd, dzienniku!
    2013-02-19 08:43
    To tragedia Polaków. Więc wszystko z definicji MUSI BYĆ ZŁE. I film zły w przeciwieństwie do POkłosia. To był film SŁUSZNY, zrobiony na SŁUSZNY temat i z definicji ZNAKOMITY. Syberiada opowiada o tragedii Polaków, która zgotowali Rosjanie. NIESŁUSZNIE. Film jest zły wg jakiegoś stopklatkowicza (entuzjasty POkłosia?)

    Poczekam na recenzję Pospieszalskiego W SIECI.
    0
    zgłoś
  • tak to widzę
    2013-02-19 08:48
    Cieszę się z tego filmu, mało tego chcę ,żeby każdy debilizm z naszej długiej historii był sfilmowany, może na tej podstawie lemingi się czegość nauczą.
    0
    zgłoś
  • Bogdan
    2013-02-19 08:48
    A gdzie jakieś inne recenzje? Gdzie cytaty z 5-6 recenzji i analiza porównawcza? Krytycy, zwani przez Sekułowskiego (no, panie dziennikarz: kto zacz?) "krytynami" najczęściej czkają, plują i już. Krytyka w Polsce spadła na psy (tak, spadła! w 80-tych latach była o niebo lepsza), bo piszą tacy właśnie pisarze, jak autor tego artykuliska.
    0
    zgłoś
  • fergie
    2013-02-19 08:49
    brzydka sonia położy każdy film
    0
    zgłoś
  • ela
    2013-02-19 09:03
    O męczeństwie Polaków na wschodzie powinno powstać wiele filmów. Dziwny jest tylko tytuł. Sugeruje jakby chodziło o świętowanie. Syberiada > olimpiada > spartakiada ???
    0
    zgłoś
  • lol
    2013-02-19 09:05
    Twórcą scenariusza jest były stalinowski prokurator Zbigniew Domino
    0
    zgłoś
  • fran
    2013-02-19 09:09
    w filmie brakuje geja i transwestyty

    byłyby lepsze recenzje
    0
    zgłoś
  • mycha7
    2013-02-19 09:34
    Film bardzo wzruszający, piękne zdjęcia i ciekawa fabuła. Naprawdę jak a film historyczny warto zobaczyć!!!
    0
    zgłoś
  • Al Paga
    2013-02-19 09:35
    " "~fran2013-02-19 09:09

    w filmie brakuje geja i transwestyty

    byłyby lepsze recenzje " "
    ---
    Zapomniałeś dodać : holokaustu

    i nie ważne , że to gdzie indziej i inny temat ...
    0
    zgłoś
  • vh
    2013-02-19 09:36
    popatrzylem na zajawki i uderzyla mnie jedna rzecz - sztuczne aktorstwo, naciagane sceny - z drugiej strony Poklosie - tam nie oszczedzano - pelen profesjonalizm i zero amatorszczyzny - podobnie zreszta jest z Westerplatte - tez amotorszczyzna pelna geba - jak to jest ze profesjonalnie robie sie takie produkcje jak Poklosie i tak spieprz**** filmy takie jak Westerplatte czy Syberiada... - niech mi to ktos wytlumaczy bo ja nie wiem - sie domyslam ale nie chce mowic bo mnie zaraz w tiurmu wsadza...
    0
    zgłoś
  • OKu
    2013-02-19 09:51
    Czym dzisiejsza Polska różni sie od PRL-u ? W latach 2000-2012 opuściło Kraj więcej osób, niż w dekadzie 1980-1990. Uciekają i nie wracają, nie ma do czego. Tylko tym ze WSI żyje sie lepiej. (nie mylić z wsią).
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama