Film "Bulion i inne namiętności" jest dostępny w serwisach Premiery CANAL+, Polsat Box Go, Rakuten TV, Player, TVP VOD, eKino pod Baranami, Mojeekino.pl i Nowe Horyzonty VOD.
O czym jest film?
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Adaptacja powieści
Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung ("Rykszarz", "Zapach zielonej papai") otrzymał za "Bulion i inne namiętności" nagrodę za reżyserię na festiwalu w Cannes. Zdaniem dystrybutora film "wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia".
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną "Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Zdaniem niektórych krytyków od czasów "Uczty Babette" z 1987 roku nie było w kinach tak smakowitego filmu.