Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Wstrząsający... gniot? Pierwsze recenzje filmu Jana Komasy "Miasto 44"

31 lipca 2014, 10:51
Chciałbym, żeby ten film zmienił coś na lepsze w świecie. Ważne, by ideę walki o wolność i godność nieść dalej - tak Jan Komasa, 32-letni reżyser filmu "Miasto 44", mówił do wielotysięcznego tłumu zgromadzonego na Stadionie Narodowym. Przyznał, że film ma być podziękowaniem dla powstańców za to, co zrobili 70 lat temu.
Chciałbym, żeby ten film zmienił coś na lepsze w świecie. Ważne, by ideę walki o wolność i godność nieść dalej - tak Jan Komasa, 32-letni reżyser filmu "Miasto 44", mówił do wielotysięcznego tłumu zgromadzonego na Stadionie Narodowym. Przyznał, że film ma być podziękowaniem dla powstańców za to, co zrobili 70 lat temu. / "Miasto44", prod. Akson Studio, fot. Ola Grochowska
Według jednych mocny, przerażający, bijący po twarzy. Zdaniem innych niespójny, ze złymi dialogami i chybotliwy fabularnie. Sądząc po recenzjach i pierwszych opiniach, dominującym wrażeniem po prapremierze filmu Jana Komasy "Miasto 44" są mieszane uczucia.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
prapremiera rocznica Powstania Jan Komasa Powstanie Warszawskie film Miasto 44 pokaz

Powiązane

Reklama

Komentarze (105)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • ludna
    2016-05-21 13:09
    taa Te tępe słoiki, które w Wawce naklejają sobie znak Polski Walczącej na kufer swoich tojotek z kredytu To jest film dla nich
    0
    zgłoś
  • Grek
    2014-08-21 16:09
    Dobrze powiedział Twardoch że Polacy lubią zbitą dupę obnosić na drzewcu ,a o tym świadczą te ustawiczne filmy gloryfikujące to nieszczęsne powstanie.
    0
    zgłoś
  • qwert2
    2014-08-07 15:54
    Nie ma tam tego co jest sednem problemu/sensu PW! Zwykli powstancy,mlodziez,mieszkancy nie wiedzieli NIC o powstaniu ktore NIGDY nie wygra! Nadzieja byla populizmem a nie realia.Trzeba bylo pokazac raz na zawsze komentarze ludzi na ulicy a w Londynie albo w dowodztwie Powstancow! Nadzieje na ulicy i w okopach a zimna polityczny kalkulacje i celow jak "Warszawa beda plynac potoki krwi i to zmieni OPINIE Zachodu...".To hara-kiri/sepuko inaczej,samobojstwo "bohaterow".
    0
    zgłoś
  • marcelek
    2014-08-05 12:17
    re. ZHP.
    Pokaz mi tak zniszczone, jak Warszawa, drugie miasto w Polsce. Nie gadaj głupot, bo nie wiesz o czym mówisz. Wiele pięknych miast ( np. Karków, Sandomierz) zostało uratowane TYLKO dzięki działaniom wojsk idących ze wschodu, Armii Czerwonej i Armii LWP! I żadne szczekanie tego nie zmieni.
    0
    zgłoś
  • Normalny.
    2014-08-05 09:37
    Ktos powiedzial kiedys, ze najgrozniejszym zwierzeciem bywa czlowiek (np.II wojna swiatowa), bo zwierze atakuje gdy jest glodne, a niektore istoty czlekopodobne atakuja niemal cala dobe i to tylko dlatego, ze ktos ma inne zdanie w waznych tematach.Chyba jadnak jedna z najwiekszychdziennikare ostatnich czasow (O.Fallaci0 miala racje piszac o zmierzchu cywilizacji!!!
    0
    zgłoś
  • MM
    2014-08-04 18:22
    Cebulactwo upaja sie wojna jeszcze 70 lat po fakcie.
    Tylko chyba polactwo tak kocha swoje kleski i porazki.
    Niedobrze sie robi.
    0
    zgłoś
  • Ksawery2
    2014-08-03 10:14
    Szanowny Panie -historyku ! Zastanawiam się czy naprawdę jest Pan historykiem czy też uchodzi Pan za historyka . Znamy takich historyków wielu ,którzy uzyskali fakultet z TAŚMY i to jest zaskakujące bo oni teraz mają najwięcej do powiedzenia tak jak Pa panie SZanowny . Jeżeli ma pan dyplom historyka to wstyd mi za Pana gdyż nie powinien Pan wogóle przyznawać się bo świadczy to o Pana zupełnej degrengoladzie .
    0
    zgłoś
  • mgrfilologii
    2014-08-02 16:07
    Ten film jest najzwyczajniej w świecie nudny. Już dawno oglądając film tak często nie spoglądałam na zegarek. Zmarnowana szansa.
    0
    zgłoś
  • Maria
    2014-08-02 15:26
    Nieudolny reżyserek (tylko dlatego, że jest synkiem wielkiego aktora) robi za gigantyczne publiczne pieniądze beznadziejny film. Oto prawda o Mieście 44.
    0
    zgłoś
  • @ZHP2014-08-02 13:34
    2014-08-02 14:21
    A które miasta były zniszczone jak Warszawa?
    Gdzie wymordowano przed wycofaniem się mieszkańców?
    0
    zgłoś
  • ZHP
    2014-08-02 13:34
    historyk! Pie-r-dolisz głupoty! Polska i Polacy walczyli z dowma okupantami i obydwaj chcieli tego samego! setki polskich miast została zrownana z ziemia wraz z wychodzeniem Niemcow. Powstan tam nie było. Nawet gdyby nie bylo Powstania i tak nie wyszliby z polski bez zniszczenia jej najpierw.
    0
    zgłoś
  • Arek
    2014-08-02 07:13
    Film pokazuje prawdziwy obraz walczących Polaków. Przecież sami Powstańcy wypowiadali się, że bardzo wczuli się w ten film i potwierdzili, że to jest historia o nich. Dlatego nie rozumiem tych negatywnych komentarzy.
    0
    zgłoś
  • Powstaniec
    2014-08-02 01:04
    Ten paszkwil to kolejna wypocina wrogow Polski!
    0
    zgłoś
  • koleś
    2014-08-01 22:27
    A kiedy wreszcie zrobimy normalny film wojenny bez martyrologii?
    0
    zgłoś
  • Maria
    2014-08-01 19:49
    Nieudolny reżyserek (tylko dlatego, że jest synkiem wielkiego aktora) robi za gigantyczne publiczne pieniądze beznadziejny film. Oto prawda o Mieście 44.
    0
    zgłoś
  • Pamiętna
    2014-08-01 17:27
    Kanał też "dało" się oglądać. To zresztą jeden z moich ulubionych polskich filmów. A Miasto 44 jest nowoczesne, ma trafić do współczesnego widza oddając równocześnie realia tamtych czasów, przekazując ten ból i cierpienie takie, jakie faktycznie było. Ten pokaz na stadionie był dla mnie niesamowitym przeżyciem i ciesze się, że mogłam być jego częścią. Wielkie wyrazy szacunku dla powstańców!
    0
    zgłoś
  • histryk
    2014-08-01 16:53
    Owczesny Wodz Naczelny Polskich sil Zbrojnych z jedynego prawowitego polskiego rzadu, ktorym byl rzad emigracyjny w Londyie, wydal rozkaz zakazujacy powstania w Warszawie. Nie chodzilo mu o zachowanie zabytkow, tylko o zachowanie wyksztalconych Polek i Polakow, ktorzy byli potrzebni do kontynuowania polskiej panstwowosci. Nazisci nie wymordowaliby tych Polek i Polakow nie majac pretekstu, ktorym bylo Powstanie Warszawskie. Nazisci nie mordowali ludnosci cywilnej bez pretekstu i nawet Zydzi posiadajacy wyksztalcenie i umiejetnosci potrzebne Niemcom do prowadzenia wojny bardzo czesto przezyli getta i obozy. Polacy byli w lepszej sytuacji niz Zydzi, bo byli katolikami, a Niemcy nie mogli sobie pozwolic na otwarty konflikt z papiezem, gdyz wowczas panstwa Ameryki Lacinskiej wstrzymalyby eksport potrzebnych Niemcom surowcow, ktore byly dostarczane do III Rzeszy lamaczami blokady i lodziami podwodnymi. Powstanie Warszawskie zostalo wywolane przez awanturnikow pod przewodnictwem pulkownika Tatara (pseudonim "Tabor" ) i ta prawda, o ktorej napisa Norman Davies powinna byc powszechnie znana.
    0
    zgłoś
  • adr
    2014-08-01 16:26
    Nie każdy musi być koneserem jeśli to nie jest drugi Kanał to znaczy że da się oglądać
    0
    zgłoś
  • red must dead
    2014-08-01 01:11
    Skoro lewactwo krytykuje to musi być dobry, zatem do kina !!!
    0
    zgłoś
  • CCCP
    2014-08-01 00:51
    TAK JAK W WOJENNYCH CZASACH NIKOGO NIE OBCHODZIŁA ANI POLSKA, ANI WARSZAWA TAK I TERAZ ! CZEGO MOŻNA SIĘ SPODZIEWAĆ PO ZACHODNIEJ KAPITALISTYCZNEJ HOŁOCIE OD SETEK LAT WYRZYNAJĄCEJ W PIEŃ, GRABIĄCEJ KOGO SIĘ TYLKO DA ! TO BYDŁO NIE MA ŻADNYCH ZASAD OPRÓCZ MAMONY !
    I WYSTARCZYŁ JEDEN ARYJSKI FILM A CAŁY ŚWIAT JUŻ WIE O BOHATERSKIEJ SZLACHETNEJ NIEMIECKIEJ ARMII I POLAKACH BANDZIORACH !
    0
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama